Читај ми!

Годфри: Србија нема бољег пријатеља од САД, Вучић упутио честитку Бајдену поводом 4. јула

Традиционалним пријемом у резиденцији америчког амбасадора у београдском насељу Дедиње, обелeжен је национални празник САД, Дан независности, у знак сећања на 4. јул 1776. године, када је у Филаделфији објављена Декларација о независности. Амбасадор Ентони Годфри поручио да, по њему, Србија нема бољег пријатеља од САД. Председник Александар Вучић предао амбасадору честитку упућену председнику Џозефу Бајдену.

Амерички амбасадор у Београду Ентони Годфри приредио је данас пријем поводом Дана независности САД, коме су присуствовали председник Србије Александар Вучић, чланови Владе, црквени великодостојници, представници јавног живота и дипломатског кора.

"Данас када обележавамо 245 година од када су очеви наше нације прогласили независност тринаест колонија од Уједињеног Краљевства, веома смо поносни на специјалне везе с Великом Британијом, а исто тако и на односе наше велике државе Охајо и Србије", поручио је амерички амбасадор у поздравном говору.

Годфри је захвалио свим угледним званицама из Србије које су вечерас дошле у Амбасаду САД на обележавање овог важног датума за амерички народ и нагласио да се ове године обележава и 140 година дипломатских односа САД и Србије, а такође и 20 година успешног рада УСАИД-а у Србији.

Он је говорио и о историји америчко-српских односа и нагласио да су они увек били партнерски и пријатељски, изузев деведесетих година 20. века, када су накратко скренули с правог пута, и подсетио да су током историје српски имигранти попут Николе Тесле или Михаила Пупина значајно допринели величини САД.

Такође је рекао и да су у последњих двадесет година ти односи доста напредовали и да се даље развијају, и истакао да, по њему, Србија нема бољег пријатеља од САД.

Амерички амбасадор је нагласио да је ова година била изазовна за све, а поготову за САД, али да ће ова, како је рекао, 245 година млада демократија, изаћи из свега тога још јача.

Он је поручио и да Србију ове године очекују бројни изазови, али да је сигуран да ће они бити успешно превазиђени и уз помоћ његове земље, пошто је у интересу САД да Србија постане до краја напредна демократска држава.

Амбасадор је на крају свог говора у част 140 година српско-америчких односа, што је почело, како је рекао, од уживања Американаца у укусним српским шљивама, наздравио уз чашицу шљивовице.

Честитка председника Вучића

Председник Вучић je амбасадору Ентонију Годфрију уручио честитку, упућену председнику Џозефу Бајдену.

"Сваког 4. јула грађани САД славе сећање на борбу за слободу и самосталност, крунисану у Декларацији о независности, усвојеној пре 245 година. Ми, у Србији, делимо универзалне вредности, оличене у Декларацији, а то је да су "сви људи створени једнаки и да је њихово неотуђиво право – право на живот, слободу и тежњу ка срећи", наводи се у честитки.

Додаје се да је, управо због идеје слободарства и инспирисана вером у истину и правду, Србија у тешким историјским тренуцима била савезник САД.

"У светлу 140. годишњице успостављања дипломатских односа наших двеју земаља, такви примери историјског савезништва требало би да нам послуже као путоказ за даљи развој наших односа", написао је председник Вучић.

Напомиње да је Србија опредељена за снажнију сарадњу са САД, које види као партнера у свим областима од заједничког интереса, као и у суочавању са различитим изазовима данашњице.

"Уверен сам да наши пријатељски односи доприносе миру и стабилности у региону, до чега нам је веома стало, као и промоцији демократских вредности које делимо, а у корист безбеднијег и напреднијег света. Дозволите ми зато да изразим задовољство због конкретних корака у јачању билатералне сарадње, какав је отварање регионалне канцеларије Међународне развојне финансијске корпорације у Београду", каже се у честитки председника Вучића.

петак, 17. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара