Читај ми!

Председник Савеза бачких Буњеваца одговара Милановићу

На изјаву председника Хрватске Зорана Милановића, у којој Буњевце назива Хрватима, реаговао је Мирко Бајић, председник Савеза бачких Буњеваца, који наводи да је реч о непримерном иступу председника озбиљне европске државе.

Бајић подсећа Милановића на историјску чињеницу да су "на Великој народној скупштини присаједињења данашњих простора Војводине тадашњој Краљевини Србији, у Новом Саду 1918. године, међу свим делегатима била 84 делегата Буњеваца (један на 1.000 становника) и један делегат Хрват".

 

"То довољно говори о односу броја Буњеваца и броја Хрвата на овим просторима почетком двадесетог века. Крајем деветнаестог и почетком двадесетог века, Суботица не да није била ‘највећи хрватски град’ него тада у Суботици није ни било Хрвата. Хрватски језик се у Суботици није могао ни чути, јер га нико није ни користио, говорило се мађарски, српски и буњевачком икавицом. Буњевци, нажалост, јесу били изложени насилној асимилацији у Хрвате, што је кулминирало срамном ‘Наредбом’ тадашње комунистичке власти 1945. године, којом је наређено да се сви Буњевци имају сматрати Хрватима без обзира на личну изјаву. Вашим изјавама Ви и данас подстичете и призивате насилну асимилацију Буњеваца у Хрвате", наводи Бајић.

Председник Савеза бачких Буњеваца каже да је право свакога да се изјасни или не изјасни о националној припадности онако како сам осећа и жели, и Буњевци то поштују.

"Буњевци имају свој Национални савет (који се, узгред, бира на непосредним изборима, јер има довољно Буњеваца уписаних у бирачки списак мањине), а Хрвати имају своје Национално вијеће (које се, узгред, никад није бирало на непосредним изборима, јер се није довољан број Хрвата уписао у бирачки списак мањине)", тврди Бајић.

Како се додаје у саопштењу, Држава Србија је данас демократска држава која свим мањинама, па и Хрватима, омогућује да се национално изјасне, да негују своју традицију, културу и језик.

"Ми Буњевци, поносни смо и захвални, да нас наша матична држава Србија данас препознаје као аутохтон јужнословенски народ, и да поштује наше опредељење да смо у Србији данас једна од националних мањина, са свим правима и обавезама које имају и све друге националне мањине, и да нам једнако као и свима, омогућује неговање сопственог идентитета, традиције, културе и језика", наводи се у саопштењу председника Савеза бачких Буњеваца Мирка Бајића.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи