Читај ми!

Вучић: Нормална и пристојна Србија се не плаши оних који прете

Председник Александар Вучић изјавио је да се јуче у Председништву, када су се појавили функционери Народне странке, није десило "бог зна шта важно", да су они викали и вређали га, али да он не жели да учествује у таквим причама. Што се тиче преговора о Косову и Метохији, Вучић је оценио да Аљбин Курти не разуме реалност у потпуности, већ мисли да је свет рођен онда када је победио на изборима на КиМ. Осудио је насиље над женом на Ади Циганлији. Коментаришући оптужбе за сексуално злостављање у "Петници", поручио је да тај ужас има име и презиме, а оно није "Петница".

Александар Вучић је, говорећи о јучерашњем доласку лидера Народне странке Вука Јеремића и функционера те странке у Председништво, истакао да би опет исто поступио, али не зато што је то неко херојско дело, већ да би показао да се пристојна Србија не плаши батинаша и оних који прете. 

"Нисам журио, нити хтео да објашњавам то што се десило, јер не сматрам да је било бог зна шта важно. За мене је проблем нешто друго, то када премијерки кажете 'глупачо покварена', 'олошу', не зато што је премијерка, већ зато што то не сме дами да се говори, а у јавном дискурсу никоме", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у Рудној Глави, где је отворена фабрика "Јумка".

Подсетио је да је он реаговао на најаве из опозиције, како ће некога да стрпају у затвор или да склањају, јер другачије мисли.

"На то сам реаговао, али не да ћемо ми некога да бијемо, јер смо против сваког насиља, већ сам рекао - дођите мени да урадите, а не другима, јер ја нећу да се кријем, мој посао је да будем испред нападнутог народа", рекао је Вучић.

Додао је да не жели да учествује у причама у стилу "учитељице он је мени рекао ово или оно", јер је са тим завршио у осмом разреду основне школе.

"Они су викали, вређали, њих петорица, ја сâм. Не можете да имате енергије и могућности да вичете колико њих петорица. Не мислим да је страшно, они мене ничим нису угрозили, то што су викали, то је политички перформанс, на томе немам шта да им замерим", рекао је Вучић.

Истакао је да им замера што угрожавају будућност Србије, што немају програм, прете људима који другачије мисле, који воле земљу и бољитак виде у својој земљи.

То је, понавља, био политички перформанс, а да ли је био и успешан, рећи ће грађани на изборима.

"Да кукам и плачем и додајем три на карте, не пада ми на памет, нема смисла. Следећи пут да дођу, опет бих сишао, само бих мање узбуђен због свега што су говорили, позвао их на кафу. Али не видим да је био бог зна какав проблем, али можда њима одговара да себе мало подижу у јавности", рекао је Вучић.

"Курти мисли да је свет рођен кад је победио на изборима"

Вучић је навео да из изјава Аљбина Куртија схвата да он не разуме реалност у потпуности, већ мисли да је свет рођен онда када је он победио на изборима на КиМ, те поновио да је важно да се разговара, али да у Приштини не желе компромис.

На питање поводом Куртијеве изјаве француском Монду да он (Вучић) и даље Косово и Метохију сматра територијом коју Србија једнога дана мора да врати, Вучић је рекао да из таквих изјава схвата да Курти не разуме реалност у потпуности.

"Ја разумем и зато не говорим да су ствари идеалне, дивне по нас. Плашим се да он не разуме да ствари нису сјајне ни за њих. Зато је важно да постигнемо компромис, али га он не жели. Он мисли да је свет рођен када је он победио на изборима", рекао је Вучић новинарима у Рудној Глави.

Како је рекао, биће много тешко разговарати и урадити било шта са таквим ставом друге стране. "Али, важно је да ми покажемо озбиљност, одговорност и посвећеност, то је важно", указао је Вучић.

"Ужас има име и презиме, а оно није Петница"

Вучић је осудио насиље над женом на Ади Циганлији, а коментарисао је и оптужбе за злостављање у "Петници", поручивши да тај ужас има име и презиме, а оно није "Петница".

"Што се Петнице тиче, ужасно је што се дешавало. Али то говори и о бољем стању у нашем друштву, да се сме говорити и о овоме. Кроз Петницу прошло је на хиљаде дивних младих људи, и то се мора рећи. Мора да се говори о проблему, али то није урадила Петница. То је дивна институција, коју смо сви заједно сада уништили, као што смо уништавали Крушик, због ситних политичких интереса", рекао је председник.

Вучић је подвукао да то није урадила "Петница", већ да треба рећи да су то урадила два лица.

"Дајте да не уништавамо наше институције. Сутра када се догоди тако нешто на Правном, или неком другом факултету неће родитељи слати децу на те факултете. Дајте да само не уништавамо, не увезујемо са нашим институцијама", казао је Вучић.

Указао је да су наслови у медијима били "Страва и ужас у Петници" и упитао која ће мајка или отац послати своје дете после тих наслова на величанствено место знања каква је "Петница", у које је држава улагала, а улагаће и убудуће.

"Дајте да не уништимо све пред собом. Дајте да приведемо кривце, покажемо колика је пресуда за пример свима, али не морамо да уништавамо сваку институцију", апеловао је председник.

С тим у вези је рекао да није морао ни да се уништи "Крушик" уз помоћ конкуренције из иностранства, а да се после каже да држава обезбеди посао и плате.

Када је реч о насиљу на Ади Циганлији рекао је да је погледао снимак, и да он оставља ужасан утисак.

Истакао је да је задовољан што су надлежни органи урадили брзо свој посао. "То није само питање физичких повреда, већ да неко мисли да има право да удари жену, да је понижава на јавном месту, то не сме да се догоди. Зато сам стао јуче испред оних који на такав начин вређају жене", нагласио је Вучић.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи