Читај ми!

Брнабићева у Луксембургу са Борељом – могу ли се преговори о приступању ЕУ покренути са мртве тачке

Међувладина конференција Европска унија – Србија на којој ће бити представљена нова методологија преговора о чланству по којој су преговарачка поглавља тематски сврстана у шест кластера одржава се вечерас у Луксембургу. Очекује се да ће званичници ЕУ пружити перспективу за помак у приступним преговорима са Србијом где већ годину и по дана није отворено ниједно поглавље, односно кластер.

Премијерка Ана Брнабић предводиће делегацију Србије у којој ће бити и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, док ће делегацију Европске уније представљати Жосеп Борељ, високи представник за спољну политику и безбедност, а састанку ће присуствовати и комесар за проширење Оливер Вархељи.

Дописник РТС-а Душан Гајић наводи да ће на конфенцији, поред Брнабићеве и Бореља, присуствовати и министри европских послова ЕУ, где ће формално бити представљена нова методологија преговора која даје нови акценат на владавину права, снажније политичко управљање и групише 35 преговарачких поглавља у шест тематских целина, односно кластера.

Гајић указује да вечерас неће бити отворен ниједан кластер иако се очекивало да ће бити отворени кластери три и четири која садрже 12 поглавља, пошто је део земаља чланица закључио да Србија није довољно учинила у области владавине права.

Очекује се да ће се изнети заједнички документ ЕУ у коме се истиче да уколико буде напретка до краја године могли би да буду отворени ти кластери.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи