Читај ми!

Полемика Вучића и Камберија у Скупштини

Посланик "Уједињене долине – СДА Санџака" Шаип Камбери рекао је на седници на којој је председник Александар Вучић представио извештај о преговарачком процесу са Приштином, да бриселски дијалог и даље остаје главни механизам процеса нормализације, али је своје обраћање више посветио оптужбама на рачун Србије у вези са наводним злочинима над албанским становништвом на КиМ. Председник Србије Александар Вучић рекао је да је поносан на Србију која не крије злочинце и казао да за српске жртве очигледно нема правде. Одговарајући Камберију, Вучић је истакао да је у свим својим излагањима наводио да Срби нису увек били ни свеци ни анђели.

Шаип Камбери је поручио и да је Србија данас "уморна од многих ствари", од своје, како каже, "заваде са Европом, али и од Косова" и поручио да треба наћи решење.

"Људи треба да буду упознати с тим да Србија данас мора да разговара с онима којима је убијала децу, а многима и целе породице. Ви ћете можда у рунди дијалога имати неког чију су породицу убили Шкорпиони", рекао је Камбери.

Казао је да српски народ мора туђим очима погледати себе и коначно схватити да је стицање пријатеља важније од освајања територије.

"Данас се мора схватити да је независност Косова логична последица распада бивше СФРЈ, као и да су над албанским народом 1998. и 1999. године у име српске државе почињени тешки ратни злочини", рекао је Камбери.

Додао је да српска јавност треба да буде обавештена о свему што се догађало на КиМ.

"Били сте добро кренули када сте најавили да ћете обавестити јавност о детаљима случаја 'Панда', али онда сте застали. Не знам зашто, али да сте ишли до краја, данас би вам лакше било", рекао је Камбери.

Каже и да српска јавност мора да зна да су, како тврди, масакре починиле војне, полицијске и паравојне снаге над албанским становништвом.

Уверен је, каже, да ће нормализација односа између Приштине и Београда утицати на нормализацију положаја његових сународника који живе у Прешеву, Медвеђи и Бујановцу и свих Албанаца у Србији.

"Интеграција у ЕУ и даље остаје заједнички циљ Србије и Косова, а свеобухватни споразум о нормализацији односа представља услов за чланство. Без напретка у том процесу ниједна страна се не може надати чланству у ЕУ", рекао је Камбери.

Додао је и да би ЕУ током преговарачког процеса требало да пружи изгледе за чланство у ЕУ кроз већу политичку и финансијску подршку, а да се обе стране уздрже од изјава које су контрапродуктивне за нормализацију односа.

"Језику мржње и рециклирању термина из 80-их и 90-их година нема места у дијалогу о помирењу", рекао је Камбери.

Према његовој оцени, Србија данас има проблем са суседима, те да ће однос са Албанијом умногоме зависити од дијалога Београда и Приштине.

Каже да је званични Београд уморан од многих ствари, од своје заваде са Европом коју не познаје, али и од Косова, те поручује да треба наћи решење.

Вучић: Србија никада неће бити уморна од КиМ

Србија никада неће бити уморна Косова и Метохије и српског народа који живи у нашој јужној покрајини, поручио је председник Александар Вучић одговарајући посланику Шаипу Камберију на седници Скупштине Србије, на његову констатацију да је "Србија уморна од Косова".

"Не знам од чега је неко уморан или не, понекад и сам осетим да сам уморан, али то је само тренутак и физички умор, а Србија да буде уморна од Косова – никада", истакао је Вучић.

Како је додао, Србија може да буде уморна од погрешних дела, од сопствене немоћи, уморна је од удворничке и поданичке политике, од бахате и осионе политике.

"Али Србија никада, уверавам вас, неће бити уморна ни од свог народа на КиМ, ни од Косова и Метохије", казао је Вучић обраћајући се Камберију.

Наводи да ако мисли да је неко уморан, то му се само учинило.

Ипак, председник каже да ако је Камбери такав утисак стекао, то је грешка наше државе.

"То показује да смо погрешили, први ја, да нисмо показали довољно ентузијазма и енергије. Видећете га још много више у очувању интереса нашег народа на Косову и Метохију. Да живи Србија, и Косово и Метохија", закључио је Вучић.

"Курти није мислио на мир када је предложио декларацију о миру у Бриселу"

Председник Србије Александар Вучић рекао је, одговарајући Камберију, да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти није мислио на мир када је предложио декларацију о миру у Бриселу током разговора Београда и Приштине, већ да је хтео да понизи Србију и покаже како су они тобоже за мир, а Србија не.

Камберију, који је у свом излагању казао да је Београд на декларацију о миру коју је предложио Курти у Бриселу одговорила заказивањем војне вежбе, Вучић је на седници Скупштине Србије на којој извештава грађане и посланике о преговорима Београда и Приштине у Бриселу – одговорио:

"Ми смо војну вежбу заказали једно месец и по дана раније, а понуда о декларацији о миру није никаква понуда о декларацији и очувању мира и ненападању јер се она потписује између суверених држава. И није се тај који вам је делимично диктирао текст залагао ни за какав мир и уопште му није било до мира, мир му није био ни у подсвести", нагласио је председник.

Додаје да је, напротив, Куртију једино било стало да понизи Србију и прода неки трик међународним представницима како би показао да је он тобоже за мир, а Србија није.

"Србија јесте за мир, али не признаје Косово као независну државу и на ту чињеницу морате да се навикнете, посебно на чињеницу да због тога нећу да се извињавам ни вама, ни међународним представницима, а понајмање Куртију, Османијевој или било коме другом ко долази из Приштине", казао је Вучић обраћајући се Камберију.

Вучић: Причате о апартхејду у ком су Срби нестајали

Вучић је поручио Камберију да Албанци говоре о апартхејду у Србији у коме су Срби нестајали, али да Срби нису умели да праве жртву од себе као што то све време раде Албанци.

"Када причате о инклузији Албанаца у државне органе и институције, па што избацисте све Србе у Бујановцу и Прешеву, и то не тамо где их има три или четири одсто, а тражите од нас инклузију тамо где вас нема један одсто. И то на територији коју ви сматрате Србијом", запитао је Вучић у Скупштини Србије.

Каже да су Албанци избацили 40 одсто Срба из локалне власти у Бујановцу и да сада нема ниједног Србина у Општини у Бујановцу.

Смета вам присуство српског човека у Општини и ви ћете да нам држите предавање, поручио је Вучић.

"Ми се односимо фер и поштено, а реците ви колико имате полицајаца Албанаца, а колико помоћника општине да су Срби и чланова већа од тих 40 одсто. Ја ћу вам рећи – нула. Што то не кажете амбасадорима. Шта год се каже против Срба, нађете неке кретене код нас који ће да кажу – е добро им је рекао, проблем српске држава је диктатура. Јесте, а код вас демократија цвета, иде у небеса", навео је Вучић.

Вучић је истакао да су Срби од почетка сукоба са нацистичком Немачком били непријатељи и Геринга и Гебелса, с којим Албанци упоређују сада Вељка Одаловића, и платили због тога највишу цену и под балистичким покретом на КиМ Бали Комбетар, који су били главни савезници баш Геринга и Гебелса.

"Камбери је изговорио да је Србија убијала децу, а није рекао име и презиме, рекао је Србија је убијала децу, то је као када вам неко из Црне Горе саопшти како нису ниједног појединаца наводили (у декларацији). Хоће да у историјске књиге уђе да је Србија убијала децу, а не злочинци које смо сами осудили и имали снаге да то урадимо, колико други никада неће имати снаге. Па смо ми криви, јер су то наводно српски народ и Србија чинили", каже Вучић.

Додаје да Срби никада ништа лоше нису рекли о Албанцима, нити да мислимо да смо бољи народ у било чему од Албанаца.

"Кажете да је Небојша Павковић оптужен на 22 година, а сада можете на још 22 године, за исто дело ће да му суде на другом суду. Нема никакве правне процедуре нити правних принципа, али није Павковић убио породицу Шутаковић, ту децу. Ко их је убио, Камбери, што нисте открили и осудили као што смо ми осудили оне који су убили чланове породице Богујевци? Је л‘ видите у чему је разлика између нас?", запитао је Вучић.

Каже да Албанци говоре о Рачку и тиме плаше сваког Србина, као и породицу Тодосијевић, јер је рекао шта мисли о Рачку, након чега је покренута хајка против њега.

"Ви можете да кажете овде шта год хоћете, и увек ћу се борити за ваше право да изговорите шта год хоћете, јер имамо довољно аргумената да вам одговоримо. Желимо да се увек залажемо за слободу говора и пуну слободу вас као припадника националне мањине и грађанина. То је важна разлика између онога што се збива у Београду и Приштини", нагласио је Вучић.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи