Читај ми!

Ана Брнабић у Њујорку – разговори на маргини пред обраћање Генералној скупштини УН

Премијерка Србије Ана Брнабић започела је састанке са званичницима из Европе и Америке у Њујорку, уочи сутрашњег обраћања пред Генералном скупштином Уједињених нација. Било је речи о европским интеграцијама, билатералним односима, али и ситуацији на северу Косова и Метохије. У Њујорку је и министар спољних послова Никола Селаковић, који је разговарао са колегама из Ирана и Мауританије.

Светски лидери поново су физички присутни у Њујорку и говоре о будућности планете после пандемије коронавируса, због које је прошле године у ово време седиште Уједињених нација било празно.

Током претходна два дана званичници најразвијенијих земаља дотакли су се глобалних конфликата и климатских промена, док су земље у развоју завапиле за вакцинама против ковида 19.

У петак је на реду Србија, коју представља председница Владе Ана Брнабић.

"Када је реч о ковиду, имамо много чиме да се похвалимо. Говорићу наравно о томе колико смо радили у смислу мултилатерализма и на подршци и у заштитној опреми, у тестовима и вакцинама, у региону и у земљама Азије и Африке, па и у неким земљама чланицама Европске уније", каже Брнабићева.

Друга тема сутрашњег говора отворена је већ на данашњим састанцима на маргини, са америчким конгресменом и колегом из Белгије.

"Велики део састанак смо посветили питању Косова и Метохије, тензијама и проблемима који се дешавају у овом тренутку. Потпуно отворено и искрено, имамо супротне ставове – Белгија је једна од првих земаља које су признале једнострано проглашену независност Косова", каже Брнабићева.

Истиче да је премијеру Белгије рекла да разуме да не могу никако да се усагласе, али да је потребно да прате шта се дешава и који су потези Приштине.

Према сутрашњем распореду, српска премијерка обраћа се у 12 часова.

Говориће, како је рекла, до 15 минута, а испунила је и најважнији захтев који су учесницима упутиле власти Њујорка – вакцинисана је, што је њен тим морао да докаже пре доласка у Америку.

Селаковић са колегама из Ирана и Мауританије

У Њујорку је и министар спољних послова Србије Никола Селаковић, који је разговарао са министром иностраних послова, сарадње и дијаспоре Мауританије Исмаилом Улдом Шеиком Ахмедом и поручио да је потребно јачати везе и контакте две земље.

Такође, упутио је позив министру Ахмеду да дође у званичну посету Србији.

Говорећи о скупу на високом нивоу у Београду, који ће бити организован поводом обележавања јубилеја – 60 година од Прве конференције Покрета несврстаних земаља, Селаковић је изразио очекивање да ће делегација Мауританије, чланице Покрета, бити у прилици да присуствује том значајном догађају.

Селаковић се у Њујорку састао и са министром иностраних послова Ирана Хосеином Амир Абдолахијаном и захвалио му на подршци Ирана по питању Косова и Метохије.

Изразио је задовољство због тога што је у прилици да, након овогодишње посете Ирану, настави контакте на високом нивоу са представницима те земље.

Такође, саговорници су разговарали и о реализацији посете на највишем нивоу.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво