Читај ми!

Дијалог власти и опозиције уз посредовање посланика ЕП, тема стање у медијима

Први састанак у оквиру дијалога власти и опозиције о изборним условима, уз посредовање Европског парламента, почео је у Палати "Србија" уз учешће европарламентараца Тање Фајон, Владимира Билчика и Кнута Флекенштајна. Састанку којем председава председник Скупштине Ивица Дачић присуствују представници власти и опозиције.

Састанку су присуствовали председник Народне странке Вук Јеремић, председници Демократске и Социјалдемократске странке, Зоран Лутовац и Борис Тадић, као и представници Странке слободе и правде, Покрета слободних грађана и Заједно за Србију. Ту је и лидер Лиге социјалдемократа Војводине и представници Иницијативе "Не давимо Београд", Нове странке, Странке правде и помирења. Српску напредну странку представља делегација предвођена Владимиром Орлићем. Тема састанка је стање у медијима.

Као и пре две године, дијалог власти и опозиције води се без присуства јавности и у складу са правилима Четам хауса. Ипак, очекивања од састанака преносе учесници опозиције. Тему о којој се разговара, лидер Двери оцењује као најважнију. Ништа нису мања ни очекивања.

"Мислим да ћемо коначно моћи да расправимо шта је проблем у функционисању медија у Србији, али да то неће остати само на нивоу наших излагања, већ да ћемо имати неке конкретне закључке како да дођемо до равномерне заступљености опозиције на свим медијима", каже Бошко Обрадовић из Покрета "Двери".

Како се најављује, у септембру ће европосланици опет доћи у Београд. Тумачи се да је то последњи рок за договор. Калкулише се и да ли договорено може да буде и примењено.

"Уколико постоји простор за договор, разговори морају да се наставе хитно како бисмо у случају постизања споразума било довољно времена за примену. Потребно је да се споразум донесе шест месеци пре избора", навео је Константин Самофалов из Социјалдемократске странке.

Енис Имамовић из СДА Санџака каже да су изразили обазривост у очекивањима од овог дијалога имајући у виду неколико чињеница: прво да је овај дијалог почео доста касно, а закључци прве фазе били су да ће наставак дијалога бити после избора.

Бојкот опозиција у три колоне 

Бојкот опозиција остала је при одлуци да пред европосланике наступи у три колоне.

"Наступили смо консолидовано, имали смо поруке које су усмерене ка идентичном циљу, понудићемо различита решења, различите модалитете решења за излазак из ове кризе и надамо се гаранцијама да оно о чему се договоримо буде спроведено. Поједини представници власти били су испод сваког нивоа", сматра Павле Грбовић из Покрета слободних грађана. 

На ту оцену одговарају представници СНС-а. За даљи ток разговора имају нове предлоге.

Владимир Орлић из Српске напредне странке рекао је да за разлику од оних који су на тим састанцима врло тихи, просто вам је тешко да разумете шта су желели да кажу, а онда буду гласнији када изађу пред медије, предложиће да се на други разговор позову представници медија, Јавног сервиса и РЕМ-а, не би било лоше да се на тај начин форматира тај разговор.

"Не би било лоше да и они нешто кажу јер се о њима говори стално, треба и њима простор да и они изнесу мишљење", сматра Орлић.

Пре одласка у Палату "Србија" Тања Фајон, Владимир Билчик и Кнут Флекенштајн разговарали су у Вили "Мир" са председником Републике. Закључци тих разговора сабрани су у саопштењу.

"Рационални и прагматични предлози који би унапредили изборне услове добродошли су и суштина разговора јесте да се чују сугестије свих страна, без условљавања, како би се на адекватан и конструктиван начин створила атмосфера поверења уз озбиљан и одговоран приступ свих политичких актера", навео је председник Александар Вучић.

Известилац ЕП за Србију Владимир Билчик рекао је да ће дати пун допринос дијалогу и његовом успеху и спремни су да буду укључени колико год је потребно. "Немамо никакве рокове, дијалог се одржава од 2019. године, али желимо да постигнемо резултате на време, пре избора најављених за 2022", каже Билчик.

Иако констатује да, као део извршне власти, не учествује у разговорима, о главној теми, а на питање новинара о заступљености опозиције на Jавном сервису, председница Владе каже да постоји присуство опозиције.

"Знам да присутност опозиције постоји на РТС, као и да постоји присутности ванпарлемнентарне опозиције на Јавном сервису, што не знам где постоји другде у земљама Европе или света", навела је премијерка Ана Брнабић.

Дијалог власти и опозиције наставља се сутра. На конференцији за новинаре закључке дводневних разговора изнеће европски посредници и председник парламента.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво