Читај ми!

Вучић о фабрици ЗФ у Панчеву: Стварамо будућност европске ауто-индустрије

Председник Србије Александар Вучић посетио је у Панчеву најсавременији инжењерски центар у фабрици ЗФ Србија, који запошљава 200 стручњака. Вучић је саопштио да је Србија у првој половини године привукла 1,72 милијарде евра директних страних инвестиција.

Александар Вучић је током обиласка разговарао са домаћим инжењерима у фабрици ЗФ Србија, упознао се са новим технологијама и могућностима најсавременијег истраживачког центра и пожелео им успех у раду.

Председник Србије изјавио је, на званичном отварању најсавременијег инжењерског центра у фабрици ЗФ Србија у Панчеву, да ће наша држава одатле заједно са немачким партнерима стварати будућност европске аутомобилске индустрије.

"То је на понос целој Србији и свим људима у нашој земљи", истакао је Вучић.

Каже да је ЗФ у Србији за само три године запослио у фабрици 900 људи и већ око 100 стручњака у развојно-истраживачком центру.

"Овде сам видео невероватну посвећеност младих људи са којима сам разговарао, сви су веома добро обучени и припремљени", нагласио је Вучић.

Присетио се да је немачка канцеларка Ангела Меркел била веома изненађена када јој је рекао раније да је Србија успела да привуче инвеститора као што је ЗФ, а да тек сада разуме зашто је била толико изненађена и зашто му је честитала.

Меркелова је знала шта компанија као што је ЗФ значи за развој Србије, додао је Вучић.

"Када уђете у просторије развојног центра, као да сте ушли у најсавременију фармацеутску компанију и најбоље опремљену апотеку", рекао је Вучић и додао да је данас видео и мерцедес и волво на хибридни и електрични погон, који не би постојали да није било учешћа Србије.

Ми правимо будућност европске аутомобилске индустрије заједно са немачким партнерима, поручио је Вучић и додао да ће на многим производима бити исписано "made in Serbia".

"Поносан сам на ову дивну фабрику и величанствени истраживачки центар", навео је Вучић.

Додао је да је у разговору са домаћим стручњацима сазнао да долазе не само из Панчева већ и из Беогада, Новог Сада, Смедеревске Паланке и других места у Србији.

Председник каже да је Панчево почело да се развија и да ту квадрат стамбеног простора сада кошта скоро као у неким деловима Београда.

"Људи који раде у ЗФ су наш ресурс и наша будућност"

Вучић је изјавио да су они који раде у немачкој компанији ЗФ у Панчеву, који стичу нова знања и вештине, наш ресурс, снага и будућност земље.

"За мене су најважнији људи који раде, упознао сам људе из РС, ту су и из Београда, Новог Сада, Смедеревске Паланке, највише из Панчева. То је важно, да они постају изузетно добро обучени, изванредно тренирани, постају снага Србије за будућност, они су наш ресурс", рекао је Вучић.

Додао је да је ЗФ, када је најавио градњу компаније, сам најавио да ће да развијају истраживачки центар, и изразио уверење да ће наставити да инвестирају у нашој земљи.

То, каже, подиже цео град, мења се структура града на најпозитивнији начин.

"Ови ЗФ мотори су направљени у Србији. Уз немачко знање, то је наших руку дело и зато сам поносан", рекао је Вучић. 

Вучић: У првих шест месеци 1,72 милијарде страних инвестиција 

Председник Вучић саопштио је да је Србија у првој половини године, односно у првих шест месеци, привукла 1,72 милијарде евра страних директних инвестиција.

То је, како је рекао, 19 досто више него прошле године.

"Верујем да ћемо до краја године тај тренд да наставимо", рекао је Вучић у обраћању приликом посете инжењерском центру у фабрици ЗФ Србија у Панчеву.

Вучић је рекао и да највише инвестиција долази из Немачке, одакле је и компанија ЗФ.

"У немачким компанијама радило је 17.000 људи када сам постао премијер. Данас их је 71.000. То је огроман напредак, јер су немачке компаније препознале Србију као добру локацију за свој бизнис", рекао је Вучић. 

"Наставићу да тражим новац за путеве, не за себе"

Председник Србије рекао је да девет милиона евра није тражио из буџета за себе и своје богаћење већ за изградњу 50 километара пута од Доњег Милановца до Голупца.

"Поносан сам да у буџетској резерви имамо толико новца и да можемо да изградимо 50 километара тог важног пута. Можда није у складу са сваким чланом Устава или закона, али није у супротности ни са једним од њих", рекао је Вучић у Панчеву одговарајући на новинарско питање на основу ког члана Устава и закона је јуче тражио девет милиона евра новца који "припада грађанима Србије и да ли је то нормално".

Он је рекао да је то дао себи за право, јер није узимао девет милиона за себе ни за своје компаније, нити ради оно што, како је рекао, раде неки други.

"Питао сам да ли има девет милиона евра у текућој буџетској резерви за пут Доњи Милановац – Голубац", прецизирао је председник и додао да је задовољан када му замерају то што хоће да гради путеве и пруге и развија Србију, а не да се лично богати.

"Наставићу то да радим и убудуће и увек се борити за Србију, њене путеве и пруге, за наш народ и ништа за себе", поручио је Вучић.

Иначе, Вучић је јуче током посете Кладову позвао телефоном министра финансија Синишу Малог и договорио се с њим да се до краја године обезбеди из буџета додатних девет милиона евра за реконструкцију путева у источном делу Србије. 

Прва страна инвестиција у Панчеву 

Немачка компанија ЗФ (Cet-Ef) отворила је половином 2019. године, у Северној пословној зони у Панчеву, фабрику за производњу ауто-делова и компоненти за ауто-индустрију, бродове и железницу. 

Инвестиција ЗФ-а је била прва страна инвестиција у Панчеву након неколико деценија, чија је вредност већа од 160 милиона евра.

У другој фази улагања ЗФ је одредио додатна средства у износу од 35,6 милиона евра за изградњу и опремање ЗФ Србија инжењерског центра Панчево.

ЗФ Србија инжењерски центар Панчево простире се на 3.000 квадратних метара канцеларијског и конференцијског простора и у њему тренутно ради 200 инжењера, како из Немачке тако и из Србије.

Мултидисциплинарни инжењерски тим у овом развојном центру бави се развојем система нових производа дивизије е-мобилности, дизајном погона са електричном вучом, развојем погонских осовина, те софтверском калибрацијом, тестирањем и валидацијом.

У склопу тест-центра, у који је уложено 20 милиона евра савремене опреме за тестирање, налази се 16 испитних просторија за испитивање и верификацију електричних машина, те испитивање издржљивости и перформанси у активном и пасивном режиму рада, као и валидација целокупног система.

У јануару 2021. године, започети су први тестови у овом, најсавременијем истраживачком центру у Србији, који је потом пуштен у рад.

ЗФ Србија у Панчеву заједно са центром за истраживање и развој тренутно запошљава близу 1.000 људи.

Раније је најављено да ће ЗФ запослити укупно око 1.300 људи и да ће, у другој фази пројекта, отворити развојно-истраживачки центар, где ће радити најбољи инжењери и развијати нове технологије.

Локација на којој се налази фабрика ЗФ дивизије е-мобилти и најсавременији развојно-истраживачки (R&D) центар простире се на девет хектара у северној индустријској зони Панчева.

Чине је 58.000 метара квадратних производног погона и развојни центар на укупно 6.500 квадрата.

ЗФ група на две локације у Србији

ЗФ група се налази на две локације у Србији: ЗФ Србија са главним седиштем у Панчеву и огранком ЗФ афтермаркет са седиштем на Новом Београду.

ЗФ Србија је технолошка компанија која послује на глобалном нивоу и производи системе за путничка и комерцијална возила, као и индустријску технологију, омогућавајући увођење следеће генерације мобилности.

ЗФ омогућава возилима да виде, размишљају и поступају, кажу у тој компанији.

У четири технолошка домена: управљање кретањем возила, интегрисана безбедност, аутоматизована вожња и електрична мобилност, ЗФ нуди свеобухватне производе и софтверска решења како за реномиране произвођаче возила, тако и за нове клијенте који пружају услуге превоза и обезбеђивања мобилности.

ЗФ омогућава електрификацију различитих врста возила.

У фискалној 2020. години ЗФ је остварио продају од 32,6 милијарди евра. Компанија запошљава више од 150.000 сарадника на приближно 270 локација у 42 земље.

Као део дугорочног стратешког развојног плана, 2016. године ЗФ је формирао своју најмлађу компанијску дивизију – е-мобилности.

ЗФ је препознао потенцијал и спремност за сарадњу са државом Србијом и градом Панчевом, те је 2018. године договорена значајна инвестиција од 160 милиона евра одређена за изградњу прве и друге фазе фабрике Панчево, као проширење глобалне производне мреже ЗФ-а.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара