Читај ми!

Курти: Са Вучићем не пре самита у Словенији

Премијер привремeних инститиуција у Приштини Аљбин Курти каже да се са председником Александром Вучићем неће састати пре 6. октобра, када се у Словенији одржава самит Европске уније и земаља Западног Балкана.

Курти је на конференцији за медије у Приштини рекао је да се са специјалним представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком није договорио о следећем састанку са председником Србије.

"Неће бити састанка пре 6. октобра, када будемо имали Самит у Словенији између Европске уније и шест земаља Западног Балкана", додао је Курти.

"Не постоји одређени датум када ће бити следећег састанка. Уопште нисмо разговарали о питању архива, разговарали смо о нашим предлозима за Србију и Западни Балкан", навео је Курти, а преносе медији у Приштини.

Са Лајчаком, додао је, није разговарао о реципроцитету, али му је пренео да су европски лидери од њега примили писмо о баријерама Београда.

Курти је рекао да Београд инсистира на уступцима које је добио од претходних влада, о представљању Приштине без ознака државности у документима и навео да је то за њега неприхватљиво оптуживши српску страну да је крива што је 5. јула изостао било какав договор.

"Реципроцитет није освета"

Курти тврди да реципроцитет према Београду није освета већ концепт изведен из једнакости као вредности.

Навео је да у Приштини желе да Београд уклони баријере које су, према његовим речима, неке спорадичне, а неке систематске.

"Желимо да реципроцитет за Србију уклони постављене баријере". Поводом истицања мораторијума на основу Вашингтонског споразума, Курти је навео да приштинско министарство спољних послова прави интерне анализе и процене када и у које међународне организације ће се пријавити.

"Имамо задатак да унапредимо међународни субјективитет, али како, када и шта, то су питања за унутрашње оцене и анализе ", закључио је Курти.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво