Читај ми!

Шта очекивати од наставка дијалога у Бриселу

Седам дана након што је Приштина донела одлуку о замени регистарских таблица и послала специјалне јединице на административне прелазе Јариње и Брњак стижу нова реаговања међународних званичника. Упркос новим околностима, технички разговори се настављају, иако се све чешће поставља питање да ли Брисел има капацитете да постигне конкретне резултате као посредник.

За високог представника Уније за спољну политику и безбедност било какве даље провокације или једностране и некоординисане радње су неприхватљиве.

Позива да се хитно повуку специјалне јединице косовске полиције и уклоне блокаде са путева код прелаза Јариње и Брњак.

"Косово и Србија морају пронаћи решења за смиривање ситуације и договорити се о даљем путу. ЕУ ће активно подржавати ове напоре. И косовски и српски лидери у потпуности су одговорни за све ризике по безбедност и благостање локалних заједница и на Косову и у Србији. То сам нагласио у разговорима са председником Вучићем и премијером Куртијем ове недеље", рекао је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жосеп Борељ.

Као једину платформу за решавање отворених питања види дијалог уз посредовање Брисела. За Жосепа Бореља позитиван корак је што ће наредних дана, како каже, преговарачи путовати у седиште Уније - да са мандатом разговарају о даљем путу и ​​пронађу одржива решења која су у интересу грађана.

Занимљиво је и да се председник Европског савета Шарл Мишел укључио у дијалог. И он има исту поруку.

"Време је за Србију и Косово, Александра Вучића и Аљбина Куртија, да начине корак назад и доведу до деескалације, укључујући повлачење јединица Специјалне полиције и уклањање барикада", поручио је Мишел.

Докле сеже снага Брисела 

Све више се у јавности намеће питање - колики су капацитети Брисела, као посредника, да постиже конкретне резултате. Преузимајући дужност изасланика за дијалог Мирослав Лајчак, чини се нескромно, дао је процену - за постизање коначног споразума Београда и Приштине потребно је неколико месеци, ако постоји политичка воља.

"Међутим, годину и по дана касније видимо да је проблем окупити стране за преговарачким столом, да нових споразума нема. Многи аналитичари овде сматрају да је стање у дијалогу један свеопшти губитак утицаја ЕУ у региону којој све више недостају штап и шаргарепа како би подстицала стране да се споразумевају", каже дописник РТС-а из Брисела Душан Гајић.

Извршни директор Београдског фонда за политичку изузетност Марко Савковић истиче да увек постоји нешто што може да доведе до ескалације.

"Да ли можете да просто пустите ствари да иду саме од себе? А мој утисак је да ова ситуација показује да не можете", каже Савковић.

То што нема помака у дијалогу две стране, сматрају аналитичари у Приштини, иде на штету целом региону.

"Сви ми можемо да се сетимо како смо уздахнули кад су Грчка и Македонија направиле споразум и тако ће све земље око нас уздахнути да буде споразума између Косова и Србије. То што нема помака - адреса је за сада само у два човека - Аљбин Курти и Александар Вучић", рекао је аналитичар из Приштине Неџмедин Спахиу.

Известан наставак техничког дијалога 

Како би се прокрчио пут до нормализације односа 2013. постигнут је Бриселски споразум - потписан је након 10 рунди преговора који су трајали готово шест месеци. У најновијим тензијама на северу Космета многи читају његов крах. Марко Савковић, ипак, каже, то је још увек прејака оцена.

"Иако смо сада заиста дошли до неке тачке где чини се да је на корак од тога да његова имплементација буде у потпуности обустављена... Ми сада видимо да споразум о слободи кретања, и чије одсусуство примене нас је и довело до ове ситуације у којој се сада налазимо, ти споразуми су стари десет година. Постоји одговорност обе стране - једна која није обавестила становиштво на северу шта ће се десити, иако се то очекивало, друга - која је пропустила да укаже на чињеницу да важење меморандума о разумевању заправо истиче", објашњава Савковић.

И док је за сада извесно да ће пут Брисела ићи тимови за техничке преговоре Београда и Приштине, и даље је неизвесно када ће за сто сести Аљбин Курти и Александар Вучић.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи