Читај ми!

Графити "УЧК" и "Косово је Албанија" у родном селу кнеза Лазара

Графити "УЧК", "Косово је Албанија" и "Адем Јашари" исписани су у општини Ранилуг, у селу Прилепац, родном месту српског кнеза Лазара Хребељановића.

Из Канцеларије за Косово и Метохију наводе да су графити исписани на месту које води ка спомен-плочи кнезу Лазару, а коју су хулигани ломили већ неколико пута, па је мештани постављају само уочи обележавања Видовдана и исти дан је скидају и склањају.

"Јасно је да ово спомен-место има велики историјски и емотивни значај за Србе на Косову и Метохији, те овакво скрнављење од стране албанских екстремиста шаље јасну поруку верске и националне мржње и непоштовања српских светих места", наведено је у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Истичу да је поштовање верских објеката и места знамења једног народа цивилизацијска тековина и предуслов за толеранцију и миран суживот.

"Број инцидената, међу којима су бројни случајеви исписивања графита који славе ову терористичку организацију, интензивираo се ове године, на шта Канцеларија за Косово и Метохију упорно указује, а о чему обавештава и све међународне организације које делују на терену, као и званичнике у Бриселу", пише у саопштењу.

Из Канцеларије апелују на све међународне организације, које су у обавези да осигурају безбедност српског народа на КиМ, да појачају своје присуство, посебно у мешовитим срединама како би се оваквим провокацијама стало на пут, а српском народу омогућио миран живот.

Случај је пријављен полицији и Канцеларија за Косово и Метохију тражи да се починиоци овог екстремистичког чина, али и других инцидената усмерених према српском народу и светињама у покрајини, ухапсе и адекватно санкционишу.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво