Читај ми!

Селаковић: Баку створио могућности за јачу економску сарадњу

Међувладина комисија за економску сарадњу Србије и Азербејџана има за циљ продубљивање економских односа две земље и уверен сам да ће данашња седница дати резултате у том погледу, поручио је у Бакуу шеф српске дипломатије Никола Селаковић.

Министар спољних послова је након шестог заседања Комисије рекао да су политички односи између две земље достигли висок ниво и захвалио Азербејџану на хуманитарној помоћи у виду медицинске опреме коју је донирао прошле године.

Селаковић је нагласио чврсте односе двојице председника и изразио очекивања за продубљивање сарадње, не само у економском смислу, већ и у свим другим областима.

На заједничкој конференцији за медије, у присуству азербејџанског министра за рад и социјалну заштиту становништва Сахила Бабајева, Селаковић је указао на значај посете председника Илхама Алијева Београду у октобру.

Тада ће се у Београду обележити 60 година од првог самита Покрета несврстаних, а двојица званичника истакли су важност одржавања таквог скупа, чији су суорганизатори Србија и Азербејџан.

Министар Бабајев је позвао српске компаније да сарађују са азербејџанским и похвалио међусобну сарадњу по свим важним стратешким питањима.

У Бакуу се одржава и Пословни форум који организују Привредна комора Србије и Азпромо (Азербејџанска фондација за промоцију извоза и инвестиција), а Селаковић поручује да је то одлична прилика да компаније обе земље истраже потенцијале за међусобну сарадњу.

Стевановић: Србија привлачна инвеститорима

Очекивања су да ће се билатерална сарадња Србије и Азербејџана интензивирати на свим пољима, а посебно у области економије, рекао је државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић.

Стевановић је у Бакуу, на шестом заседању Међувладине комисије за економску сарадњу између Србије и Азербејџана, представио могућности за инвестирање и улагање у Србији, кроз директне инвестиције, као и кроз предузећа која су у процесу приватизације.

Државни секретар у Министарству привреде, који је члан делегације коју предводи министар спољних послова и председник српског дела Међувладине комисије Никола Селаковић, истакао је да је Влада Србије захваљући реформама допринела стварању привлачног привредног амбијента.

Како каже, то је нашу земљу позиционирало као једну од најзначајнијих инвестиционих дестинација Централне и Источне Европе.

Стевановић је указао да су раст и модернизација индустрије и улагања у инфраструктуру главни покретачи економског развоја Србије, која је, наводи, један од регионалних лидера у привлачењу директних страних инвестиција.

То је, додаје, омогућено политичком и економском равнотежом, али и захваљујући доступности квалификоване радне снаге.

Стевановић је навео да у Србији послује 15 слободних зона које су равномерно распрострањене, а које, каже, треба да допринесу привредном развоју кроз повећани прилив инвестиција, раст извоза и запослености.

Поручио је да је Србија једна од ретких земаља која је у време епидемије нашла адекватан начин да помогне привреду.

"Србија је одлучна у намери да повећа конкурентност националне привреде и њену интегрисаност у међународне економске токове, као и да унапреди пословно окружење", нагласио је Стевановић.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво