Читај ми!

Курц: Критике на рачун Србије због сарадње са Русијом и Кином неоправдане

Аустријски канцелар Себастијан Курц оценио је, у екслузивном интервјуу за "Танјуг", да су неоправдане критике на рачун Србије због сарадње са Русијом и Кином, уз констатацију да је Србија направила значајан напредак, који мора бити "награђен" и напретком на европском путу.

Србија, председник Вучић, али и сви руководећи политичари, каже, могу бити сигурни у пуну подршку Аустрије на том путу.

"Желимо да све земље Западног Балкана имају европску перспективу. Посебно у Србији је развој веома позитиван и томе се мора одати призњање, те то мора водити ка напретку на европском путу. Све друго би водило ка томе да Европа и ЕУ у региону изгуби веродостојност. То би било лоше ако се узме у обзир да се ради о региону у којем многе државе света имају своје геополитичке интересе. Пуно је у игри", упозорио је Курц.

У Бечу се сутра, у организацији аустријске владе одржава конференција о Западном Балкану, на којој ће учествовати и премијерка Ана Брнабић, а канцелар Себастијан Курц рекао је да му је циљ да овом конференцијом врати Западни Балкан на високо место на агенди ЕУ.

"Западни Балкан је регион који је нама у Аустрији, а и мени лично важан. Када сам био министар спољних послова почео сам да се залажем за тај регион, и то сам наставио и као канцелар. Пандемија коронавируса је многе теме засенила и ставила у други план, а тако и Западни Балкан. Главни циљ ове конференције је да Западни Балкан на европској агенди подигнемо на веома високо место. Желимо да постоји снажнији фокус на овај регион, као и да и све изјаве, разговори о европској перспективи коначно постану реалност", објаснио је он.

"Србија заслужила одговарајући напредак на европском путу"

Курц је, на питање Танјуга какав је став Аустрије на чињеницу да Србији није одобрено отварање ни једног кластера, те замољен да прокоментарише оправданост резигнираности председника Александра Вучића коју је поделио и током своје недавне посете Чешкој где је изјавио "чак иако испунимо све потребне услове Унија никада неће прихватити Србију као пуноправну чланицу", рекао да се нада да то није тако.

"Разумем разочарење. Подржавам председника Вучића. Он је у Србији спровео много реформи. Он је земљу извео на веома успешан економски пут. Он је примерно успешно водио земљу у борби против пандемије. Има пуну нашу подршку у захтеву за европском перспективом. У праву је да је Србија пуно урадила и да заслужила одговарајући напредак на европском путу", нагласио је он.

Упитан за недавни сусрет Александра Вучића и Аљбина Куртија у Бриселу, Курц је рекао да сматрам веома важним да се такви сусрети одржавају, да се одржавају разговори Београда и Приштине.

"Они нису једноставни и то знамо. Напредак који је остварен до сада је ограничен. Зато су важни овакви сусрети и надам се да ће у догледно време бити одговарајућег напретка. То би било добро за грађане и цео регион. Свако би требало да има интерес да се одржавају такви разговори", додао је он.

Каже да да пут ка решењу може бити само онај у којем ће обе стране прићи једна другој.

"Друго решење није могуће. О томе сам разговарао и са Мирославом Лајчаком, који је искусан дипломата, бивши министар спољних послова. Рекао сам му да стојимо на располагању ако можемо да пружимо подршку. Нама је овај регион веома важан", рекао је Курц.

На питање колика је стварна моћ Брисела у решавању овог проблема, имајући у виду да споразум о Заједници српских општина који је потписан под покровитељством ЕУ не примењује, Курц је рекао да сви учесници знају да конструктивни разговори, за које се нада да ће водити до решења, представљају основу за миран живот у региону, за добар економски развој и за европску интеграцију.

На другој страни, додаје, морају најаве и обећања из Брисела бити испуњена, јер ЕУ у супротном губи на веродостојности и то би било лоше.

"Критике на рачун Србије због сарадње са Русијом и Кином неоправдане"

Упитан за став Аустрије када је рећ о сарадњи Србије са Русијом и Кином и завређује ли Србија толике критике, каже да с његова стране нема критике због сарадње Србије са Русијом и Кином.

"Апсолутно је разумљиво да једна земља која није чланица ЕУ економски сарађује и са другим деловима света. Русија, а и Кина су за Србију важни трговински партнери и не треба се чудити да једна држава као Србија одржава контакт са свим суперсилама света. Критике сматрам неоправданим јер многе европске земље тргују са Русијом и Кином, и делимично имају веома тесне политичке односе. Србију критиковати због тога сматрам погрешним", навео је Курц и додао:.

"Сматрам и да што је веродостојнија европска понуда, што снажније ЕУ подржава Србију и друге земље региона, то се мање треба бринути да ће се грађани и политика Србије оријентисати према другим деловима света. Остајем при томе да, што се с већим поштовањем, позитивнијим приступом ЕУ опходи према Србији и њеном становништву, као и осталихм земљама Западног Балкана, то ће бити веће позитивно расположење према ЕУ у региону".

"Аустрија вакцинисала 50 одсто становништва"

Када је реч о руској "спутњик В" вакцини, указао је да је Аустрија у међувремену добро снабдевена вакцинама.

"Руска вакцина 'спутњик В' није дошла у употребу на основу одлуке владе. Познато је да сам ја био спреман да користимо и друге вакцине како би брже напредовали. У међувремену добро напредујемо у вакцинацији. Већ смо 50 одсто становништва вакцинисали и међу најбржима смо, по том питању, у ЕУ. Сада не постоји потреба за другим вакцинама. Могу Србији само честитати како је деловала у пандемији, што је обезбедила више цепива, не чекајући на ЕУ, већ прихватајући разне понуде за набавку вакцина. То се испоставило као исправан пут. Честитка председнику Вучићу који је то одлично урадио", рекао је он.

На питање шта се може очекивати по питању путовања грађана Србије у Аустрију у наредном периоду, пошто још није могуће туристичко путовање, Курц је казао да има много људи из Аустрије који радо одмарају у земљама Западног Балкана, као што има и пуно грађана тог региона који воле да долазе у Аустрију.

"Такође имамо и многе људи пореклом са Западног Балкана, а тако имам и међу пријатељима много њих који питају да ли могу да путује на лето у посету рођацима на Западни Балкан. Моја велика молба свима је да се придржавају мера, да се вакцинишу, а ко није вакцинисан да се редовно тестира. Ако се поштују сви безбедносни стандарди онда је путовање могуће. Залажемо се и на европском нивоу да правила ЕУ, Зелени пасош и јединствени стандарди буду проширени и на друге региона, као што је Западни Балкан", рекао је он.

Када је реч о економској сарадњи и томе да ли се могу очекивати даље инвестиције из Аустрије Курц је казао да се дефинитовно може рачунати са даљим улагањима.

"Аустрија је један од најважнијих инвеститора у Србији и другим земљама региона. То ћемо тако наставити. Аустријска предузећа су тамо веома задовољна. Пандемија је довела до застоја, али ћемо брзо да се вратимо на предкризни ниво", указао је он.

Курц је изразио наду да ће ускоро посетити Србију.

"Одржавам тесни контакт са председником Вучићем, премијерком Брнабић, председником Скупштине Дачићем и многим другим представницима српске политике, привреде, цивилног друштва. Већ се радујем мој будућој посети Србији", закључио је интервју за Танјуг.