Читај ми!

"Упозоравали смо и Аустрију и САД на тероризам"

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић, који је у Бечу учествовао на првој глобалној конференцији председника парламената посвећеној борби против тероризма, истакао је да је Србија још док је био министар унутрашњих послова упозоравала Аустрију и САД на исламистичке терористичке групе у нашем региону и њихову повезаност са групама у тим земљама.

Дачић је казао да је данашња тема скупа, у организацији Интерпарламентарне уније и УН, била национални приступ заједничкој борби против тероризма.

"У име Србије сам изнео наше сагледавање и све изазове које имамо у региону, а то значи свих терористичких база, односно могућих места одакле би се регрутовали терористи, пре свега исламски, који су и до сада били активни у оквиру Исламске државе", рекао је председник Скупштине.

Указао је да за нас то представља проблем пошто се они регрутују из нашег региона, и касније се у њега враћају.

"Али исто тако све те информације треба поделити са другим безбедносним службама, које се нису баш показале у прошлости у смислу да су користили те информације, почев од Аустрије и САД. Лично сам сведок тога. Док сам био министар унутрашњих послова лично сам учествовао у давању информација, спискова, организационих шема, логистичких веза терористичких група са наших територија и њихових експозитура у Аустрији и САД", додао је председник Скупштине.

Дачић је оценио да је конференција у Бечу била успешна, и додао да је синоћ председник аустријског парламента Волфганг Соботка организовао радну вечеру за председнике парламената Западног Балкана која је била, додаје, изузетно корисна.

Подсетио је да је скуп организовала институција у којој Косово није присутно, реч је о делу УН, где би Косово, да би било примљено, морало да испуни одговарајући услов, а то је да има већину гласова, што није случај.

На вечери су били председници скупштина БиХ и Северне Македоније, док председник парламента Црне Горе није дошао због болести.

Дачић је оценио учешће на конференцији, као и билатералне разговоре које је имао, веома корисним.

Најавио је да већ следеће недеље наставља међународне активности посетом турском парламенту.

Затим ће учествовати, како каже, на конференцији председника парламената земаља Југоисточне Европе, Западног Балкана и земаља чланица Савета Европе.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво