Читај ми!

Брнабићева и Селаковић на самиту у Анталији

Председница Владе Ана Брнабић и министар спољних послова Никола Селаковић присуствују Самиту Процеса сарадње у Југоисточној Европи (ПСуЈИЕ). Селаковић је на министарском састанку поручио да мир и стабилност немају алтернативу и представљају звезду водиљу на путу нашег региона ка Европској унији. Премијерка Брнабић учествује на пленарној седници.

Никола Селаковић је на састанку министара спољних послова учесница ПСуЈИЕ истакао је да је кључни спољнополитички и стратешки циљ наше земље остваривање пуноправног чланства у Европској унији, саопштило је Министарство спољних послова.

Изразио је наду, наводи се у саопштењу, да ће Европска унија наставити да подржава процес интеграције учесница ПСуЈИЕ у ЕУ што ће донети трајну стабилност и просперитет региону и помоћи консолидацију и развој Европе у целини.

Министарство је саопштило да је Селаковић указао да мир и стабилност немају алтернативе и представљају звезду водиљу на путу нашег региона ка Европској унији.

Шеф српске дипломатије поручио је и да Србија пуну пажњу посвећује унапређењу регионалне сарадње и добросуседских односа.

Као конкретне позитивне резултате регионалне сарадње, издвојио је Централноевропски уговор о слободној трговини, Фонд за западни Балкан, Регионалну канцеларију за сарадњу младих, Транспортну заједницу у југоисточној Европи, Коморски инвестициони форум западног Балкана, те закључивање Споразума о снижавању цена роминга у региону Западног Балкана. 

Похвално је говорио о успостављању "Зелених коридора" у нашем региону током пандемије коронавируса и указао да је сада потребно омогућити њихово проширивање и на граничне прелазе са суседним државама чланицама ЕУ, наводи се у саопштењу.

Министар је рекао и да Србија поздравља Акциони план за Заједничко регионално тржиште и додао да је тај документ у значајној мери заснован на конкретним предлозима проистеклим из иницијативе коју је председник Србије Александар Вучић покренуо у сарадњи са премијерима Албаније и Северне Македоније. 

Истакао да је Србија своје опредељење за унапређење регионалне сарадње демонстрирала са суседима у региону – слањем пошиљки вакцина и омогућавањем вакцинације у Србији. 

"Србија је у регион до сада послала 120.000 вакцина и на својој територији вакцинисала око 65.000 грађана земаља из региона, што значи да смо укупно обезбедили око 200.000 вакцина за своје суседе", навео је министар.

Осврнуо се и на значај Регионалног савета за сарадњу који као стожерна регионална иницијатива даје конкретне резултате, доприноси остваривању економског напретка и продубљивању сарадње и рекао да очекује да ће имплементација Стратегије 2030 за југоисточну Европу када буде усвојена бити корисна нашем региону. 

Честитао је Турској на успешном председавању и пожелео наредној председавајућој, Грчкој, много успеха.

Брнабићева на пленарној седници

Председница Владе Ана Брнабић учествује на пленарној седници Процеса сарадње у Југоисточној Европи у Анталији. 

Пре почетка састанка, турски председник Реџеп Тајип Ердоган дочекао је учеснике, међу којима су и председници Црне Горе и Северне Македоније Мило Ђукановић и Стево Пендаровски, председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, премијер Хрватске Андреј Пленковић, председница привремених институција у Приштини Вјоса Османи...

Очекује се да на пленарној седници буде усвојена заједничка Декларација, као и Стратешки документ за Југоисточну Европу 2030.

Отварајући скуп председник Турске поручио је да се нада да ће епидемија коронавируса, као највећа здравствена криза, бити савладана солидарношћу и сарадњом.

Ердоган је навео да је Турска у својим билатералним и мултилатералним активностима у југоисточној Европи увек водила рачуна о сарадњи и заједничким интересима.

"Трипартитни механизми успостављени између Турске, Босне и Херцеговине, Србије и Турске, БиХ и Хрватске најбољи су примери за то и ни на који начин нису алтернатива другим иницијативама", рекао је Ердоган.

Навео је и да Турска, упркос свим неправдама с којима се суочавала, жели да се њена борба за пуноправно чланство оконча.

Скупу у Анталији поред учесника Процеса сарадње присуствује и високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.

"Делили историју и географију, сада да делимо и визију будуцности"

До сада је атрибут Југоисточне Европе, Балканског полуострва у целини, био партикуларизам и подељеност, али после свих ових година можемо да видимо да добро заправо лежи у повезивању и изградњи и неговању добросуседских односа, изјавио је минстар спољних послова Никола Селаковић.

Селаковић је, после учешћа на министарском састанку ПСуЈИЕ у Анталији, рекао да је Самит, који обележава 25 година од оснивања, био прилика да се разговара о свим видовима и потребема за додатно повезивање, будући да се сви налазимо у свету у којем се тржишта обједињавају, привреде заједнички наступају, уз тежњу за тражењем заједничких именитеља и у политичким позицијама.

"Атрибут нашег простора до сада је био партикуларност и подељеност, пролазили смо кроз различите изазове и кризе и сада, после 25 година, можемо да видимо да добро лежи у томе када се повезујемо, наступамо заједно и трудимо се да градимо и негујемо добросуседске односе", рекао је Селаковић.

На питање у вези са Декларацијом, која би требало да буде усвојена на крају скупа, а у којој се спомињу евроатланстке интеграције, Селаковић је поновио да је Србија посвећена европским интеграцијама, али не и евроатлантским, подсећајући да је наша земља војно неутрална и сарађује са различитим врстама војних организација, али није њихов члан.

Србија је посвећена чланству у Европској унији, подвукао је Селаковић.

"На оваквим скуповима имате прилику да на једном месту у чујете ставове суседа, колега, који су, када говоримо о Западном Балкану, разочарани затовреним вратима Брисела за наш регион. Ово није била прилика да се једни другим изјадамо, већ и да Бриселу пошаљемо поруку", рекао је Секаловић.

Шеф српске дипломатије је навео да је Србија у пандемији коронавируса показала шта је солидарност и шта су добросуседски односи, тиме што је донирала 150.000 доза вакцине, а више од 200.000 грађани суседних држава вакцинисано.

Додао је да се на састанку чуло и о иницијативама о обједињавању тржишта, што заправо и јесте иницијатива тзв. "мини Шенген", коју је иницирао председник Србије Александар Вучић.

"Овакви састанци и скупови служе да се разговара о добросуседским односима, заједничком развоју и будућности. Неко је рекао да смо у прошлости делили историју и географију, а сада треба да размишљамо да делимо заједничку визију будућности", рекао је Селаковић.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара