Читај ми!

Приштина поново забранила Петковићу посету Косову и Метохији

Привремене институције у Приштини забраниле су директору Канцеларије за Косово и Метохију Петру Петковићу да посети јужну српску покрајину.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић требало је да данас и сутра борави на Косову и Метохији и обиђе неколико привредних субјеката где је држава Србија обезбедила нова радна места. Требало је такође да посети и више социјално угрожених породица и уручи им помоћ, али му је из Приштине то онемогућено.

"Више је него јасно да је Приштина и пре званичног термина почела предизборну кампању, која се по правилу увек прелама преко леђа српског народа", саопштила је Канцеларија за КиМ.

Ово је трећа забрана Приштине директору Канцеларије за КиМ и главном српском преговарачу у техничком дијалогу, а долази уочи наставка дијалога Београда и Приштине следеће недеље у Бриселу, што додатно показује, како се наводи, неспремност Приштине да нормализује односе са Београдом.

Претходно је Петковићу онемогућено да уручи помоћ поплављеним домаћинствима почетком године и обиђе повређеног дечака Луку Димитријевића из Грачанице.

"Реч је о флагрантном кршењу споразума о слободи кретања и споразума о посетама званичника. Ова забрана и противправно понашање Приштине биће свакако тема предстојећих разговора у Бриселу, посебно имајући у виду да је посета уредно и на време најављена у складу са споразумом", речено је из Канцеларије за КиМ.

Како се наводи, посебно је неосновано "образложење" привремених институција да је разлог за забрану посете полагање камена темељца за нову зграду Универзитета у Косовској Митровици током претходне посете, јер не постоји начин да ико забрани званичном Београду да помаже свом народу у јужној покрајини.

"И претходне две посете биле су у знаку обележавања важних датума – годишњице злочина у Старом Грацком и славе у Прилужју, и то право нам нико не може одузети", наводи Канцеларија за КиМ.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво