Читај ми!

Селаковић са званичницима Индије: За Србију значајно да се унапреде економски односи

Индија и Србија ће ускоро своје дипломатске и економске односе подићи на још виши ниво. Неки од билатералних уговора већ су потписани током посете министра спољних послова Николе Селаковића тој земљи, а унапређење сарадње очекује се и током обележавања 60 година од прве конференције Покрета несврстаних, одржане у Београду.

Индија је удаљена више од 5.000 километара, али је пријатељска земља још од кад се 1947. изборила за независност од Британске империје. Београд и Њу Делхи везе су још више учврстили у Покрету несврстаних, које трају до данас. Старији грађани углавном се сећају односа двеју земаља из времена Тита и њиховог првог премијера Нехруа.

Након распада СФРЈ, пријатељски, али ни дипломатски односи нису прекидани, а Србија је једина земља Европе која је укинула визе Индијцима, што је повећало долазак њихових туриста у односу на претходну годину за скоро хиљаду одсто.

Индија није признала једнострано проглашену независност Косова и Метохије, и гласала је против учлањења Приштине у УНЕСКО. 

"Пријатељство две земље је природно. Индија види Србију као капију ка централној Европи. На темељу наших досадашњих веза и сличних погледа на глобалне проблеме, наши односи могу ући у нову еру политичких, економских и трговинских односа", каже генерална директорка Индијског савета за међународне послове Вијау Такур Синг. 

Седам деценија након што је изборила независност од британске империје, ова земља са више од 1,3 милијарде становника, нуклеарна је сила, развија свој свемирски програм, једна је од најбрже растућих привреда света и има једну од најразвијенијих филмских индустрија. 

Зато је за Србију значајно да поред пријатељских, унапреди и економске односе са Индијом. Размена две земље је нешто више од 150 милиона евра годишње. 

"Индијске инвестиције присутне су на четири подручја Вишеградске групе, нарочито у домену ИТ, аутомобилске индустрије и заиста постоји низ предности зашто би ваљало да те инвеститоре видимо и у Србији. Са друге стране, Индија је једно невероватно тржиште, милијарду и 300 милиона становника. То је тржиште на које можемо да извозимо наше воће, наше пољопривредне производе", каже министар спољних послова Србије Никола Селаковић. 

Министар Селаковић разговарао је о овим темама са министром спољних послова Индије Субрамањаном Џаишанкаром. 

Током посете, Селаковић се састао и са Менакши Леки, државном министарком за спољне послове и потпредседником Индије Венкајом Наидуом.

Неки од договорених споразума, требало би да буду потписани 11. и 12. октобра на прослави годишњице прве конференције Несврстаних, која је одржана у Београду 1961. године.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара