Читај ми!

Стефановић са министаркама одбране Аустрије и Црне Горе

Министар одбране Небојша Стефановић састао се у Аустрији, на одвојеним састанцима, са савезном министарком одбране Републике Аустрије Клаудијом Танер и министарком одбране Црне Горе Оливером Ињац.

Небојша Стефановић је на почетку састанка са Клаудијом Танер у Бечу истакао да је главни спољнополитички циљ наше земље чланство у Европској унији и захвалио Аустрији на подршци коју пружа Србији на путу евроинтеграција.

Клаудија Танер је истакла да ће Аустрија наставити да подржава Србију на путу евроинтеграција, а двоје министара изразило је задовољство до сада оствареном сарадњом, посебно у војномедицинској и војнообразовној области.

Они су закључили да ће Споразум о војној сарадњи између влада Србије и Аустрије, који су потписали током  састанка, бити додатни подстицај сарадњи у областима од обостраног интереса.

Стефановић је оценио и да војна неутралност, за коју су се определиле и Србија и Аустрија, представља одличан оквир који омогућава развијање сарадње са свим партнерима, али искључиво у складу са интересима свог народа.

Упутио је позив министарки Танер да посети Србију, што је она са прихватила.

Стефановића са министарком одбране Црне Горе Оливером Ињац

Министар Стефановић се у Кремсу састао и са министарком одбране Црне Горе Оливером Ињац. Министри су изразили задовољство због прилике да се сретну уживо, након састанка путем видео-конференције реализованог у фебруару ове године, саопштило је Министарство

Разговарали су о билатералној војној сарадњи, у оквиру које је закључено да постоји доста простора за њено унапређење.

Министар Стефановић је нагласио да ће окончање процедуре именовања изасланика одбране Црне Горе у Србији, поред већ започетог ангажмана изасланика одбране Републике Србије у Црној Гори, допринети конкретизацији а тиме и успеху свеукупних напора за подизање сарадње на виши ниво.

Закључио је да је јачање регионалне сарадње кључни фактор за унапређење поверења, али и просперитета и стабилности у региону, наводи се у саопштењу.

Министарка Ињац је пренела да ће Црна Гора наставити да се снажно залаже за европске интеграције, као и да чланство у НАТО не представља препреку за сарадњу са Србијом у многим областима.

Обострано је апострофиран значај наставка европских интеграција, као и потреба даљег развоја сарадње у областима од заједничког интереса.

Стефановић се налази у дводневној посети Аустрији где ће учествовати на конференцији министара одбране тзв. Грац формата, који окупља Аустрију, Албанију, Босну и Херцеговину, Црну Гору, Северну Македонију и Србију.

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије