Читај ми!

ОЕБС забринут због ометања Драгице Гашић да се врати у Ђаковицу

Мисија ОЕБС-а у Приштини подржава право Драгице Гашић на повратак у Ђаковицу и изражава забринутост због дешавања којима се повратак омета, а посебно због обијања њеног стана у том граду.

ОЕБС је саопштио да је увек подржавао право свих расељених лица да се врате својим кућама, да је то основно људско право и да се Мисија на Косову доследно ангажује у координираним напорима са партнерима и заинтересованим странама како би се створили услови за то.

"У том контексту, Мисија изражава забринутост због најновијих дешавања која ометају остваривање овог права у Ђаковици, посебно због провале у стан гђе Драгице Гашић", наводи се у реакцији мисије.

ОЕБС поручује да су покушаји застрашивања или узнемиравања повратника неприхватљиви.

"Ценимо посвећеност косовске полиције пружању безбедности повратницима широм Косова, а посебно њихове напоре у овом случају, за које се надамо да ће довести до брзе идентификације и кривичног гоњења починилаца", закључују у Мисији у Приштини.

Петковић: Драгици Гашић обезбеђени лекови и нова врата 

Драгици Гашић допремљени су лекови, основне животне намирнице, као и нова врата уместо поломљених, објавио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић на Фејсбуку

"Драгици смо данас испоручили следовање инсулина за наредних месец дана и све неопходне лекове који су јој украдени када јој је обијен стан. Драгицу је прегледала и наша докторка Мирјана и она се осећа добро, упркос преживљеном стресу", написао је Петковић.

Додао је да су Драгици Гашић допремљене и основне животне намирнице које су јој украдене, а стигла су и нова врата уместо поломљених, док ће сутра стићи и преостали намештај. 

"Као што смо и обећали, учинићемо све да помогнемо нашој јединој повратници у Ђаковици, која је решена да остане и опстане на Косову и Метохији, упркос свему што проживљава", навео је Петковић.