Читај ми!

Ђукановић: Београд треба да инсистира на примени Бриселског споразума

Председник Центра за спољну политику Драган Ђукановић каже за РТС да ће сусрет у Бриселу донети на неки начин покушај обнављања дијалога који је у једној дужој временској кризи без јасне визије како ће се у перспективи развијати. Безз промене става приштинске стране не можемо бити оптимисти ни данас ни у наредном периоду, сматра бивши дипломата Зоран Миливојевић.

Нова рунда дијалога Београда и Приштине на високополитичком нивоу, између председника Александра Вучића и премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија заказана је за данас. Председник Александар Вучић ће током боравка у Бриселу имати одвојен сусрет са Борељом и Лајчаком. 

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Драган Ђукановић, председник Центра за спољну политику и професор на Факултету политичких наука, рекао је да ће сусрет у Бриселу донети на неки начин покушај обнављања дијалога који је у једној дужој временској кризи без јасне визије како ће се у перспективи развијати.

"Сада је покушај да се пред летњу паузу која је карактеристична за овај период године и саму бриселску администрацију направи састанак који ће на неки начин да утврди приоритете када је у питању наставак дијалога, пре свега имплементација онога што је до сада потписано, тековина десетогодишњег процеса дијалога Београда и Приштине с једне стране и да се на неки начин да временски и тематски оквир наставка дијалога. Очекујем да ће то бити суштина састанка", истакао је Ђукановић.

Говорећи о томе шта ће се наћи на столу, Ђукановић каже да је тема несталих дуже време актуелна и како каже, ту нема неке значајније могућности да дође до расветљавања судбине бројних несталих на КиМ, током сукоба 1998. и 1999. године.

"Оно што мислим да је нешто на чему ће Београд да се фокусира је имплементација Бриселског споразума из 2013. године, односно формирање ЗСО што је обавеза коју је Приштина преузела споразумом и коју није имплементирала иако је покушавала на све начине да и процедурално оспори ову своју обавезу", подвукао је Ђукановић.

"Не видим могућност да ће се то десити и након овог састанка, очекујем да ће званичници ЕУ говорити о нужности да се формира ЗСО, као покушај очувања колективних права Срба на КиМ", рекао је Ђукановић.

Решења неће бити црно-бела 

Портпарол ЕУ Петер Стано је рекао да је дијалог процес који траје. Ђукановић подсећа да од 2010. године, заправо 2012., више се говори о свеобухватном правнооавезујућем споразуму који би требало да буде круна компромиса између Београда и Приштине.

"Мислим да смо прилично удаљени од тог споразума, а шта ће он садржати мислим да је то велика непознаница, имајући у виду да та решења неће бити црно-бела, имајући у виду и да пет држава чланица ЕУ није признало косовску независност. На неки начин се искључује то међусобно признање, али постоји мноштво опција које би тај споразум могао да укључи као нека врста компромиса између Београда и Приштине", каже он.

Ђукановић каже да имамо стагнирање у дијалогу, јер се суштински ништа фактички не дешава, много зависи од става САД и начина на који ће се инволвирати у овај процес.

"Не видим да ЕУ има значајније потенцијале да понуди странама било шта и не видим могућнст да убрза процес дијалога, пролонгираће се и захваљујући објективним приликама у ЕУ, изборима у појединим земљама – постоје објективне околности које нас не упућују на то да ће да дође до брзог окончања процеса који траје десет година", закључио је Ђукановић.

Миливојевић: Без промене става Приштине не можемо бити оптимисти

Бивши дипломата Зоран Миливојевић је рекао, гостујући у Дневнику РТС-а, да до сада нема индиција да можемо да очекујемо неки напредак - све то зависи од понашања Приштине.

"Ако не дође до промене става приштинске стране, која инсистира само на статусним питањима, тешко да ћемо имати помака. Када је реч о Србији, позиција Србије је непромењена, врло јасна, дијалог да, нормализација свакако, то би требало да буде интерес обе стране", рекао је Миливојевић.

Према његовим речима, Србија ће инсистирати на три ствари као и до сада - на наставку дијалога о питањима о којима постоји сагласност, а то су нестали и економија, оно што живот значи, пре свега на ЗСО као на питању свих питања и треће да се разговара о наставку дијалога тамо где је стао пре годину и по дана, пре пандемије.

"Да закључим, зависи да ли ће доћи до промене става приштинске стрне и да ли је ЕУ вршила притисак на приштинску страну да се створе услови за наставак дијалога и ако јесте у којој мери", каже он.

Веома је важно да имамо данас дијалог и он нема алтернативу, истакао је Миливојевић.

"То је најважнија вест данас, и без обзира како се заврши важно је да се дијалог одвија" рекао је Миливојевић.

"Не може се занемарити оно што имамо иза нас, не можемо оставити по страни ни ЗСО ни нестале и оно што живот значи јер то је нормализација. Друго, неприхватљиво је да стварамо нову платформу, да отварамо нове теме, за Србију није прихватљиво да отварамо теме за које се залаже приштинска страна, као ратни злочини, геноцид", подвукао је Миливојевић.

Незаобилазна тема случај Драгице Гашић

Председник Вучић је најавио да ће затражити додатну заштиту за Србе на КиМ и додатну заштиту за Драгицу Гашић. Миливојевић каже да се тема сама по себи наметнула.

"Прво тема не може да се заобиђе и друго је питање одговорности међународне заједнице и оних фактора који су задужени за безбедност на терену, прирдно је да се отвори тема одговорности Унмика и Кфора који су директно задужени за безбедност, посебно што до сад нисмо имали реакције тог типа", каже он.

Случај Драгице Гашић је до те мере драстичан и незаобилазно је да та тема буде присутна, сматра Миливојевић.

Како каже, она ће бити отворена одмах у билатералним разговорима Вучића и Лајчака, јер то показује у каквом амбијенту може да се разговара и колико је неопходно, колико је битно да Приштина промени став. 

"Косово није држава и не може да функционише без статуса у УН. Да је косовска државност завршена прича - то је неозбиљно и то не може да прође, срачунато је на унутрашње ефекте Куртија везано за политичку климу која тамо посотоји", упозорава Миливојевић.

Миливојевић каже да не може нико бити задовољан на самом Косову и Метохији, без обизра на политиче ставове. "Ништа се не догађа, живот обичног човека трпи због тога, максималистичка позиција Куртија смањује могућност да се ствари доведу у норамалу", подвукао је Миливојевић.

Према његовим речима, Вашингтон има кључну улогу да обезбеди да се дијалог води, да иде у нормализацију, јер је његов утицај највећи у Приштини.

"Важно је да омогући да данас имамо резултат, јер без промене става приштинске стране не можемо бити оптимисти ни данас ни у наредном периоду", закључио је Миливојевић.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи