Читај ми!

Вучић Ђукановићу и Милановићу: Нећемо одговарати шовинистичким испадима и не мењамо победнички пут

Председник Србије Александар Вучић поручио је председницима Црне Горе и Хрватске Милу Ђукановићу и Зорану Милановићу да ће Србија наставити да се бави својом економијом, напретком и растом, Србија неће одговарати шовинистичким испадима, пружићемо руку, али нас неће приморати да мењамо победнички пут. Вучић се налази у посети Турској, где ће у суботу разговарати са Реџепом Тајипом Ердоганом.

Председник Александар Вучић поручио је председнцима Црне Горе и Хрватске поводом увреда на рачун Србије и њега лично, да ће Србија настављати да им пружа поруку, колико год они нападали, али да Србија неће дозволити да је приморају да одустане од свог победничког пута.

"Нема ниједну увредљиву поруку ни за једног од њих (Ђукановића и Милановића). Имам само једну јасну и прецизну поруку: Србија ће наставити да се бави својом економијом и напретком и растом и биће све успешнија и неће вам Србија ни на који начин одговарати шовинистички или било којим другим порукама", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

"Ви радите свој посао, критикујте, нападајте, чините шта год можете, а ми ћемо да вам пружамо руку и да желимо најбоље односе и са Црном Гором и Хрватском, али нас нећете приморати да мењамо свој победнички пут и да мењамо све оно што смо добро урадили да би наша змеља коначно могла да сустигне и престигне друге, поручио је Вучић.

Истакао је да је Србија на добром путу, напредује, добро ради и има резултате и не мора да се осврће на било кога другог, а они који немају резултате нападају друге.

Вучић је, упитан за бројне нападе из региона, после посете немачке канцеларке Ангеле Меркел, нагласио да је задовољан том посетом.

"Посета Меркелове је важна за нас. Немачка је највећа европска сила, наш је највећи спољнотрговински партнер, највећи инвеститор, једна од најмоћнијих земаља у свету, а канцеларка најмоћнија политичарка на међународној сцени, чији се оцене и ставови читају"; казао је он.

Вучић је изразио захавланост Меркеловој на свему што је чинила и подршци Западном Балкану и Србији.

"Не морам да позивам неког и да онда једина тема буду Зоран Милановић, Бакир Изетбеговић, Мило Ђукановић. Када немате својих резултата морате да нападате. Ту улогу бих препустио њима. Ми ћемо се трудити да развијамо своју земљу и да имамо добре односе са свима", поручио је Вучић.

Вучић: Ђукановић види будућност Црне Горе у нестанку Срба

Вучић је рекао да одлично разуме поруке које су упућене из Загреба и да оне само потврђују да Србија нешто одлично ради, када у региону морају толико пажње да јој посвете.

 

"Да сам неписмен и да не разумем језик, разумео бих те поруке, свако би разумео. Али, садржајем нисам фасциниран. То говори - ми немамо паметнија посла, очигледно да Србија нешто много добро ради, када морамо толико пажње да јој посвећујемо", рекао је Вучић.

Рекао је да он и Мило Ђукановић будућност региона виде другачије.

"Он будућност своје земље види у асимилацији и нестанку српског становништва, ја у поштовању права свих да буду своји на своме. Они би желео своју земљу да гради, тако да не буде Срба, или да бар у почетку немају политичка права. Онда да им узму цркву, па затим право да се називају Срби", рекао је Вучић.

Како каже, у Црној Гори су смислили трик за попис, тако што би направили посебан одељак - националност, да би, каже, сви рекли да су Црногорци, док би посебан део била - етничка група.

"Не знам како су правили дистинкцију, зна се ко су припадници националних мањина, а ко етничка група. У Црној Гори би да сведу Србе на етничку групу ", указао је Вучић.

Поручио је да нема ништа лично ни против кога у региону, али да има против политике чији је основ нестанак Срба, уз тобоже причу да се суочавају са проблемима са Србијом, као хегемоном.

"Могу поново да поручим - ништа нас туђе не интересује, осим елементарних права на опстанак, живот Срба, што ми обезбеђујемо другима", рекао је Вучић.

Разговор са Бошњацима од историјског значаја

Говорећи о Босни и Херцеговини, Вучић је рекао да је договор са Бошњацима од историјског значаја, и да је суштина у лековитом дијалогу са Сарајевом.

На питање на коју карту игра Бакир Изетбеговић и шта значе његове најновије изјаве да Србија и њен председник не треба да шаљу вакцине или жито у БиХ, нити да говоре лепе речи, већ да очекује да престане са прогоном браниоца, Вучић је рекао да би Изетбеговић да је имало фер рекао да су вакцине послате јер су потребне људима, а да за жито важи комерцијални однос, али од тога живе и деца и стари.

Вучић је оценио да Изетбеговић није у праву, и да је и о односима поводом ратних злочина и о хапшењима говорио због политичких поена.

Он је апеловао на наше правосудне органе да ступе у контакт са босанскохрцеговачким и да ово не радимо једни другима, већ да видимо које случајеве можемо да преузмемо.

Вучић је оценио и да су пусти снови и да никада не реагује када се помиње специјални статус Санџака и упитао да ли су сигурни да то желе.

Сматра да су Бошњаци у Санџаку, којих је у већини у три општине, данас задовољнији односом државе према њима.

Указује и да Србија не жели да мења границе, али хоће да сарађује и са Срајевом и са Републиком Српском као делом БиХ.

"Желимо добре и пријатељске односе да Бошњацима али не замерајте што волимо РС, као и што ми не замерамо што волите Тутин, Пазар.... Ја хоћу ауто-пут до Сарајева да би Бошњаци стигли и до Београда и до Сарајева, да буду једнако близу.

То је политика будућности", поручио је Вучић. Они који живе у Србији поштоваће Србију, а нека воле Сарајево као и у Бањалуци Београд.

Напомиње и да имамо тешко наслеђе у историји са Сарајевом, али је суштина у дијалогу.

"Морамо разумети бол Бошњака, али и они Срба, и претходних и последњих ратова, да се боље разумемо", истакао је.

Такође, са Хрватском морамо имати боље одоносе у будућности, не засноване на љубави, већ рационалне и засноване на заједничким интересима.

Каже и да се заборавља сарадња са Северном Македонијом и другим земљама у ширем региону, наводећи колико расте трговинска размена са Мађарском, Бугарском, Турском...

"СНС прихватио већи део предлога европосланика"

Када је реч о предстојећим изборима и међустраначком дијалогу, председник Вучић, који је и лидер Српске напредне странке, рекао је да је СНС прихватио већи део предлога европосланика о побољшању изборних услова, и додао да су спремни да све то имплементирају "ма колико то било тешко за њих".

Истакао је да ће СНС кандидовати за председника онога ко може да победи.

Најавио је да ће на сутрашњој седници Главног одбора СНС бити речи о скупштини странке која ће се одржати између 21. и 24. октобра, када се бирају највиши страначки органи, и када ће се разговарати о припреми за изборе.

На питање да ли предстоје чистке у странци, рекао је да то обично спроводе у Демократској странци.

Због тога, каже, има десет странака које су настале из једне те исте странке.

"Толики је било личног анимозитета и личних амбиција да нису могли једни са другима", рекао је он.