Читај ми!

Вучић уручио одликовање аустријском канцелару: Увек можемо да рачунамо на пријатеља какав је Аустрија

Председник Александар Вучић уручио је аустријском канцелару Себастијану Курцу Орден Републике Србије на ленти. Поручио је да Србија може бити његова друга кућа. Уверени смо да ћемо аустријску подршку имати и убудуће, подвукао је Вучић. Аустријски канцелар Себастијан Курц навео је да се Аустрија унутар ЕУ континуирано залаже за поступак придруживања и европску перспективу Србије и земаља Западног Балкана.

Александар Вучић је у обраћању рекао да му је част и посебно задовољство да аустријском канцелару као осведоченом пријатељу уручи највише државно одликовање за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и пријатељских односа две земље.

"Преданост коју годинама показујете у јачању укупних односа од огромног је значаја за Србију и за мене лично као председника. Оставили сте велики утисак и пре него што се изабрани за савезног канцелара", поручио је Вучић.

"Сећам се и пријема у Бечу у част српске дијаспоре и много других гестова", рекао је председник Србије.

Србија је захвална на личном доприносу, нагласио је Вучић и узразио уверење да ћемо аустријску подршку имати и убудуће.

"За нас је посебно важно када у условима када се суочавамо са тешкоћама од мигрантских криза до ковида можемо да рачунамо на пријатеље", рекао је председник Србије, додајући да је Себастијан Курц најталентованији политичар.

Предесдник Вучић је рекао да смо удвостручили сарадњу у последњих десет година, добрим делом, захваљујући залагању Себастијана Курца.

"Хвала на томе што подстичете инвеститоре да долазе у Србију и што бринете. Неретко доживљавамо Беч као један од својих градова", закључио је Вучић. 

"Честитам, ово за нас није ни мали ни безначајни дан", рекао је на крају обраћања Вучић.

Курц: Аустрија се континуирано залаже за европску перспективу Србије

Аустријски канцелар Себастијан Курц истакао је да се увек трудио да има добар контакт са земљама Западног Балкана.

"Веома нас радује што у Аустрији имамо многе људе који вуку корене са Западног Балкана и који су дали велики допринос нашем друштву", додао је Курц.

Захвалио је на доброј економској размени Аустрије са Србијом, која је највећи економски партнер Аустрије на Западном Балкану и додао да имамо обим размене од преко једне милијарде.

Аустрија је један од највећих улагача у Србији, рекао је Курц и честитао добар привредни развој у Србији:

"Привредни раст од 6 или 7 одсто је веома импресиван, посебно када погледамо прошлу годину када је тешко била иједна земља са малим губицима као што је Србија."

Курц је честитао на опхођењу у пандемији, јер је Србија, како је нагласио, међу првима почела са вакцинацијом, чак и пре неких држава чланица ЕУ.

"Последњих година смо имали велики изазов у виду миграција и Србија је дала велики допринос у борби против илегалних миграција", рекао је Курц и додао да га радује што постоји добра сарадња српске са аустријском полицијом.

Нагласио је да се Аустрија унутар ЕУ континуирано залаже за поступак придруживања и европску перспективу Србије и земаља Западног Балкана.

"Ту ће и убудуће бити пуна подршка Аустрија и у том смислу захваљујем на доброј билатералној сарадњи на политичком нивоу, на доброј привредној сарадњи, али и на снажним међуљудским односима и повезаности која постоји између Аустрије и Србије", закључио је Курц.

До краја 2021. четири значајне инвестиције из Аустрије

Одговарајући на питања новинара, председник Вучић најавио је четири значајне инвестиције из Аустрије до краја године.

Вучић је рекао да је Аустрија међу главним инвеститорима у Србији.

Истакао је да је у првој половини ове године трговинска размена повећана за 22,3 одсто, што је више од онога што је забележено у истом периоду у рекордној 2019. години. 

О Шенгену и кластерима

Вучић је рекао да је питање пријема Србије у Шенген, као што то предлаже чешки премијер Андреј Бабиш, врло компликовано.

"Знате да имају проблема и земље које су чланице ЕУ, као што су Хрватска, Румунија, и Бугарска. Захвалан сам Андреју Бабишу на његовој иницијативи", рекао је Вучић.

Курц, којем је постављено питање да ли подржава идеју чешког колеге, казао је да идуће недеље путује у Чешку где ће имати разговор са Бабишом. 

Аустријски канцелар изјавио је да се нада скором отварању кластера у процесу приступних преговора Србије са Европском унијом.

Курц је истакао да је важно да Европска унија буде предвидива, јер је то темељ поверења у Унију.

Председник Вучић изјавио је да стратешки циљ Србије свакако јесте ЕУ, али да у самој Унији постоје земље које су уморне или чак не желе проширење, и да би било фер да се то тако и каже, те да његова констатација о томе није скептичан, већ реалистичан приступ.  

Аустријски канцелар Себастијан Курц борави у једнодневној посети Србији.

Курц се по доласку иза затворених врата састао с председником Србије Александром Вучићем, после чега је одржан и пленарни састанак делегација двеју земаља.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво