Читај ми!

Влада предложила закон о заштити од буке у животној средини

Влада Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о заштити од буке у животној средини, којим се та област усклађује са прописима Европске уније на целовит начин, наводи се у саопштењу.

У саопштењу Владе Србије, наводи се да је циљ Предлога закона о заштити од буке у животној средини да се успостави јединствени систем и утврде мере заштите како би се смањили штетни ефекти буке на здравље људи, утврдиле граничне вредности и јавности обезбедио приступ тим информацијама.

Предложена решења, додаје Влада, предвиђају превентивне мере заштите од буке које се односе на области планирања и изградње.

Просторним и урбанистичким плановима обезбеђују се мере и услови заштите од буке, а нарочито међусобни просторни распоред инфраструктуре, индустријских, стамбених, рекреационих и других објеката, као и акустично зонирање и утврђивање посебних режима коришћења тих подручја.

Када је реч о санкцијама, уколико предузеће или друго правно лице учини прекршај, предвиђене су, поред новчаних казни, и заштитне мере одузимања предмета који су употребљени или намењени за извршење прекршаја, односно који су настали када је прекршај учињен.

Прихваћена донација Пољске од 200.000 вакцина Спајквакс (Модерна)

На седници владе усвојен је и Закључак о прихватању донације Пољске у вакцинама против болести ковид 19 SPIKEVAX (под ранијим називом Модерна).

Полазећи од традиционално пријатељских и блиских односа две државе, Влада Пољске је донела одлуку да 200.000 доза вакцине, без надокнаде, уступи Србији, како би се наставила неометана масовна вакцинација становништва.

Продужен рок за фискализацију до 30. априла 2022. године

Чланови владе усвојили су Предлог закона о изменама и допунама Закона о фискализацији којим се продужава рок до 30. априла 2022. године за прелазак на нови систем, а који предвиђа могућност коришћења, поред фискалне касе, и таблета, мобилног телефона и обичног или термалног штампача, као и комбинацију хардверских и софтверских компоненти уређаја.

Транцизиони период почиње 1. новамбра 2021. године, а предложене измене предвиђају и да неће бити потребна дефискализација старих уређаја, већ ће она бити аутоматски извршена преласком на нови модел.

Дефинисано давање додатне једнократне помоћи од 20 евра

На седници су усвојене и измене и допуне Закона о привременом регистру пунолетних држављана којима се исплаћује новчана помоћ, чиме је дефинисано давање додатне једнократне помоћи од 20 евра (у динарској противвредности), у децембру.

Грађани који се нису првобитно пријавили за додатну новчану помоћ 30+30 евра (у динарској противвредности), као и они који су постали пунолетни након 24. априла 2021. године, када је Закон ступио на снагу, то могу да учине од 15. до 30. новембра 2021. године.

"Неопходно ублажити последице пандемије на млекарство"

Влада је усвојила Закључак у вези са извештајем о стању у сектору млекарства и сагласности да се предузму неопходне активности за унапређење стања у сектору млекарства, у циљу, истиче Влада, ублажавања последица насталих услед болести ковид 19.

"Имајући у виду да се музно говедарство у овом тренутку налази у најтежем периоду, а да смањење броја крава није решење за повећање рентабилности производње млека, јер би то за последицу имало смањење броја примарних произвођача млека, неопходно је да се у проналаску решења укључе сви учесници у производном ланцу и тако ублаже последице пандемије, стабилизују тржиште и цена и заштити домаћа производња", пише у саопштењу.

Одлука о заштити околине зграде Митрополије у Новом Пазару

Влада Србије донела је и Одлуку да се летњиковац породице Пејачевић у Јарковцима прогласи за културно добро, као и Одлуку о утврђивању мере заштите, границе заштићене околине и мере заштите заштићене околине споменика културе зграде Митрополије у Новом Пазару.

"Овај објекат представља репрезентативни пример градске архитектуре карактеристичне за период од краја 18. и почетка 19. века. Једна је од ретко сачуваних градских кућа из тог периода. Зграда Митрополије спада у најстарије примерке народног градитељства у Новом Пазару, али и у Србији. Својим изгледом сведочи о потребама, схватањима и навикама великодостојника СПЦ у 19. веку", саопштила је Влада.

Поред својих архитектонских вредности, како додаје, Митрополија је значајна и као сведочанство друштвеног и политичког живота у Новом Пазару, положају СПЦ и српског становништва у тим крајевима пре ослобађања од турске власти.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво