Читај ми!

Мали посланицима: Споразуми вредни 768 милиона евра кључни за даљи економски раст

Скупштина Србије почела је расправу о потврђивању више споразума о зајмовима. Mинистар финансија Синиша Мали каже да је укупна вредност свих споразума 768,8 милиона евра и да је реч о предлозима закона који су, како наводи, кључни за даљи убрзани раст и развој економије.

Обраћајући се посланицима у парламенту, Синиша Мали је рекао да су три области на које се односе законски предлози – даља изградња и унапређење саобраћајне инфраструктуре, животне средине и јавног сектора.

Мали је истакао да је Предлог закона о потврђивању Споразума о партнерству између Владе Србије и Владе Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске важан за наставак сарадње будући да је досадашњи однос са Велико Британијом био регулисан Споразумом о стабилизацији и придружвању, док је та земља била део ЕУ.

Додао је да Србија од 2016. године остварује суфицит са Великом Британијом, наводећи да споразум о којем се разговара дефинише билатералне односе тако да се подстичу даље инвестиције.

Кредити за обнову пруга и зелену агенду

Скупштина претреса и предлог закона о кредитима Француске агенције за развој за програме у вези са климатским променама и модернизацији железничког сектора.

Реч је, каже Мали, о два програмска споразума која се односе на унапређење, ефикасност и транспарентност јавног сектора, с једне стране, односно на Зелену агенду, са друге стране. 

"Оно што је за мене као министра финансија важно је да ћемо ми већ до краја године изаћи и на међуанродно тржиште капитала са такозваним зеленим обвезницама. Кандидоваћемо пројекте које држава има у разним областима који се тичу наше екологије", навео је Мали.

Када је реч о железничкој инфраструктури, радиће се реконструкције великог броја железничких пружних прелаза, ревитализација те инфраструкутре, обнова колосека, обнова тунела у центру Београда.

"Приоритет су нам изградња српско-мађарске железнице, односно брзе пруге од Београда до Будимпеште. То се тренутно гради и ради. Такође, реконструкција пруге Ниш-Димитровград, кренула је и реконструкција пруге од Суботице према Сегедину. У буџету смо обезебедили 62 милиона евра за набавку три нове 'Штадлерове' возне композиције", додао је Мали.

Обнова насипа на Сави и Дрини

Говорећи о Предлогу закона који се односи на пројекат интегрисаног развоја коридора реке Саве и Дрине, тај споразум је, каже Мали, вредан 78,2 милиона евра и идеја је да се кроз споразум санирају насипи на свим приоритетним подручјима дуж коридора реке Саве. 

"Обнова насипа на Колубари који штити Обреновац, насипа на Новом Београду, подршка за унапређење лучне инфраструктуре у Сремској Митровици, планирање и развој туризма на коридорима Саве и Дрине, укључујући и пројектовање мастер плана за наутички туризам и еко туризам". 

Гасни интерконектор и Моравски коридор

Пред посланицима је и Предлог закона о потврђивању финансијског уговора за изградњу гасног интерконектора од Ниша до бугарске границе, између Србије и Европске инвестиционе банке.

"Ради се о једном од најважнијих инфраструктурних пројеката у овом тренутку који треба да обезбеди стабилно снабдевање гасом и диверсификује начине на који гас стиже у Србију", рекао је министар.

Мали је говорио и о Закону о потврђивању уговора о финансирању изградње Моравског коридора, а укупна вредност је 431,6 милиона евра.

"Ради се о пројекту од националног значаја за даљи развој Србије. Изградња је већ кренула, и тај део од Појата до Крушевца биће готов до наредне године. Моравски коридор ће бити први дигитални ауто-пут", навео је Мали.

Министар је поручио да ће Моравски коридор дужине 112 километара бити готов до 2024. године.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво