Читај ми!

Брнабићева и Борељ сутра у Луксембургу - нови замах приступним преговорима са ЕУ

На међувладиној конференцији измеђи Србије и ЕУ сутра у Луксембургу биће представљена нова методологија преговора о чланству, као и наредни кораци у том процесу, а Србији ће бити предочено да може да отвори нова преговарачка поглавља, односно кластере, до краја године, уколико испуни неопходне услове, сазнаје РТС у Бриселу.

Део земаља чланица, раније овог месеца, није дао зелено светло за отварање кластера три и четири на конференцији у јуну, оцењујући да Србија, упркос одређеним помацима, није довољно напредовала, пре свега у области владавине права.

Делегацију Србије, сутра ће на конференцији предводити премијерка Ана Брнабић и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, док ће ЕУ представљати високи представник Жозеп Борељ, комесар за проширење Оливер Вархељи и министри за европске послове земаља чланица.

"ЕУ поздравља напредак који је последњих месеци учинила Србија у испуњавању мерила за отварање кластера три и четири и очекује да, у складу са новом методологијом, ако буду испуњени сви преостали услови, први кластери буду отворени на следећој међувладиној конференцији", наводи се у документу под насловом "заједничка позиција ЕУ", који је усвојен пред сутрашњи састанак.

Следећа међувладина конференција требало би да буде одржана крајем године, после усвајања годишњег извештаја Европске комисије о Србији и процесу проширења ЕУ.

Кад је реч о владавини права, у заједничкој позицији ЕУ поновљене су оцене недавног извештаја Европске комисије у којем се Србија позива да убрза реформе у "кључним областима независности правосуђа, борбе против корупције и организованог криминала, медијских слобода и процесуирања ратних злочина", уз констатацију да је потребно време за процену хоће ли се низ најновијих иницијатива, почев од доласка нове владе - довести до опипљивог побољшања владавине права.

У припремном документу за сутрашњу конференцију, ЕУ поздравља посвећеност и конструктивни ангажман Београда у дијалогу са Приштином.

Извори у Бриселу на конференцији очекују и дебату о спољно-политичким питањима, наводећи да је више земаља изразило велику забринутост због све мањег степена усклађености Србије са спољном политиком ЕУ, која је у 2020. години износила 56 одсто.

У заједничкој позицији ЕУ позива српске власти на "чврсту посвећеност европским вредностима", као и да се "проактивно, објективно и недвосмислено изјашњавају о ЕУ", уз снажније јавно признање помоћи и подршке која Србији стиже од ЕУ, као њеног најважнијег политичког и економског партнера.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара