Читај ми!

Вучић: Црна Гора показала да има инструменте да спроведе што је намеравала

Председник Србије Александар Вучић каже да је добро што је Влада Црне Горе променила своју одлуку у вези са устоличењем митрополита црногорско-приморског Јоаникија. Вучић је честитао црногорском премијеру Здравку Кривокапићу што је држава показала да има инструменте да може да спроведе што је намеравала.

Александар Вучић је за телевизију Прва рекао да је било логично очекивати све што се збивало на Цетињу уочи устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија.

"Најављиване су тензије, протести против устоличења. Партијски организовани скупови. Цетиње је место у којем је преко 90 одсто становништва оријентисано против Српске православне цркве, где постоји изражена мржња према свима који припадају неким другим народима. Али чак не бих рекао да је то стварна мржња, већ индукована од стране дела политичара у Црној Гори. Било је логично очекивати све што се збивало", нагласио је Вучић.

Наглашава да је добро што је Влада Црне Горе променила своју одлуку током ноћи.

"Нису медији у Србији погрешили ништа. Било је тачно да није требало да се догоди устоличење. Дирекције полиције и Влада Црне Горе су то препоручиле. Онда је током ноћи промењена одлука јер су патријарх и митрополит инсистирали на устоличењу", објаснио је Вучић. 

Каже да је Безбедносно-информативна агенција (БИА) целу ноћ обавештавала руководство у Србији шта се дешава у Црној Гори.

"Влада Црне Горе урадила свој посао"

Вучић каже да је Влада Црне Горе бринула о безбедносној ситуацији и успела је у томе, иако им је све било отежано.

"Они имају дихотомну власт јер је део извршне власти у рукама претходног режима. Један део власти је био присутан на Цетињу, што није једноставно. Међутим, Влада је урадила свој посао и устоличење је могло да се спроведе у Цетињском манастиру", рекао је Вучић.

Сматра да је премијер Црне Горе Здравко Кривокапић имао проблема и јер је део полиције уз ДПС, странку Мила Ђукановића.

Вучић је, говорећи о поступању полиције, рекао да она увек пушта људе док не виде како ће ситуација да се одвија, па тек када мора да реагује.

"Сећате се, били смо изненађени оном тобож силом поводом ковид мера. Тек када су ушли у Скупштину, ми смо их привели и показали да држава може све у року од пет минута да заврши. Само је питање воље и демократских права и слобода", рекао је Вучић.

"Нико на Западу неће реаговати, дозвољено чинити све против Срба"

Вучић је истакао да нико на Западу неће реаговати на то што је црногорски председник Мило Ђукановић стао уз оне који су покушали да онемогуће устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија јер је, како каже, дозвољено све чинити против Срба.

"Можете да замислите шта би било да сам ја урадио као он, био бих тог секунда обешен у Бриселу и Вашингтону. Овако ћутаће сви, позиваће на мир, што је добро и лепо, али нико неће рећи ниједну реч. Тако је зато што је дозвољено све чинити против Срба", нагласио је Вучић.

Срби су, како је рекао, за многе западне земље реметилачки фактор.

"Они желе да Срби не буду снажан фактор у Црној Гори. Зато се води хајка против Мандића, Кнежевића и других. Зато сви страни фактори кажу да они не могу да уђу у владу. Зато се води кампања и у Босни и Херцеговини. Није случајно што се Изетбеговић прикључио подршци. Разумео сам да он помало познаје шеријатско право, али нисам знао да се добро разуме и у питање српске цркве. Видим да му то добро иде", рекао је Вучић.

Рекао је да је одлука Владе Црне Горе разумна и рационална јер је неко покушао да заузме део територије.

Каже да Срби желе да буду своји на своме, на прадедовским огњиштима и само траже право на живот, право на слободу вероисповести, језик и писмо.

"Не тражимо ништа друго у Црној Гори, никакву аутономију. Као и у Републици Српској, где не тражимо отцепљење, али Србија је проблем јер с тим мора да се заврши", подвукао је председник Србије.

Вучић сматра да иза свих дешавања у Црној Гори стоји настојање да се ослаби Србија јер, како каже, јака Србија никоме не одговара.

"Циљ је да ослабе српски фактор. Само је суштина како Србе да зауздамо, морамо да развластимо оне који воде Србију на одговоран начин, да утишамо српски фактор јер како је могуће да Срби немају глас у Црној Гори или Босни и Херцеговини. Нема одговора на морално и принципијелно питање, како само Срби немају право на самоопредељење", рекао је Вучић.

"Хоћемо братске и пријатељске односе са Црном Гором"

Председник Вучић је поручио Црној Гори и њеном председнику да Србија нема никакве аспирације према тој земљи, већ с њом жели најбоље односе, али и да им неће дозволити да покоравају Србију као што су, како каже, чинили последњих готово 30 година.

Вучић је, коментаришући изјаву Мила Ђукановића о великосрпским аспирацијама и покушају покоравања Црне Горе, поручио да Србија нема никакве аспрације, већ жели најближе односе са Црном Гором.

Каже да ће Србија уради све да то тако и буде, упркос свим понижењима кроз које је прошла, кроз различите одлуке Црне Горе.

"Немамо нити смо икада имали намеру никога да покоравамо, али поручујем му да ни он, нити било ко други неће успети да покори Србију, као што то чине 30 година. Владали сте овом земљом на све могуће начине, преко криминала, полицијских функционера, политичких функционера, оних у обавештајним структурама", рекао је Вучић.

Вучић је указао да су увек из Црне Горе долазили напади на Србију и да је та земља коришћена као полигон за напад на Србију.

"Навикли су да управљају Србијом. Ми нећемо да управљамо Црном Гором. Хоћемо братске и пријатељске односе. И гарантујем, док сам жив, нећу вам дати да Србију покорите, како сте то радили готово 30 година. Док сам жив, а сви знате шта до значи", рекао је Вучић.

Каже да је у Црној Гори постојала намера да се Митрополија црногорско-приморска одвоји од Српске православне цркве и прогласи Православном црквом у Црној Гори и да се, како каже, Срби временом асимилију и нестану и да у Црној Гори буде више од три четвртине црногорског православног народа.

"То је био политички план који су покушали да изгурају, а онда сам им крив ја и крива им је Србија јер смо, добијајући информације из различитих извора, препознали њихов план и почели да отворено о томе говоримо", рекао је Вучић.

Оценио је да оно што се данас дешава српском народу у Црној Гори и што се дешавало Србима у Хрватској током 90-их наставак сличних идеологија чији је циљ да српска црква буде угашена.

"Намерно је зову црква Србије иако је српска црква која никада није одбијала људе православне вероисповести", рекао је Вучић.

"Јоаникије мора да брине о целокупном верном народу у Црној Гори"

Александар Вучић каже да је на устоличеном митрополиту црногорско-приморском Јоаникију да настави да брине о верном народу у Црној Гори, као и да ради на смиривању тензија.

Вучић је подсетио да је већ јуче, дан уочи устоличења, честитао митрополиту Јоаникију.

"Он је на веома важном месту и мора да брине о целокупном верном народу у Црној Гори, додатно да ради на помирењу, на смањивању тензија, страсти и верујем да ће са патријархом Порфиријем, наставити то да чини", рекао је Вучић.

На питање да ли је била угрожена безбедност патријарха и митрополита, Вучић је рекао да је, будући да су на Цетиње дошли хеликоптером, јасно да ствари нису једноставне.

"Они су слетели на земљиште иза манастира, успели да дођу хеликоптером. Сачекали су их припадници специјалне полиције и увели у манастир", рекао је Вучић.

Каже да зна ко их је чувао, да су то различити људи, на различитим местима, али није желео детаљније да говори о томе.

"Прича о изборним условима празна и измишљена"

Упитан за дијалог о изборним условима у Србији, Вучић је рекао да никада није ни било разговора о изборним условима са опозицијом, те да је то потврдио и, како каже, њихов идеолог Веселин Симоновић.

Председник Србије и лидер владајуће Српске напредне странке каже да је прича опозиције о изборним условима празна и измишљена прича – оправдање за лош изборни резултат.

Поручио је опозицији да нема ништа од тог посла да преко улице и силом дођу на власт.

"На изборима ће се мењати власт и народ ће увек одлучивати. Добро је да су то и они сами потврдили. Када говорите о изборним условима, морате то поредити с нечим. Када 2012. године није било ниједног медија на страни опозиције, тада нисмо кукали, већ смо се бавили програмом и плановима, и победили", каже Вучић.

Проблем опозиције, каже, јесте да немају ни план ни програм, сем како уништити живот Вучићу и радити против њега.

Каже и да није донео никакву одлуку по питању кандидатуре за председничке изборе наредне године, али да је став странке коју води да се кандидују људи који су у стању да победе.

"Сагледавамо све са коалиционим партнерима. Наше излагање и на састанку са СПС-ом пре неки дан је било кратко, њихово је било много дуже. Наши ставови су сасвим јасни, али нећу јавно говорити сада о томе", рекао је Вучић.

По питању датума одржавања избора, председник Србије је рекао да они морају да буду у складу са законом, између 3. и 17. априла наредне године.

Указао је, међутим, да је 10. април дан када је створена НДХ, па одржавање избора тог дана не би имало смисла, због жртве српског народа, па ће тако избори бити 3. или 17. априла.

"Грађани могу да очекују даљи раст плата и пензија"

Председник Србије Александар Вучић најавио је да грађани Србије могу да очекују даљи раст плата и пензија, као и да ће држава наставити са великим јавним инвестицијама.

"Рашће и плате и пензије, гледаћемо да стопа раста пензија буде близу стопа раста плате", рекао је Вучић.

Подсетио је да је минимална зарада повећана са 15.000 динара, колико је била 2012. године, на 35.000 динара што је, каже, увећање у номиналном износу од 120 одсто и говори колико је Србија напредовала, а посебно најсиромашнији.

"Идемо даље са великим јавним инвестицијама, са значајним страним директним инвестицијама, подстичемо приватне инвестиције'', рекао је Вучић.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара