Читај ми!

Дачић у Рабату: Мароко ће увек бити уз Србију, циљ политичко пријатељство претворити у економско

Мароко ће увек бити уз Србију и подржавати њен територијални интегритет, поручио је председник Скупштине Србије Ивица Дачић у Рабату, где је завршио званичну посету Мароку, и истакао да је циљ двеју земаља да политичко пријатељство претворе у економско и повећају спољнотрговинску размену.

Ивица Дачић је рекао да је посета делегације Народне скупштине Мароку била успешна и да је још више учвршћено пријатељство две земље и захвалио мароканском народу на великом пријатељству.

''Мароко ће увек бити уз Србију када је реч о питањима нашег територијалног интегритета и када је реч о Косову и Метохији. Кад год је Србији то требало, Мароко је био ту'', рекао је Дачић после састанка са министром индустрије, трговине и дигиталне економије Мулајем Хафидом Елаламием.

Подсетио је да је Мароко гласао против пријема такозваног Косова у чланство у разним међународним организацијама што су, како каже, избегле многе земље које нису признале косовску независност.

''Мароко није играо двоструке игре и наша идеја је да политичко пријатељство претворимо и у економско и повећамо спољнотрговинску размену која износи око 30 милиона евра, али је много мање у односу на могућности'', навео је Дачић.

Додао је да су чланови делегације Скупштине Србије у Мароку разговарали са председницима оба дома мароканског парламента и договорили да две институције наставе сарадњу, као и да су позвали мароканске колеге да посете Србију.

"Мароко остварио импресивне резултате у економском развоју"

Чланови српске делегације су разговарали и са председником Владе Сададом Едином ел Османијем и са министром спољних послова Насером Буритом, који је, каже Дачић, био веома јасан и децидиран када је реч о ставу Мароку према питању КиМ.

"У разговорима са званичницима Марока утврдили смо читав низ тема и области у којима можемо да сарађујемо. Предложили смо министру индустрије да што пре посети Србију како бисмо размотрили како можемо да проширимо сарадњу'', рекао је Дачић.

Истакао је да је Мароко остварио импресивне резултате у економском развоју, као и да обе земље имају одличне резултате у вакцинацији становништва против коронавируса.

Министар индустрије, трговине и дигиталне економије Марока Мулај Хафид Елалами изразио је задовољство састанком са делегацијом Скуштине Србије коју је предводио председник парламента Ивица Дачић.

Елалами је рекао да су на састанку размењена мишљења о разним областима сарадње између Србије и Марока, а посебно у индустрији и да је циљ да две земље да кроз Мешовиту комисију развијају економске односе и да размењују искуства у домену енергетике и индустрије.

''Организоваћемо посете пословних људи из наших земаља који ће моћи да унапреде наше односе, тако ће пријатељство и сарадња коју имамо политици и дипломатији прећи и на економски ниво'', навео је министар.

У делегацији Скупштине Србије су били и потпредседник Скупштине Муамер Зукорлић и председница Посланичке групе пријатељства између Србије и Марока Тамара Пилиповић.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара