Читај ми!

Власт и опозиција о преговорима Београда и Приштине – ред подршке, ред критике

Председник Србије Александар Вучић представио је у уторак посланицима извештај о преговорима Београда и Приштине и о раду Канцеларије за Косово и Метохију. Дан раније, о Косову и Метохији разговарао је са делом ванпарламентарне опозиције. Председник Скупштине Србије Ивица Дачић каже да је значајно за Србију што се данас говори о компромису. Председник покрета Двери Бошко Обрадовић истиче да ће подржати сваки потез државе који је у служби очувања Косова и Метохије у саставу Србије. Заменик председника Српске радикалне странке Александар Шешељ сматра да Србија треба да се ослони на савезнике - Русију и Кину.

Председник покрета Двери Бошко Обрадовић подсећа у емисији "Око" да је пре годину дана испред Скупштине штрајковао глађу, тражећи управо оно до чега, како каже, тек данас постепено долазимо.

"Била су три кључна захтева - први је да дође до слободе медија, да можемо да имамо једну овакву емисију где размењујемо мисли, други је био да имамо поштене, а не недемократске изборе, а трећи је да не дође до признања лажне државе Косово", истиче Обрадовић.

Каже да је то разлог због којег учествује у међустраначком дијалогу у Скупштини.

"Ако дијалог уроди тим плодовима, онда смо успели. Пошто још увек траје, видећемо какви ће бити резултати. Надам се не онако лоши као прошле године, због чега је морало доћи до бојкота избора", истиче Обрадовић.

Сматра да је успех бојкота избора довео до тога да данас постоји међустраначки дијалог, чиме је, како тврди, власт признала да је састав Скупштине без опозиције нелегалан и нелегитиман.

"Дијалог у који су укључени странци понижење за Србију"

Заменик председника Српске радикалне странке Александар Шешељ истиче да та странка учествује само у дијалогу без странаца јер сматрају да је сваки дијалог у који су укључени странци, независно из које земље долазе, понижење за Србију.

"Могу да кажем да је атмосфера коректна што се тиче дијалога о изборним условима, да су теме обрађене темељно, али видећемо шта ће бити исход", истиче Шешељ.

Каже да су имали састанак са председником Вучићем о Косову и Метохији и истиче да је о тој теми и раније требало да се говори у Скупштини.

"Одредили смо кључне теме"

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић каже да се дијалог без страних посредника потцењује.

"Сваке седмице имамо барем по један састанак Радне групе. Ту су готово све релевантне политичке странке. Задовољан сам јер смо тачно одредили теме којима треба да се бавимо и јер су то теме које су кључне и не представљају део неког политичког ријалитија", каже Дачић.

Наводи да ће на четири одређене теме - медији, изборни поступак, изборни дан и финансирање кампање, свако изнети своје ставове, након чега ће у јулу доћи до усаглашавања пре постизања споразума.

"Не видим да је председник добио овлашћење да преговара"

Бошко Обрадовић каже да је састанак са председником Вучићем о Косову и Метохији био озбиљан и конструктиван, али пита зашто га није било раније.

"Рекао сам на састанку и да ми није јасно како смо дошли у ситуацију да само Вучић преговара о Косову и Метохији. Не видим да је председник добио овлашћење да може да преговара, не видим која је то преговарачка платформа усвојена у Скупштини. Не видим како уопште може да се преговара о Косову и Метохији када имамо Устав Србије и Резолуцију 1244 који третирају Косово и Метохију као саставни део Републике Србије", наглашава Обрадовић.

Каже да је на састанку сазнао да постоје притисци на државу по питању признања независности Косова и да се они убрзавају и појачавају, посебно у сусрет наступајућим немачким и француским изборима.

"Речено нам је да ова власт у овом мандату неће признати лажну државу Косово, а ја сам на то одговорио да задржавам неповерење према власти јер су потписивање Бриселског и Вашингтонског споразума били антиуставни кораци ка признању лажне државе Косово", истиче Обрадовић.

"Побољшана позиција Србије, притисци постоје"

Ивица Дачић каже да је још 2012. године постављано питање има ли о чему да се преговара или је све већ готово.

"Само постављање тог политичког питања и решења јесте био велики корак напред. Бриселски споразум се није тицао статусног питања, а у међувремену је побољшана позиција Србије и 19 земаља је повукло признање. Косово више нема већину у међународним организацијама и данас се поставља питање компромиса, а 2012. нико то није хтео да саслуша", каже Дачић.

Истиче да је ситуација далеко боља, али да притисци још увек постоје.

"Мислим да нико није у стању да предложи решење које ће бити прихватљиво за све", наглашава Дачић.

"Треба да се ослањамо на савезнике - Русију и Кину"

Александар Шешељ каже да у Српској радикалној странци и данас сматрају да је потписивање Бриселског споразума било грешка.

"Политика власти према Косову и Метохији је била амбивалентна, али у претходном периоду постоји низ озбиљних потеза ка очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије. Подржавамо и свака част држави која је успела да 19 земаља повуче признање. Урадили су добар посао и када је спречено да такозвано Косово постане члан Интерпола и Унеска. То су потези који су за похвалу", наводи Шешељ.

Истиче да је ипак у неким моментима деловало да је политика према Косову била - "дај шта даш".

"Сматрамо да треба да постоји државно јединство по питању Косова и Метохије и уколико је став владе да је Косово и Метохија неотуђиви део Србије, такво мишљење треба да има најширу могућу подршку у друштву", наглашава Шешељ.

Истиче да Србији може да помогне што је међународно право на њеној страни.

"Треба да се ослањамо на наше савезнике који имају право вета у Савету безбедности - Русију и Кину. Сматрамо да позиција Србије што се тиче компромиса треба да буде максимална аутономија за косовске албанце, да имају председника, владу, да имају своју валуту и заставу, али ексклузивно за владу у Београду треба да остане чување државне границе и чланство у Уједињеним нацијама као израз међународног правног субјективитета", објашњава Шешељ.

"Опозиција власти, али не и држави"

Бошко Обрадовић каже да је више неповерљив према власти и да је досадашња политика према Косову била погрешна и капитулантска, као и да је ниво преговора подигла са техничких питања на ниво два председника и два премијера.

"Отворено сумњам у то да је наша власт била спремна да потпише признање лажне државе Косово или да иде ка неком разграничењу и подели, али да добије нешто за узврат што може да представи као велику дипломатску победу", истиче Обрадовић.

Каже да се власт приближила ставовима Двери по питању Косова и Метохије.

"Ми смо опозиција овој власти, али не држави. Наравно да подржавамо државу када брани Косово и Метохију у саставу Србије, као што ћемо се супротставити свакој власти која мисли да призна лажну државу Косово", наглашава Обрадовић.

Истиче да су увек на страни своје државе, али и огорчени противници власти.

"Ми сматрамо да ова власт мора да падне јер је недемократска и криминализована, али када је Косово и Метохија у питању, увек ћемо се одазвати састанку и увек ћемо подржати сваки потез државе који је у служби очувања Косова и Метохије у саставу Србије", објашњава Обрадовић.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара