Читај ми!

Скупштина о попису у пољопривреди, на дневном реду и избор Савета РЕМ-а

Посланици Скупштине Србије наставили су рад расправом о више законских предлога, међу којима је и Предлог закона о попису пољопривреде. Министар Бранислав Недимовић каже да ће попис пољопривреде, који је планиран за другу половину 2023. године, дати свеобухватан приказ српске пољопривреде и где се налази у односу на 2013, као и да ће доносиоцима одлука убудуће бити лакше, јер ће подаци одговарати реалном времену. На дневном реду је и расправа о избору члана Савета РЕМ-а, а кандидати су Божидар Зечевић и Станко Црнобрња.

Према том Предлогу закона ново прикупљање података о пољопривреди следи у другој половини 2023. године.

Пописом ће бити обухваћена сва породична пољопривредна газдинства, газдинства предузетника и правних лица, а неће бити обухваћена домаћинства са сопственом пољопривредном производњом која није намењена тржишту као и домаћинства, привредна друштва и предузетници који не обављају пољопривредну производњу.

Министар Недимовић је у Скупштини Србије, образлажући Предлог закона о попису пољопривреде 2023. године, рекао да ће резултати бити објављени годину дана касније.

Према његовим речима, Србија ће добити и базу података и статистичке податке који су неопходни за пољопривреду.

Наводећи да ситуација са том граном није иста као пре деценију, Недимовић је цитирао пољопривредника из Бачке Паланке који му је, каже, рекао да је пре десет година када је ишао на сајмове у Немачкој маштао да има такву механизацију, а да је данас има, те да је Србија чак у неким технологијама и корак испред.

Министар је навео да је држава за мере које се, између осталог, тичу помоћи пољопривредницима за механизацију и системе за наводњавање 2016. године могла да издвоји око шестсто милиона динара, а четири године касније су, каже, исплаћене 11,2 милијарде динара.

"То вам говори колико се повећао капацитет државе, али и колики је број апликаната из целе Србије. Причам о мерама које се финансирају искључиво из буџета", рекао је Недимовић.

Министар пољопривреде је казао да ће због пописа и онима који буду у прилици да доносе одлуке у вези са пољопривреде бити лакше, јер ће подаци одговарати реалном времену.

Говорећи о предлозима закона који се тичу подршке малим и средњим предузећима, односно зајму од двеста милиона евра код Европске инвестиционе банке, као и помоћи привредним субјектима за одржавање ликвидности у условима пандемије, Недимовић је указао колико су претходне мере допринеле српској економији.

Он је позвао посланике да подрже предлоге закона, како би сви који су конкурисали из сектора малих и средњих предузећа добили подршку за обртна средстава и одржавање текуће ликвидности.

Подршка ће, каже, бити реализована кроз Фонд за развој, те додао да је рок отплате за одржавање ликвидности 48 месеци, грејс период 18 месеци, а каматна стопа је један одсто на годишњем нивоу.

Недимовић је казао да је минимални износ кредита за привредна друштва милион динара, за предузетнике, задруге је 200.000 динара, док максималан износ кредита за предузетнике и микроправна лица може бити до десет милиона динара, за мала правна лица шездесет милиона динара, а за средња правна лица до сто милиона динара.

Имајући у виду да су привредни субјекти из области туризма, угоститељства и путничког саобраћаја због пандемије посебно били погођени, водило се рачуна да се привредницима из области омогући коришћење средстава под нешто повољнијим условима.

Рок отплате за њих је до пет година, укључује грејс период до две године са истом каматном стопом од 1 одсто годишње.

Божић: РЕМ ће бити у пуном саставу

Скупштина Србије у поподневном делу седнице почела је расправу о избору члана Савета РЕМ-а, а кандидати су Божидар Зечевић и Станко Црнобрња.

Председница Одбора за културу и информисање Сандра Божић рекла је да ће Савет РЕМ-а који има девет чланова, после данашњег избора једног члана, радити у пуном саставу и пре свега независно одлучивати о свом делокругу рада.

Један од основних задатака РЕМ-а је да унапређује квалитет и разноврсност услуга електронских медија, да заштити развој слободе мишљења и изражавања у циљу заштите интереса јавности у овој области као и заштите корисника услуга електронских медија", истакла је Божић. 

Подсетила је да су у децембру прошле године изабарна три члана Савета РЕМ-а.

Божић је казала да су на седници Одбора за културу и информисање обављени разговори са кандидатима, наводећи да и Станко Црнобрња и Божидар Зечевић имају искуства у раду и да су у питању нијансе ко је бољи предлог од њих двојице.

Навела је да је на много начина доказано да је РЕМ независан, наводећи да су испоштована иницијатива у међустраначком дијалогу, те да су изабрани професионалци.

Каже да то доказује и сама разноврсност мишљења у самом Савету РЕМ-а.

Након расправе очекује се гласање о свим тачкама дневног реда.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи