Читај ми!

Посланици о закону о заштити и очувању ћирилице

Посланици Скупштине Србије гласаће о Предлогу закона о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћирличког писма. Претходно ће расправљати о амандманима које је на тај предлог закон поднела посланичка група Савеза војвођанских Мађара.

Председник парламента Ивица Дачић најавио је да ће се гласати у 15 часова.

Суштина амандмана је да обавезно ћириличко писмо у случају српског језика неће утицати на службену употребу језика и писма националних мањина, да се осим за предузећа која користе ћириличко писмо, могуће пореске олакшице односе и на привредне субјекте који се служе језиком и писмом националних мањина.

Савез војвођанских Мађара, такође, предлаже и да се лого манифестација националних мањина може исписати на матерњем језику, а не ћирилицом.

Министарка културе и информисања Маја Гојковић рекла је у расправи да доношење закона о употреби српског језика у јавном животу и заштити очувања ћириличког писма не угрожава никога ко говори другим језиком или пише латиницом.

Закон се, иначе, усваја на Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Истоветан закон усвојиће и Скупштина Републике Српске, а два закона ће бити, како је рекла Гојковићева, не само важан корак напред у неговању језичке културе, већ и снажна потврда нераскидивих веза и заједничке политике Србије и Републике Српске.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се