Читај ми!

Вучић: Став Србије - Косово никад неће добити столицу у УН

Председник Александар Вучић поручио је да Србија никада неће признати независност Косова нити да добије столицу у УН.

Вучић је гостујући на Еуроњуз телевизији у Србији рекао да је недавно у Бриселу други пут у животу видео Аљбина Куртијха, који се тада изненадио одговору који је добио - да Србија никад неће признати Косово.

"Мислио је да може да провоцира и да има право да оптужује Србију за све што му падне напамет. Последњи пут када смо се видели (у Бриселу) када смо ушли у просторију почео је тако што је рекао да смо ту само због једног питања и питао хоћеш ли ти Вучићу да признаш Косово или не. Ја ћутим, он опет пита и тако десет пута и онда сам му рекао - никада", рекао је Вучић.

Председник Србије каже да добијање столице у УН за Косово не зависи само од нас јер, како је рекао, неки други могу да одлуче и другачије за 10, 20 или 30 година, али да што се тиче Србије Косово никада неће добити чланство у УН.

Председник je рекао да Србија не би сменила Вељка Одаловића са чела комисије за нестале на КиМ ни да то тражи САД, а не Приштина, јер нико нема право да условљава суверену земљу на тај начин.

"Само је компромис решење за КиМ, народ одлучује"

Председник је истакао да је за решење питања КиМ потребан рационалан, прагматичан приступ, као и спремност за разговор, како би се нашло компромисно решење.

"Потребан је прагматичан приступ, отворена врата за разговор за проналажење решења, потребно је стварање поверења, за шта је потребно време, као и одлучност међународне заједнице да подржи Београд и Приштину на разиличте начине да дођу до решења", рекао је Вучић.

На питање шта је косовски мит, Вучић је рекао да је мит - ако не видимо да се стварност свакодневно мења и да ми нисмо у идеалној позицији, као што неретко желимо себи да представимо, али да, са друге стране постоји други део косовског епа, без кога се не може, а то је вредност свега што су наши преци урадили.

На питање да ли је мит да Србија полаже право на КиМ, да нико други не полаже то право, Вучић је рекао да је решење негде између.

"Мит је да је све лако и једноставно и да треба само свету да кажемо - склоните се одавде, то је само наше и не треба да разговарамо ни о чему. А, то није лако спојити са реалношћу. Али је мит и да српски народ не полаже никакво право на КиМ. А, негде између треба пронаћи рационално и компромисно решење", рекао је Вучић.

Србија је спремна за компромис, да разговара о компромису, а народ је тај који ће да одлучи, поручио је Вучић.

Вучић је на питање шта је компромис, рекао да чак и да зна не би рекао, јер до компромисног решења треба да се дође на начин да једна и друга стране попуштају.

Упитан да прокоментарише поруку патријарха Профирија на Газиместану да је косовски завет темељ слободе и стварања српског народа, а да је свака посета Косову и Метохији повратак очевини, подсетио да је то говорио у више наврата не само актуелни, већ и претходни патријарх Иринеј.

"Говорио је о духовним вредностима, косовском завету који се тиче нашег стања духа и шта би требало да радимо у будућности. Не улазећи у то шта је желео, а знам да се залаже за очување КиМ унутар Србије, он је мислио на то да ли ћемо моћи да обезбедимо нашој деци на КиМ безбедност и сигурност, свим људима боље плате и пензије", објаснио је Вучић.

Истакао је да морамо да рачунамо да без компромисног решавања косовско-метохијског чвора неко тај конфликт некада може да одмрзне.

"Одмрзавање, иако се многима чини привлачним замрзнути конфликт, води у катастрофу немире, сукобе, што никоме није потребно, посебно Србији, која најбрже иде напред", рекао је председник. 

Вучић: У ЕУ постоји засићење од проширења

Председник Србије рекао је да улазак Србије у Европску унију не зависи само од нас додајући да у самој Унији постоји засићење од проширења.

"У ЕУ не постоји жеља за проширењем. Ми ћемо све да урадимо, направили смо напредак у владавини права, били смо конструктивни у разговорима са Приштином, јесмо ли нешто добили - нисмо. Постоји политичко засићење проширењем у ЕУ", казао је Вучић.

Наводећи да у последњем Извештају Европске комисије постоји констатација да је Србија напредовала, Вучић каже да има и замерки, као и да држава не бежи од своје одговорности.

"Не бежим од наше одговорности, морали смо милион ствари у владавини права да урадимо брже", казао је Вучић.

Додаје да је ипак Србија спремна за два кластера, да је у брзом року успела да уради ствари које су од ње тражене, али да ни на један начин није награђена.

На питање о проблему који ЕУ замера Србији, а тиче се корупције, председник каже да је доста завршено по том питању, али да доста и није.

Рекао је да ће током сутрашњег разговора са канцеларком Ангелом Меркел одговорити на свако њено питање.

Упитан да ли ће са њом разговарати и о противљењу Немачке да Србија отвори нова поглавља, Вучић је рекао да Меркелову веома поштује.

"Саслушаћу канцеларку, изузетно је поштујем и одговорићу на свако њено питање", рекао је Вучић гостујући на Еуроњуз телевизији.

Најавио је да ће се иницијативи "мини Шенген", у којој је Србија са Северном Македонијом и Албанијом, променити име на самиту у Скопљу који ће бити одржан 28. и 29. јула.

O eкологији 

На питање да ли ће Србија бити земља чистих рекла, Вучић је узвратио питањем - "не брине вас да ли ће земља да има струје".

"Не мислим да је добро да се било која река уништи, нити да (еколошки активиста Александар Јовановић) Ћута воли Србију, реке, планине, више него што их волим ја. Али сам рационалан човек и морам да знам шта је енергетска безбедност. Ако је не будемо имали довољно, а нећете да дозволите да се отварају термоелектране, нећете да се ради енергија на ветар, јер тиме убијамо птице, нећемо да имамо хидроцентрале", како онда, упитао је, да имамо струју, док потрошња расте.

На питање у вези са Рио Тинтом, Вучић је рекао да надлежни још нису добили ни анализе те компаније, нити њихове предлоге, али да је добио анализу САНУ, која има више позитивних него негативних ствари.

О међустраначком дијалогу 

Председник je изјавио да нема намеру да позива оне политичке партије на дијалог, које су много пута до сада рекле да не желе да разговарају са њим, већ желе међустраначки дијалог само уз посредовање странаца.

Са непарламентарним странкама које не желе дијалог уз посредовање странаца, Вучих каже да су имали веома добар дијалог прошле седмице и да очекује велике резултате.

Грађанма, казао је, може да обећа да ће Србија имати фер и поштене изборе.

На констатацију новинара да је оптуживао припаднике опозиције за крађу и криминал, Вучић је рекао да је само говорио оно што зна, а да је то пре свега питање за Тужилаштво.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво