Читај ми!

Вучић: Примићу и трећу дозу вакцине, у Србији ствари лошије по питању броја заражених него раније

Председник Србије и лидер СНС-а Александар Вучић најавио је да ће примити и трећу вакцину и то кинеску, као и да верује да ће медицинска струка донети одлуку да трећу дозу приме сви који су вакцинисани пре више од шест месеци. Наводи да је пред крај свог мандата задовољан оним што је урађено.

Александар Вучић је рекао како мисли да ће рећи свакоме да је прими после шест месеци, без обзира коју вакцину је примио.

"Чекам да кажу да ли је савет да се прими нека друга или иста вакцина, ако не буде тог савета, ја ћу да примим исту, али то је ствар избора људи", рекао је Вучић гостујући на нишкој ТВ Белами.

Подсетио је да је вакцинисан и ревакцинисан кинеском вакцином и да ће примити и исту трећу вакцину.

Напоменуо је да људи који су примили пре шест месеци вакцину нису више толико отпорни и могу лакше да се заразе и оболе и да је зато и потребна трећа вакцина.

Истакао је да имамо тренутно слободних 1,3 милиона вакцина, као и још 120.000 вакцина за оне који треба да приме другу дозу.

Вучић је казао да кинеска вакцина спорије ствара антитела од "Фајзера", "Астра-Зенеке" и "спутњика", али да је кинеска традиционална вакцина која нема баш никакав ризик.

"Не кажем да друге имају, али кинеска нема ризик ни за шта", додао је председник.

Каже да су у Србији сада ствари лошије по питању броја заражених него раније и још једном замолио људе да се вакцинишу.

Напомиње да не разуме зашто не може да се пређе проценат вакцинације од 35 одсто у местима као што су Мионица, Лајковац, Уб, Љиг, Нови Пазар, Тутин, Сјеница...

Потврдио је да ће трећа, нова ковид болница бити отворена 1. септембра у Новом Саду и да ћемо нажалост до тада имати потребу за тим капацитетима.

"У дијалогу с Приштином чврсто ћу чувати наше државне интересе"

Александар Вучић је рекао да му на памет не пада да мандат завршава ратовима и сукобима, иако смо, како је рекао, нашу војску ојачали, али у циљу одвраћања опасности.

Истиче да ће учинити све да сачува људе и да мајкама децу не враћа у ковчезима.

"Ми не градимо путеве и фабрике због тога", казао је председник и истакао да ће у дијалогу са Приштином "чврсто чувати наше државне интересе".

"Успевао сам у томе последњих пет година, иако је то био ход по жици", казао је Вучић.

Грађанима Србије је поручио да верује у њих и да верује у Србију, земљу коју воли, уверен да, како је рекао, можемо да будемо најбољи у Европи и да више никада не будемо на њеном зачељу.

Видећете у наредним месецима цео свет ће бити у Србији, рекао је, и то је слика наше земље, то је Србија.

"Хвала на подршци, хвала на стрпљењу и трпељивости... Хвала, било је дивно водити земљу за коју живим и коју волим највише на свету", поручио је Вучић.

Пре краја семптембра уговор за брзу пругу Београд-Ниш

Председник Вучић најавио је да ће за мање од два месеца бити потписан уговор за изградњу прве деонице брзе пруге Београд-Ниш.

''То ћемо да урадимо, ја се надам, у присуству највиших европских званичника. Пре краја септембра, мислим 29, 30. септембра очекујем потписивање уговора за прву деоницу брзе пруге Београд-Ниш, где ће возови да иду између 160 и 200 километара на сат. Пут од Београда до Ниша са стајањима на станицама ће трајати два и по сата, а ја мислим и мање од два и по сата. Биће боље него аутомобилом да идете од центра Београда до центра Ниша'''', рекао је Вучић.

Биће успостављен, како је додао, бржи, бољи и удобнији саобраћај.

Вучић је навео да ће последњи прагови на брзој прузи Београд-Нови Сад код Сремских Карловаца бити постављени до краја октобра или новембра, након чега ће се прећи на радове на сигнализацији.

''Нека све радимо још два, три месеца, све тестове да урадимо на 200 километара на сат и да све прође како треба, па да у фебруару идемо од Београда до Новог Сада пола сата. . . То је брже него Берлин - Хамбург што траје сат времена. То је друга земља, друга Србија'''', истакао је председник.

Подсећа да су за поменуту деоницу купљени најбољи швајцарски вагони, који су плаћени 700 милиона евра.

''Дабл-декер композиције, најуредније и најлепше у свету, лепше од француских Те-Же-Веа, лепше од свега. То ће да буде у Србији'''', нагласио је Вучић.

Наводи да је поносан на то што смо у Србији успели да променимо, као и да је знао да ће када је кренуо у реформе наићи на негодовање људи, али и да је то био једини лек, јер се, како је навео, ''рак се не лечи аспирином и андолом, већ најтежим лековима, хемиотерапијом, храброшћу и одлучношћу''.

Додаје да је за само осам година увећан БДП за више од 55 одсто, као и да је минималац 2012. године био 159, а да се планира да ову годину завршимо са 300 евра, што је увећање за готово 100 одсто.

''Можете да ме волите или да ме не волите, али ово су чињенице. Ако нам је просечна плата у Србији данас 556 евра у марту, ми смо рачунали да ће нам бити крајем марта 612 евра. У Београду ће бити 770 евра, у Београду је данас просечна нето плата 702 евра'''', нагласио је Вучић.

На питање каква ће бити ситуација у Нишу, Вучић је одговорио да ће у том граду примања бити преко просека, управо због индустрије.

Додао је да је у прве две године мандата долазио стално у Ниш јер је разумео да тај град мора да буде фактор развоја југа Србије, подсећајући да је Ниш сада постао главна раскрсница, пре свега због изградње ауто-путева.

"Задовољан сам оним што је учињено"

Вучић је изјавио да је пред крај свог мандата задовољан оним што је урађено.

Како је рекао живи за то да може да се похвали за 15 година шта је урадио док је био на власти.

"Они који ме критикују не могу да обиђу све фабрике које сам само у Нишу подигао. Да не причам о другим деловима Србије. То је нечија заоставштина. Па храм Светог Саве, више смо уложили у њега у последње четири године... То је најлепши православни храм који ће да доводи људе у Србију. Када поредите мозаик у храму и фреске у Аја Софији то је као да поредите 'ролс ројс' и ‘југо'", рекао је Вучић.

Говорећи о увредама опозиције, он је казао да се труди да буде умерен у одговорима, да не вређа и не псује.

"Умем да употребим грубљу реч, али која није непристојна. Ако људи кажу да им се не свиђају моја уста и слично то ми није проблем, али када ми кажу да сам лењ имам проблем. Јер, ја живим за резултате", рекао је Вучић.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво