Читај ми!

Фабрици за РТС: Очекујем отварање кластера до краја године, владавина права је темељ

Ове, а ни претходне године Србија није отворила ниједно поглавље у преговорима са Европском Унијом. У међувремену, десила се пандемија, а десила се и промена методологије приступања Унији. Када ће процес придруживања ЕУ померити са мртве тачке и шта очекује у даљем дијалогу Београда и Приштине у интервјуу за РТС је говорио одлазећи амбасадор ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Мандат амбасадора ЕУ у Србији Сема Фабриција дошао је до краја, а на његово место долази Емануел Жофре, који је тренутно шеф Делегације Европске уније у Израелу.

Најновије истраживање показује да је за приступање Србије Унији 54 одсто грађана, док је једна трећина против. 

Одлазећи амбасадор ЕУ у Србији Сем Фабрици о натполовичној подршци грађана Србије евроинтеграцијама које показују истраживања каже да они верују да је приступање Унији добро за њих.

"Мени као амбасадору је било фасцинанатно да будем део овог процеса - интензитет дешавања, пуно страсти и оптимизма. Људи подржавају тај пројекат и тако мора да се настави", додаје Фабрици.

Као разлог за стагнацију у европском путу Србије, где за годину и по дана није отворено ниједно поглавље (кластер), Фабрици види у пандемији ковида као и промену методологије. Сматра да ће нови кластери бити отворени, подсећајући да је Београд за то добио подстрек на последњој међувладиној конференцији у Луксембургу.

"На конференцији у јуну видимо позитивну поруку - реформе поново крећу, Србија појачава динамику реформи и да нове кластере треба отворити до краја године. То је могућност, на то се треба фокусирати. Уверен сам да ће Србија до краја године кренути даље", напомиње Фабрици.

Говорећи о критикама на део који се тичу реформи у владавини права, правосуђа, слободе медија и борбе против организованог криминала и корупције, Фабрици напомиње да су то темељне, приоритетне ствари.

"Најтеже их је и остварити па је за то потребно време. Нова методологија проширења даје могућност да се то мало убрза и олакша јер се кроз кластере једонставније прати напредак", указује Фабрици и додаје да је увререн да ће напредак у другој половини године бити опипљивији и да ће се то видети у извештају Комисије.

О дијалогу Београд – Приштина

Фабрици понавља да је дијалог са Приштином кључни елемент за приступање Србије Унији, наглашавајући да Брисел чини све да он и успе.

"Последња рунда дијалога је можда била 'најтежа од свих оних тежих'. Две стране морају да му буду посвећене. Дијалог је кључни елемент за стабилност региона и приступање Србије Унији. Постоји велики интерес да дијалог успе, а ЕУ даје све од себе да се то и оствари", истиче Фабрици.

Одговарајући на критике да услови за приступање ЕУ изгледају као покретна мета, Фабрици тврди да су услови Брисела постојани и да се не мењају и да у овом тренутку у европском путу Србије има довољно јасноће.

"Зна се о чему је ту реч - дијалог са Приштином, владавина права, економске реформе, јавне набавке, субвенције, државна помоћ су ствари на којима треба радити. Земље чланице су на међувладиној конференцији рекле да још нема отварања нових кластера, али да се ствари крећу у позитивном смеру", објашњава Фабрици.

Међустраначки дијалог о изборним условима коме посредују посланици Европског парламента, Фабрици оцењује као добар.

"Очекујем да се на следећем састанку у септембру представе конкретне идеје да би се дошло до споразума око неких тачака", рекао је Фабрици.

Предприступни фондови и инвестициони пакет за железницу

Говорећи о предприступним фондовима од којих је Србија добила милијарду и по евра и још 900 милиона из других извора, Фабрици напомиње да су између осталог искоришћена за развој малих и средњих предузећа, укидању роминга у региону, иновације, инфраструктуру, зелене технологије, дигиталну агенду.

"Ту су и осетљиве групе становништва, незапослeне жене, дуготрајно незапослени грађани, мањинске заједнице", додаје Фабрици.

О најављеном инвестиционом пакету за обнову железнице од севера до југа Србије, Фабрици као бенефит наводи пример да ће се од Новог Сада за пар сати стизати на други крај земље. То ће, додаје, донети нова радна места у мање развијене крајеве.

Значај малог Шенгена види у слободном регионалном протоку робе, укидању роминга. "Процес приступања ЕУ умногоме олакшава могућност да се Брисел бави целим простором Западног Балкана и да све буде по европским стандардима", каже Фабрици.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво