Читај ми!

Вучић са Орбаном: Мађарска ће увек моћи да рачуна на српско пријатељство

Председник Александар Вучић захвалио је председнику Владе Мађарске Виктору Орбану што увек отворено и искрено заступа интересе Србије. Поручио је да ће Мађарска увек моћи да рачуна на пријатељство Србије. Орбан је навео да се разговарало о развоју железнице, као и да ће 13 од 16 пројеката бити усмерено на подручје Војводине. Истакао је да се види да се у Србији у последњих седам година формира прича о успеху.

Председник Вучић је, на заједничкој конференцији за медије са Виктором Орбаном, рекао да је улога Мађарске у региону стабилизујућа.

"Сматрамо да је Србија највећи пријатељ Мађарске, и вама хвала на томе, хвала на томе што имате времена за Западни Балкан, што размишљате и политички и економски, и хвала што увек добијемо простор и време у вашој агенди. То је ствар коју изузетно ценимо, увек ћемо да поштујемо и тиме сте своју улогу означили важном на простору Западног Балкана", поручио је Вучић на конференцији за новинаре након састанка у Председништву.

Председник је захвалио Мађарској и Орбану на томе што подржавају Србију на путу у ЕУ.

"Многи говоре да подржавају то, али мало ко то чини храбро и отворено, спреман да и због Србије претрпи критике, као што то чините ви. Ми на томе можемо да будемо захвални и да кажемо да ћете увек моћи да рачунате на српско пријатељство", напоменуо је председник.

Захвалио је и шефу мађарске дипломатије Петеру Сијарту, коме је уручио Орден српске заставе првог степена.

"Петер Сијарто је увек и на свакој међувладиној конференцији Србије и ЕУ не само био, већ недвосмислено и јасно исказивао да Србија мора што пре да се придружи ЕУ. Борио се за истину, није се стидео свог пријатељства према Србији и захвални смо му на томе, захвални смо Орбану што је водио такву политику. Верујем и сигурни смо да је орден који сте добили само један беочуг у ланцу нашег пријатељства и свега што заједно можемо да урадимо у будућности", нагласио је Вучић.

Додао је да Сијарто има посебне заслуге у развијању сарадње Србије и Мађарске, напомињући да су односи две земље најбољи у историји.

Председник је рекао да верује да ће односи две земље бити још бољи у будућности, ако је, каже, могуће да буду бољи него сада.

"Председник владе Орбан је увек добродошао, нека се осећа као код своје куће. Волели бисмо да имамо чешће састанке, и званичне и незваничне. Из тога је и Србија увек имала користи, а верујем и Мађарска. Иза свега се крије дугорочна стратешка политика, озбиљна политика и озбиљан приступ", рекао је Вучић.

"Расте трговинска размена, ове године више од две милијарде евра" 

Вучић је указао и на економске и трговинске односе Србије и Мађарске, који се све више развијају.

"Мађарска је била Србији 13, 11. па 9. партнер, данас је пети економски, трговински партнер Србији. За неколико година драстично је увећана тровинска размена између две земље, што је значајно за обе земље. Дошли смо до готово две милијарде евра трговинске размене, а у првих пет месеци имамо раст у робној размени од 23 одсто, што значи да је износила готово 900 милиона евра, очекујем да пређемо две милијарде ове године. Све више компаније извозе у Мађарску, све више увозе робу из Мађарске", указао је Вучић.

Навео је да је 16 мађарских компанија направило велике инвестиције у Србији прошле године, три на северу Србије и 13 јужно од Саве и Дунава.

"То говори о посвећености Мађарске, посвећености целој Србији, уз то да увек помажу припаднике мађарског народа који живе у Србији. Мађарска влада је умногоме допринела томе да имамо изузетне односе са Мађарима у Војводини, никада толико добре. Имамо никад мање међуетничких инцидената, готово да не постоје данас. То говори о поштовању, новом односу, о вери и поверењу једних у друге", рекао је председник.

Истакао је да са поштовањем гледамо једни у друге и увек, додаје, покушавамо да разумемо једни друге.

"Посебно бих ту похвалио лидера Савеза војвођанских Мађара Иштвана Пастора на његовом рационалном, прагматичном и фантастичном искораку који је значио бољим односима Србије и Мађарске", рекао је Вучић.

Председник је рекао да је важно инфраструктурно повезивање две земље, додајући да се убрзава изградња пруге Београд–Будимпешта.

"Повезаће наше народе, али и наше главне градове, који представљају праве градове на путу од Беча до Истанбула, повезаће наше две земље и значиће много у инфраструктурном повезивању централне Европе са југоистоком", додао је председник.

Истакао је да је поносан на спајање цеви Балканског тока на српско-мађарској граници. Додао је да је Србија годинама Мађарској плаћала транзитну таксу, а да је Орбан рекао да ће од сада Мађарска плаћати Србији.

"Тако то раде прави пријатељи, и када смо имали проблема са гасом, Орбан је рекао да можемо да рачунамо на део њиховог гаса. То су ствари на којима сам изузетно захвалан", навео је Вучић.

Додао је да ће до краја године у Ариљу бити отворен погон за прераду малина, мађарска компанија је у питању, а у Војводини се прави погон за пољопривредну механизацију.

Орбан: Стабилизација региона није само економско питање, већ и питање суживота народа 

Премијер Мађарске Виктор Орбан рекао је да су размотрили важна питања и да се Мађари труде да буду скромни и истакао мађарску изреку "наш успех је толико важан да нећемо дозволити никоме да говори о томе уместо нас", а пошто су медијима интересантнији скандали него успеси, онда они сами морају да говоре о успесима.

Додао је да се говорило о развоју железнице, као и да ће 13 од 16 пројеката бити усмерено на подручје Војводине, а споменуо је и повезивање гасовода.

"Ако се добро сећам, пре неколико година када смо разговарали са председником о транспорту гаса, тада се Мађарска стварно трудила да коректно формира цене и у оно време када је Србија била у тешкој ситуацији, а гас је стизао само преко Мађарске", истакао је Орбан.

Нагласио је да стабилизација региона није само економско питање, већ и питање суживота народа и поверења, што је, како је навео, духовно питање.

Орбан је подсетио да је у политици 30 година и да не види Србију први пут и нагласио да се, ако се погледају бројеви Србије у последњих седам година, може видети да се формира једна прича о успеху.

"Државни дуг је пао, а што се тиче прихода, ја мислим да је Србија била на четвртом месту по примањима, сад је на првом месту. Видимо развој града, инвестиције, па ако неко има непристрасан приступ према Србији, а није слеп, онда тачно види шта се догађа", казао је Орбан и навео да је у питању епоха која се развија и шири.

Договор Србије и Мађарске о узајамном признању легитимација о вакцинацији 

Председник је рекао да Србија добро зна и памти ко јој је помагао и подсетио на савете које је добио од мађарског премијера на почетку пандемије прошле године.

Рекао је да га је тада Орбан саветовао да помоћ у набавци респиратора и друге медицинске опреме потражи од Кине, што је и учинуо.

"Почели смо да деламо и брзо смо радили. Обезбедили смо вакцине за све и имамо их данас колико хоћете. Сада ћемо да помажемо афричке земље. Сада вакцинишемо четири до шест хиљада људи дневно, а можемо 40.000", рекао је Вучић и додао да не разуме то што људи неће да се вакцинишу.

На питање мађарског новинара да ли је током разговора било речи о епидемијском усаглашавању будући да се све више шири делта сој коронавируса, Вучић је казао да види како се то развија и да се плаши не јесени већ краја лета, пре свега због економије.

Потребни су нам здрави радници, рекао је Вучић.

"Реконструишемо аеродром Београд, правимо најмодернију железничку станицу Прокоп, правимо више километара ауто-путева, а за то су нам потребни здрави радници", нагласио је.

Мађарски премијер изјавио је да је током данашњих разговора честитао председнику Вучићу на томе што је Србија шампион Европе у вакцинацији.

"Ми смо шампиони у ЕУ, али и то је нешто", рекао је Орбан.

Најавио је да ће се блиски контакти Мађарске и Србије наставити и да су се договорили о узајамном признању легитимација о вакцинацији.

"Сложили смо се да отворимо све граничне прелазе. И ми пратимо будућност и покушавано да схватимо шта је трећи талас, како да се бранимо од њега", рекао је Орбан.

Орбан: Проширење ЕУ да се убрза, без тога се може распасти

Премијер Мађарске изјавио је да би проширење Европске уније требало да се убрза и поручио да ће, ако се не предузму активности које воде проширењу, ЕУ тапкати у месту и на крају се распасти.

Одговарајући на питање новинара, казао је да су земље централне Европе учлањењем у ЕУ донеле нову енергију те да сматра да Србија то исто може да донесе Унији.

"За две-три године ће сви говорити да уколико Унија жели да се развија, потребан јој је овај регион са Србијом на челу", казао је Орбан одговарајући на критике из ЕУ на његове ставове о проширењу и подршку коју прижа Србији на европском путу.

Подсећајући да је он први у ЕУ казао да миграције нису добре и да их треба спречити и то чак и затварањем граница, Орбан је казао да су га тада критиковали, али да су после неког времена почели и други то да раде.

Према његовим речима, исти је случај и са пружањем подршке Србији.

"Европска историја нас учи да треба да пазимо да не причамо прерано, али истина је и да ако се на време не изнесу чињенице на којима се заснивају одлуке, онда те одлуке неће бити реализоване. Дело је важније од речи, али ако не знам да формулишем шта хоћу да урадим, онда неће доћи ни до реализације", казао је Орбан.

Како каже, у Бриселу стопирање проширења елегантно зову засићеношћу проширењем.

"Међутим, логично је да ако не прихвате и не преузму све активности које иду уз проширење, ЕУ ће тако постати нестабилна, границе ће бити нестабилне, неће добити нове културе, народе, тапкаће у месту и распасти се", казао је Орбан.

Одговарајући на исто питање, Вучић је поновио је захвалност Мађарској и Виктору Орбану на томе што су били спремни да прихвате критике и нападе због залагања за Србију када су у питању евроинтеграције.

"Мало је таквих пријатеља, земаља, људи и ја сем хвала и тога да додам да ћемо знати да ценимо и да узвратимо и да покажемо да српско памћење није кратко, не могу ништа више да кажем", казао је Вучић.

Додао је да су људи у Србији поносни да имају такве пријатеље, комшије и поручио да ћемо то пријатељство неговати и чувати.

Вучић је казао да је Орбан, након одласка немачке канцеларке Ангеле Меркел, доајен европске политике и да његово искуство много значи Србији.

Најавио је да ће, после конференције за штампу, свог госта одвести на лепо место са погледом на Дунав, где ће наставити разговор о важним пројектима.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво