Читај ми!

Одјеци бриселских разговора: Без промене става Приштине неће бити резултата

О исходу јучерашњих разговора Београда и Приштине, председник Александар Вучић разговарао је са председником парламента. Ситуација је тешка, али ће делегација Србије увек имати у виду интересе наше државе, поручио је Ивица Дачић. Аналитичари оцењују да уколико не буде промене става Приштине, неће бити никаквих резултата.

Други састанак две стране ове године у Бриселу европски представник сумирао је истом реченицом као и после претходног разговора 15. јуна – дијалог ће се наставити. Прецизира и да ће се крајем августа састати преговарачке екипе, а да ће наредни сусрет лидера бити одржан у септембру. Оштрије оцене чуле су се од преговарача.

"Разговор са Аљбином Kуртијем је чудо невиђено. Једна од главних тема на којој смо инсистирали је ЗСО, без тога нема колективних права за српски народ на Kим. Јер ако нема колективних права, имате ове нападе на српски народ, уз потенцијал да се ситуација погорша на терену", објашњава директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

На столу је требало, каже Петковић, да се нађу три теме. Међутим, договор није постигнут ни о једној. У једној реченици аналитичари дају оцену преговора – без помака.

"Суштина дијалога и јесте да Kосово нешто попусти да би добило признање од Србије, оно што инсистира Запад, па и Русија. Очигледно да Аљбин Kурти за сада није спреман да да ништа, да попусти ништа. Он је такве нарави као особа. И изгледа да Американци нису поставили погодну особу како би се постигао договор између Београда и Приштине", каже аналитичар Неџмедин Спахију.

"Очигледно је и једини закључак који се може извући то да Kурти практично има неку врсту подршке за овакав приступ и да се ради о једној стратегији која у суштини представља притисак на српску страну да попусти од својих ставова и учини уступке приштинској страни. Значи да прихвати њихову платформу. Што се тога тиче, мислим да нема шансе", убеђен је дипломата Зоран Миливојевић.

У Приштини се све гласније процењује какве су шансе да земље чланице ЕУ – њих пет, које нису признале независност Kосова промене одлуку. Док министарка спољних послова привремених приштинских институција тврди да би Грчка ускоро могла да буде прецртана са тог списка, у Београду такве изјаве тумаче као све јачи притисак.

"Мислим да је ово улажење у једну фазу, концентричног притиска на Србе и на Србију која се одражава и практично у замирању дијалога, кога практично нема и који је у замирању због дириговане опструкције албанске стране. Ја не мислим да ће Грчка одмах подлећи овом притиску, али свако мислим да је међу државама које су у ЕУ и нису признале Kосово, а на коју се врши притисак јер је сигурно она најближа тој одлуци из више разлога", сматра професор Дарко Танасковић.

На новим признањима независности Kосова, Турска ће убудуће интензивније радити, најавио је председник те земље. Реџеп Тајип Ердоган је уочи посете турском делу Kипра поручио и да ће о томе разговарати са америчким председником Џозефом Бајденом.

"То да Турска лобира за признање Kосова није ништа ново, то они раде све време. Примера ради, говорећи о заједничком раду са САД, Ердоган је похвалио сарадњу између Азербејџана и Северног Kипра. Азербејџан је држава која због проблема Нагорно-Карабаха, који они доживљавају као сепаратизам, никада није помишљала да призна независност Kосова. После рата у Нагорно-Карабаху који је Баку добио уз помоћ Турске, можда се нешто мења. Дакле, Турска може утицати на одређени број држава и то свакако није добро, али понављам не очекујем да ће бити неких спектакуларних резултата на том плану", тврди Танасковић.

На плану нормализације односа Београда и Приштине у протеклој деценији није било значајнијих помака.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво