Читај ми!

Брнабић: Србија ће се 2023. вратити на мапу бањског туризма

Србија је неправедно одсутна са свих европских листа за бањски туризам, рекла је премијерка Ана Брнабић и додала да ће се то променити до 2023. године.

У првих седам дана чишћења из језера Међувршје извучено је 70 тона траве и трске. У плану је уређење и приобаља и реконструкција пристаништа, што је само једно од отворених градилишта у Овчарско-кабларској клисури. Од 2016. године ресорно министарство уложило је више од 99 милиона динара. 

Ана Брнабић је у Овчар бањи, на питање новинара да ли ћемо дозволити да термалне воде, по којима смо међу најбогатијим земљама, само тако оду, казала да смо раније били чувени по бањском туризму и да су нашу земљу посећивали људи из Европе.

"Посебно од деведесетих, прво због свих сукоба није било могуће инвестирати у бање, после 2000-их нико није био заинтересован да то поправи или приватизује, није било жеље и само смо падали и бање су падале у заборав", казала је премијерка.

Истиче да се сада све то мења и да то виде грађани, домаћи и страни инвеститори и да се бањски туризам полако развија.

Наводи да се сваке године даје све више ваучера који се, углавном, искористе у нашим бањама.

"Враћамо се нашем бањском туризму, то ће нас до 2023. године поново вратити на мапу бањског туризма, а како будемо дизали једну по једну бању, то ће све више бити прихода за државу, али и за локалне самоуправе и грађане", казала је Брнабићева.

Иницијатива потребна за другачију будућност Балкана

Премијерка Брнабић оценила је да иницијатива "Отворени Балкан"у којој учествују Србија, Северна Македонија и Албанија, има доста противника, али да је потребна за другачију будућност Балкана.

Брнабићева је у Овчар бањи, коментаришући оцене да та иницијатива отвара простор за формирање "велике Албаније", казала да, са друге стране, има и критика које кажу да води ка "великој Србији".

"Има ту доста противника, има противника за неке потпуно реформске иницијативе, које су нам потребне за другачију будућност, за наш Балкан, која ће омогућити да регион има другачију будућност", казала је Брнабићева.

Каже да ће иницијатива омогућити другачије повезивање људи и привреда, јер омогућава потпуно слободан проток робе чије је првенствено тржиште у региону.

"Ово је значајније за домаће инвеститоре, али важно је и за младе људе који ће имати прилику да се лакше запошљавају", рекла је премијерка.

Додаје да ће бити лакше да се доводе нови инвеститори.

"Надам се да ће и други са Балкана наставити да се придружују, имаће користи за привреду, али и за политику, јер ћемо показати да можемо сами за себе да одлучујемо", поручила је Брнабићева.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара