Читај ми!

Председник општине Грачаница о нападима на Србе: Затражили смо од Кфора да појача патроле

Срби на Косову и Метохији све више страхују за своју безбедност. Од почетка године регистровано је око 80 инцидената у српским срединама што је више него целе 2020. Последњи је био напад на Ранка Бацића из Клине. Председник општине Грачаница каже за РТС да је затражио од Кфора да појачају патроле.

Од Видовдана до данас бележи се пораст напада на Србе у Грачаници. Ранко Бацић који је нападнут у Долцу и даље је у болници. Утврђено је да су му поломљена два ребра. Пре Бацића, нападнут је Никола Перић у Гојбуљи, а Драгица Гашић свакодневно трпи притиске да се исели из свог стана у Ђаковици.

Срђан Поповић председник општине Грачаница каже да сви недавни инциденти говоре да безбедносна ситуација није добра.

"У Грачаници је било пар инцидената, апеловали смо на полицију по ко зна који пут да ради свој посао. Полиција амнестира људе који изазивају инициденте и које се баве криминалом. То мора да стане", наводи Поповић за РТС.

Према његовим речима, узрок новог таласа локални Срби виде у оштрој реторици из Приштине – председнице и премијера привремених институција Вјосе Османи и Аљбина Куртија.

"Било да то чине због локалних избора или нечег другог, јасно је да тиме индоктринирају младе који изазивају инциденте", оцењује Поповић.

"Институционално и правно ослањамо се на државу Србију. Позивамо све безбедносне структуре да озбиљно схвате ситуацију у српским срединама", поручује председник Општине Грачаница.

Истако је да на састанку са Кфром рекао да треба да појачају патроле и обећали су да ће то и учинити и да разумеју ситуацију.

"Радује то што су обећали на заједничким састанцима са Еулексом пренесу оно што смо се договорили", додаје Поповић.

Каже да му је чудно је што међународна заједница ћути, што нема осуда са њихове стране.

Осуда је, констатује, једино стигла из канцеларије ОЕБС-а из Београда од Јана Братуа који је био на Ким и који познаје ситуацију.

"Брату познаје прилике на КиМ и то је охрабрујуће за српски народ", каже Поповић.

Поповић указује да се упркос свему локалне власти покушавају да одрже нормалан живот. У посети Грачаници је ватерполиста Никола Рађен. Организовао је школу пливања у коју се пријавило више од стотину деце.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво