Читај ми!

Драгици Гашић и даље забрањују да улази у продавнице: Страх ме је да изађем

Једина српска повратница у Ђаковици Драгица Гашић и даље има забрану да у оближњим продавницама власника Албанаца купује намирнице, а храну јој обезбеђују Срби из других повратничких средина, Гораждевца и Kанцеларија за Kосово и Метохију.

Драгица Гашић је у Видању разговарала са директором Kанцеларије за KиМ Петром Петковићем.

"Од тога дана када су ми забранили да купујем храну, полиција је и јутром и ноћу и сваког дана, чувају ме. За полицију немам проблема и немам критике. Да није њих можда би ме истерали. Не бих смела да будем у стану", рекла је Гашићева за РТС.

Због свакодневног присуства полиције неколико дана уназад на врата Драгице Гашић не долазе локални Албанци, не узнемиравају је.

Гашићева каже да не одустаје од опстанка у свом стану, за који има документацију од 1997. године када јој је додељен на коришћење.

Међутим и поред присуства полиције, Драгица се не усуђује да изађе из свог стана и прошета се улицама Ђаковице. У православној цркви у центру града од повратка била је два пута.

"Имам трему и страх ме је да изађем", наводи Драгица.

Петковић уручио финансијску помоћ Драгици Гашић 

Директор Kанцеларије КиМ Петар Петковић уручио је финансијску помоћ Драгици Гашић како би завршила опремање стана.

За тужбу општине Ђаковица против ње због стана, каже да је још једна врста притиска, али да она не размишља о одласку. Преноси да су је локални Албанци упозорили да у Ђаковици мора да прича албански.

Петковић је рекао да је случај Драгице Гашић пренео и на последњем састанку у Бриселу и да ако се жели нормализација односа онда морају да се поштују основна људска права.

"То да се Драгици Гашић забрањује да живи у Ђаковици, да купује у локалном маркету, да јој каменују стан, да јој прете, је нешто што је апсолутно недопустиво. Ако неко мисли да може на тај начин може да се обави повратак нашег народа на KиМ, грдно се вара. Јер управо поруке које се шаљу баш као у случају Драгице Гашић јесу поруке застрашивања интерно расељеним да се не би вратили на своја вековна огњишта", рекао је Петковић.

Драгица Гашић додаје да има жељу да се сви Ђаковчани врате и да има са ким да поразгавара, код кога да оде или да некога угости.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво