Читај ми!

Вучић: Од ЕУ више од 11 милиона евра подршке за мигранте

Председник Александар Вучић изјавио је, након потписивања Уговора о подршци ЕУ у управљању миграцијама – друга фаза за унапређење прихватних капацитета, услуга заштите и приступа образовању, да ће Србија добити више од 11 милиона евра за подршку капацитетима за мигранте и њихово образовање. Од ЕУ Србија очекује и финансијску подршку за брзу пругу ка Нишу и Табановцима и за ауто-пут од Ниша ка Плочнику, рекао је Вучић.

Александар Вучић је истакао да су то значајна средства и ЕУ и европским пореским обвезницима, који су тај новац доделили Србији.

Председник је то рекао након састанка са комесарком Европске уније за унутрашње послове и миграције Илвом Јохансон и потписивања уговора на који су свој потпис ставили министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, шеф Делегације ЕУ у Србији, амбасадор Сем Фабрици, и представница Међународне организације за миграције (ИОМ) у Србији Лидија Марковић.

Вучић је рекао да је са европском комесарком разговарао о читавом спектру важних питања.

На територији Србије спречено је 38.226 незаконитих прелазака државне границе, од чега 17.205 на улазу, 21.021 на излазу, што је раст од 89 одсто у односу на 2019. годину, рекао је Вучић.

"Дакле постали смо ефикаснији и са неупоредиво бољим резултатима", рекао је Вучић.

Највише нелегалних улазака спречено са територије Северне Македоније 

Како је рекао, највише нелегалних улазака је спречено са територије Северне Македоније, а велики притисак ове године смо имали и са територије Бугарске.

Каже да је са европском комесарком разговарао и о сарадњи Србије са Фронтексом и о даљем спречавању нелегалних улазака у Србију, али и како да се даље помогне тим људима и да се покаже додатни степен солидарности.

"Србија је све мигранте које смо имали у нашим прихватним центрима вакцинисала, не само због чињенице да је то важно за њих већ и за нас, све људе који с њима долазе у контакт. Захвалан сам нашим здравственим властима које су то омогућиле", навео је Вучић.

Председник је рекао да су разговарали и о другим важним питањима која су у домену широког ресора који покрива комесарка Јохансон – о владавини права, борби против организованог криминала и корупције и о европском путу Србије. 

"Нема довољно пресуда у области организованог криминала" 

Каже да када бројеви показују да нема довољно пресуда у области организованог криминала, какав год да имамо утисак, јасно да нисмо довољно добро обавили посао.

"Зато ћемо морати да унапредимо тај посао и урадимо још много тога", нагласио је Вучић и додао да је обавестио европску комесарку о великим акцијама које су спроведене у Србији, што је донело већу безбедност за све људе у Србији, али и региону.

Вучић је додао да од фебруара немамо чак ни покушај мафијашког убиства и да је о томе обавестио европску комесарку. 

"Имамо још много да урадимо против организованих криминалних група, против нарко-саобраћаја и трафикинга и дилера дроге, али и у области борбе против корупције, где ни партија ни књижица не сме било кога да штити, већ да наставимо борбу против оних који су изиграли народно поверење и своју позицију користили за лично богаћење и за друге притивправне радње. Указао сам на нашу пуну посвећеност и доставио последњи извештај шта је Србија урадила у претходних пет месеци", казао је Вучић.

Председник Србије рекао је да је комесарки Јохансон пренео да је Србија спремна да разговара о свим обавезама у смислу спречавања илегалних миграната, али да то решавамо у складу не само са писаним законима, већ и у складу са цивилизованим понашањем и солидарношћу према онима који траже бољи живот.

"Ми морамо да помогнемо тим људима и да их третирамо као људе, као што третирамо све наше људе и да бринемо о њима, и да не наседамо на лажи и теорије завере, на разних глупости којих сам се наслушао у нашој земљи", истакао је Вучић.

У Србији тренутно нема велики број избеглица

Навео је да у Србији тренутно нема велики број избеглица, и да са њима немамо никакав проблем. У азилима и прихватним центрима на данашњи дан има укупно 3.977 особа из Сирије, Пакистана, Авганистана, Ирака, Бангладеша... што је троструко мање него што смо раније имали.

Треба да показемо гостољубиво лице Србије, поручио је Вучић и најавио да ће Јохансонова сутра са министром Вулином имати додатне разговоре и обићи јединице Фронтекса на граници са Бугарском.

Захвалио је поново што је Јохансонсонова и у јеку пандемије дошла у Београд, наводећи да ће Србија наставити да ради свој посао без обзира на кластере. 

Јонансон: Србија је снажан и поуздан партнер ЕУ

Комесарка ЕУ за унутрашње послове и миграције Илва Јохансон изјавила је да је Србија показала да је поуздан и снажан партнер Уније у решавању проблема миграција.

Она је након потписивања Уговора о подршци ЕУ у управљању миграцијама оценила да је са председником Србије Александром Вучићем и министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић имала "добре и плодотворне" разговоре.

"Ценим то што смо потписали овај уговор од 2,3 милиона евра који је део шире помоћи. ЕУ је увек била партнер Србији у решавању проблема миграција. Показали сте да сте поуздан партнер. Људе сте овде третирали на прописан начин. Честитам Србији на напорима да вакцинише мигранте", поручила је Јохансонова на конференцији за новинаре.

Пренела је поруку и да ЕУ жели да Србија буде њен део, и да је зато важно радити на даљим реформама и њиховој примени.

"Разговарали смо и о питањима из моје надлежности. Области где ми треба да покажемо да можемо да се добрим резултатима боримо против организованог криминала и корупције. Говорили сте ми о импресивном привредном расту Србије и важности да се што пре покрене брза пругама, ту поруку ћу пренети Бриселу", рекла је комесарка.

Како је истакла, за ЕУ је важно да подржи Србију у владавини права, сузбијању корупције и организованог криминала.

Најавила је да ће у четвртак заједно са министром унутрашњих послова Александром Вулином посетити пограничну полицију на граници Србије и Бугарске, као и службенике Фронтекса.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво