Читај ми!

Закључен нови војни споразум између Аустрије и Србије

Аустрија и Србија закључиле су споразум о војном партнерству чији је циљ утврђивање општих смерница и поступака за војну сарадњу двеју земаља, саопштено је у Бечу.

Споразум обухвата сарадњу у областима безбедносне политике, обуке, радних састанака, учешћа на конференцијама, размена искустава, па све до војне медицине.

Министарка одбране Аустрије Клаудија Танер, која је документ потписала са својим српским колегом Небојшом Стефановићем, који је пре неколико дана боравио у Аустрији, нагласила је да тај споразум доприноси стабилизацији Западног Балкана.

"У безбедносно-политичкој ситуација са изазовима и сценаријима 21. века све је важније да земље региона појачано сарађују. То доприноси стабилизацији Западног Балкана, повећава успех у мировним операцијама, и помаже у савладавању изазова као што су елементарне непогоде, миграције и пандемија", објаснила је Танерова у саопштењу.

Према њеним речима, споразум треба да допринесе миру и безбедности у свету.

Надлежне власти у министарствима одбране ове земље развиће, како је наглашено, план предстојећих активности за идућу годину.

Ступањем на снагу новог споразума престаје да важи споразум који је Аустрија потписала са Државном заједницом Србије и Црне Горе 2006. године.