Читај ми!

Вучић у Крушевцу: Видовдан је дан када се све види, ко је вера, а ко невера

Председник Александар Вучић положио је венац на Споменик косовским јунацима у Крушевцу и одао пошту свим српским ратницима страдалим у ослободилачким ратовима. Обраћајући се окупљеним грађанима, председник је поручио да се Србија уздигла из пораза и да је данас слободна и слободарска земља у којој не одлучује нико други до њених грађана.

Председник Вучић је из Крушевца, где је положио венац на Споменик косовским јунацима, честитао грађанима Видовдан, за који је рекао да је највећи српски празник.

"Данас је Видовдан, кажу дан на који се све види, дан у ком препознате ко је вера, а ко невера, дан који представља симбол величине нашег народа, дан који је у нашим поразима показивао колико смо велики, иако бројчано мали. Данас сам посебно срећан што се налазим у Крушевцу, на 650 година од оснивања града и што могу да кажем да Србију и тада, када су мислили да су је покорили, нису, јер је српски дух непоколебљив, непокоран и никад није устукнуо", истакао је председник.

Поручио је да Србија Видовдан слави као победник, као народ и држава који су се из пораза уздигли, увек и пре свега као слободни и поносни људи.

"Оно што је данас за нас најважније то је да Србија, коју су хтели да убију и затру на Видовдан 1389, не само што није умрла, она данас није само небеско царство погинулих јунака, Србија је, за разлику од многих других земаља, слободна и слободарска земља, у Србији не одлучује нико други до њених грађана. У Србији се не пита нико други до њени грађани. Ретке су земље које могу том чињеницом да се похвале", нагласио је председник.

Вучић је истакао да данас, не само да више нисмо губитници, већ смо показали, каже, да пораз и предаја за нас нису опције.

"Све наше битке више нису везане за крв и било чију смрт, то су победе живота, рада, напретка и где год се окренете по Србији, видите вредне људе који побеђују, радећи и градећи, видите земљу која личи на себе јуче и која ће бити боља сутра", нагласио је председник.

Вучић је рекао да смо "променили начин размишљања" и кренули да своју државу стварамо "не као сан, утопију већ као реалан живот", у ком, истиче, можемо да будемо први у ономе у чему смо вековима били на зачељу.

"Србија може да се поноси и радује животу", рекао је Вучић. 

"Да не буде генерација које ће ратовати" 

Рекао је да су нас косовски јунаци научили части и јунаштву, оставили завет да не бежимо ни пред једном препреком.

"Од њих смо наследили особину да се не предајемо никада, њихов страшан крај био је за нас почетак и свако ко размишља о Србији мора то да зна – да смо настали у муци, рођени у крви, а наше тврдоглаво инсистирање на независности није хир, већ историја виче из нас и на то ове окамењене кости опомињу и друге и нас", истакао је председник Србије. 

Према његовим речима, уз слободу је мир основни услов јаке Србије.

"Они нас опомињу да се не бусамо у прса, да урадимо све да настану генерације које ће само за мир и знати, који неће гинути, то нам је најсветија обавеза. Они су своје животе дали да бисмо ми слободно живели, тај дуг морамо да испунимо, да створимо генерације мира и живота, раста и рада и државу која ће својом снагом бити гарант њихове слободе", рекао је председник.

Вучић је навео да деци не смемо да оставимо сукобе.

"Морамо да дамо све од себе да ставимо тачку на смрт. То је највећи споменик и Лазару и Милошу и свим косовским јунацима. Слобода је света, али је свет и мир и највише вреде заједно", напоменуо је председник.

Вучић је грађанима још једном честитао Видовдан, а Србима на Косову и Метохији поручио да ће "видети ко је вера, а ко невера, ко ће да штити, а ко није чувао КиМ". 

Посебна седница Владе у Крушевцу, литургија у Грачаници

Обележавање Видовдана у Крушевцу се наставља посебном седницом Владе, након које ће председник државе обићи реконструисани Дијагностички центар крушевачке Опште болнице. 

У 18.30 на свечаној седници Скупштине Крушевца биће уручене плакете и захвалнице појединцима и колективима, а премијерки Ани Брнабић биће додељена Видовданска награда – највеће градско признање за, како је речено, "доследно, часно и одговорно обављање државних послова и изузетан допринос привредном развоју Републике Србије и Крушевца". 

Видовдан ће бити обележен и на Косову и Метохији. Патријарх Порфирије служи литургију у манастиру Грачаница, а на Газиместану ће служити парастос палим српским јунацима у Косовској бици.   

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво