Читај ми!

Брнабићева: Регион фрустриран односом ЕУ према проширењу

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да су се представници земаља Западног Балкана у Бечу сложили да се сви осећају једнако фрустрирано када је реч о европским интеграцијама и односа ЕУ према земљама региона, додајући да нису успели да се договоре и око других питања, попут декларације и регионалних споразума.

Ана Брнабић је новинарима у Бечу, где је учествовала на Самиту Аустрија – Западни Балкан, који је организовао аустријски канцелар Себастијан Курц, рекла да од свих проблема који постоје када је реч о евроинтеграцијама два су највећа – то што постоје државе чланице Уније које су апсолутно против проширења и питање постављања нових преседана.

"Јасно је свима да постоје државе чланице које су апсолутно против проширења и скептичне су према даљем проширењу, али не кажу то отворено", поручила је Брнабићева.

Додаје да шта год уради нека земља региона која стреми ка ЕУ, ипак остаје нешто што није довољно.

"То је политичка игра која ће бити контрапродуктивна, јер ће се људи уморити. Мислим да би било искреније да те државе чланице кажу да за њих не постоји проширење, али не верујем да ће се то десити", наглашава премијерка.

Према њеним речима, други проблем је постављање преседана, а најновији је тај да чланице решавају билатерална питања користећи европске интеграције.

На питање да ли има заједничке декларације, Брнабићева је навела да је нема, нажалост, и да је прихваћена декларација канцелара Курца и представника ЕУ Мирослава Лајчака.

"До последњег тренутка смо се трудили да нађемо компромис, Србија је пристала на многе ствари, била сам и на ивици ножа за неке ствари како бисмо показали конструктивност. На неке ствари сам пристала тек када је Курц замолио да прихватимо, али је некако на крају Курти скинуо ту декларацију са стола", рекла је Брнабићева.

Додаје да је то нова реалност и да неће бити лако и каже да сматра да сада и све више партнера у ЕУ схвата колико је то све тешко.

Наводи да за само два дана из Приштине стижу два потпуно различита сигнала и у том смислу наводи да је јуче Вјоса Османи дозволила усвајање много озбиљнијих докумената – Стратегије за југоисточну Европу, где се Косово спомиње не само са звездицом, већ је свуда где се спомиње фуснота и позвала се на Бриселски споразум, док данас имамо другачију поруку.

"Та непредвидивост је додатни изазов с којим се сви, не само централна Србија, суочавамо, нова је ситуација за нас, никада није досадно", рекла је премијерка.

"Није било простора за разне конфликте"

На питање да ли је дошло до неких непријатних тонова са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, Брнабићева каже да није било простора за разне конфликте.

"Једни другима смо рекли све што смо имали, нисам желела да улазим у расправе, поновила сам наше ставове и то је то, трудимо се да будемо конструктивни", додала је премијерка.

Говорећи уопштено о ономе о чему се разговарало током Самита у Бечу, Брнабићева каже да је било изазовно причати на теме регионалне стабилности и чути нешто ново, с обзиром на то да се за неколико дана већ по трећи пут састају.

Захвалила је аустријском канцелару Себастијану Курцу на организацији Самита, као и на томе што увек отворено показује посвећеност стабилности региона, али и искрено "гура" агенду проширења ЕУ.

Наводи и да је канцелар Курц рекао најлепше ствари о Србији, у смислу борбе са пандемијом, али и да је Аустрија завидно гледала на Србију почетком кампање имунизације, али и у односу на економске резултате током 2020. године, као и на прогнозирани БДП-у за ову годину.

Теме су биле, како је навела, изазови регионалне стабилности.

"Ту увек имају отворена питања, али морамо да нађемо начин да сарађујемо. Зависи од региона, ми се трудимо да будемо конструктивни и долазимо на све састанке и ту смо као партнери који желе да допринесу другачијој будућности региона", навела је Брнабићева.

Курц: Западни Балкан да се врати на радар ЕУ

На питање да ли је Курти унео нови елан у дијалог, канцелар Себастијан Курц је рекао да се мора јасно рећи да се не види никакав нови елан.

Навео је да дијалог нема алтернативу и да би било погрешно одустати од њега.

Нагласио је да сматра кључним да ЕУ подржава тај процес, упитавши ко би други то требало да ради, да ли Русија, Турска или Кина.

"Има све више геополитичких интереса и играча на Западном Балкану. Зато је кључно да регион не нестане са радара ЕУ, већ да се снажније врати на тај радар. Дијалог је у томе кључни стуб", рекао је Курц. 

Истакао је да је веома битно да се Западни Балкан врати на "радар ЕУ", јер је приближавање тог региона важно, како за Западни Балкан, тако и за саму ЕУ.

Навео је да је позвао своје колеге из региона, јер је Западни Балкан веома битан за Аустрију.

Подсетио је, с тим у вези, на тесне економске, историјске, људске и културне везе.

"Имамо и много људи у Аустрији пореклом са Балкана, а истовремено имамо ситуацију да је Аустрија најважнији инвеститор на Балкану. Те државе су важан економски партнер, многа радна места на Балкану али и у Аустрији зависе од те снажне сарадње", истакао је он.

Курц је нагласио да се Аустрија већ дуго залаже за европску интеграцију Западног Балкана, да подржава реформе.

"Пандемија је не само ЕУ, већ и државе Западног Балкана снажно потресла, и довела до тога да су многе теме потиснуте. Сада је време да се поново бавимо Западним Балканом", објаснио је он.

"Од августа до краја године испоручићемо милион доза вакцина" 

Пренео је да је са премијерима региона разговарао на три теме, при чему је прва била заједничка борба против пандемије.

"Знате да смо пандемију победили тек када све државе буду победиле ову пошаст. Сами не можете победити пандемију. Снажном сарадњом коју сада имамо уверен сам да ћемо постићи важан успех", рекао је он.

Подсетио је да је Аустрија координисала донацију вакцина ЕУ, те пренео да је аустријска влада донела одлуку да донира милион доза вакцина региону.

"Од августа до краја године испоручићемо милион доза вакцина", најавио је Курц.

Истиче да се Аустрија на европском нивоу залаже да се сва правила за путовања, која се сада усаглашавају, буду договорена и са трећим државама, а тако и са земљама Западног Балкана.

Друга тема, додао је, била је приступна перспектива региона.

Указао је да постоје и даље изазови, као што су дијалог Београда и Приштине, али и много посла на реформама у свим државама.

Додаје, међутим, да је остварен и напредак, који мора признати ЕУ.

С тим у вези Курц је посебно апострофирао Србију, рекавши да се та земља позитивно развија, и да то мора бити признато од ЕУ, односно награђено.

Истакао је да постоји различити напредак земаља Балкана на путу ка ЕУ, али и да је приметан свуда застој у том процесу.

"То повезујем са пандемијом, јер је Брисел био фокусиран на борбу против ковида 19. Сада мора бити циљ да друге теме ставимо на агенду", поручио је он.

Курц је рекао да се Аустрија усагласила са Словенијом, која током председавања ЕУ – Западни Балкан ставља висок на агенду приоритета.

"Надам се да ћемо тако дати свој допринос да после ковида покренемо нову динамику у процесу европског приближавања Балкана", објаснио је Курц.

Трећа тема Самита, рекао је, била је борба против илегалне миграције.

Указао је да борба против илегалне миграције може бити успешна само деловањем са партнерима, а државе региона су значајни партнери за Аустрију.

"Договорили смо се да сарадњу даље проширимо, да помогнемо државама Западног Балкана у тој борби. То неће бити помоћ тим државама, већ нешто од чега ми профитирамо. Што се пре стане на пут илегалној миграцији, то је већа шанса да мигранти не дођу до ЕУ", објаснио је он.

Рекао је да је циљ да се балканска рута учини што неатрактивнијом, чиме би се спречило да мигранти крену на пут ка ЕУ.

Лајчак: Дијалог нема алтернативу

Изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак је, после Самита о Западном Балкану у Бечу, рекао да ЕУ нема право да буде песимистична после прошлог састанка Београда и Приштине.

"Имали смо први лични сусрет до сада између косовског премијера Аљбина Куртија и председника Србије Александра Вучића. Никада до тада се нису састали. Било би због тога наивно очекивати да ће састанак бити лак. Чињеница је да је састанак одржан, да је разговарно више сати и да су обе стране потврдиле да је дијалог пут за напредак, што је позитиван сигнал", истакао је Лајчак.

Лајчак је указао да ће дијалог бити настављен и да ће већ пре летње паузе бити одржан следећи састанак.

Упитан за Куртијев наступ у Бриселу, рекао је да је Курти нов у дијалогу који је почео 2011. и који је, како тврди, донео разне резултате.

"Он уноси своје идеје. Он има снажан политички мандат добијен на изборима, па му то даје могућност да преговара", рекао је Лајчак.

Истакао је да дијалог нема алтернативу.

"Нормализација односа нема алтернативу, јер је квалитет односа Београда и Приштине веома важан за цео регион, одлучује да ли ће регион застати или напредовати. Зато ЕУ посредује и жели да дијалог буде успешан", рекао је Лајчак.

ЕУ, како каже, не подржава само дијалог, већ и приступање у чланство Уније Београда и Приштине.

Додао је да је циљ да се постигне правно обавезујући документ.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи