Читај ми!

Стано о састанку у Бриселу: Важно је да наставе разговори, фокус на постигнутом

Председник Србије, Александар Вучић и премијер привремених косовских институција, Аљбин Курти, састају се у 19. јула у Бриселу на новој рунди дијалога Београда и Приштине на високополитичком нивоу.

Са почетком у 14 часова делегације Београда и Приштине прво ће разговарати билатерално са ЕУ посредницима, Жосепом Борељом и Мирославом Лајчком, а затим ће уследити и трилатерални састанак.

У дипломатсиким изворима напомињу је планирано да се разговори заврше до 18 часова, али да се њихов "ток и трајање" не могу предвидети у овом тренутку.

"Овај састанак ће се фокусурати на напредак постигнут до сада и следеће кораке у дијалогу који је важан за европске перспективе Србије и Косова", каже портапрол ЕУ, Петер Стано.

Након најава из Брисела да би ова, "друга рудна", директих разговора Вучића и Куртија требало да буде "добро припремљена" на нивоу експерата, портпарол ЕУ, Петер Стано, за Танјуг наглашава да и не укључује само јавне састанке у Бриселу.

"Важно је да наставе да разговарају и да нема назадовања", наглашавају у Бриселу.

Додаје се да ће специјални представник ЕУ, Мирослав Лајчак, на основу одржаних екпертско- техничких разговора и додатних консултација представити области у којима је могуће доћи до напретка.

У дипломатским изворима у Бриселу за Танјуг напомињу да обе стране у дијалогу Београда и Приштине "знају да је важно да се отворена питања реше" и да се дође до "консензуса и компромиса о нормализацији односа".

ЕУ, као главни посредник у дијалогу, намерава да у циљу одржања динамике и постизања коначног циља дијалога, првонообавезујућег споразума о нормализацији односа, намерава да сваког месеца организује састанке две стране у Бриселу, речено је Танјугу у седишту ЕУ.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво