Читај ми!

Брнабићева за Форбс: Када сам најавила дигитализацију, 95 одсто Србије се смејало

Премијерка Ана Брнабић је у разговору за "Форбс" навела да се, када је најавила дигитализацију, то није уклапало у визију Србије, да су сви били скептични, као и да се 95 одсто Србије смејало. Указала је на раст ИТ сектора током пандемије, као и на то да је посвећена образовању за будућност.

Од малих земаља у којима се догађају велике ствари можемо много научити, констатује угледни амерички магазин Форбс, који је објавио интервју са председницом Владе Србије Аном Брнабић, уз оцену да је Србија остварила економски напредак у последње четири године.

Напоменули су да је напредак Србије за четири године био импресиван и истакли су да Светска банка наводи да земља "наставља да спроводи програме за решавање структурних слабости, повећање ефикасности јавног сектора и елиминисање уских грла у расту приватног сектора".

Форбс је нагласио да је, када је реч о глобалној студији у дигиталном напретку, Србија оцењена као привреда у пробоју, уз ограничену инфраструктуру која се брзо дигитализује. 

Премијерка је рекла за Форбс да се, када је најавила дигитализацију као свој главни приоритет током експозеа, "95 одсто Србије смејало".

"Били су скептични. То се није уклапало у општу визију Србије, чак ни за наше грађане", рекла је премијерка.

Говорећи о дигитализацији, навела је да је изузетно то што се током пандемије повећао проценат ИТ сектора у бруто домаћем производу Србије.

"Данас он има готово исти удео као и пољопривреда, што је готово невероватно", навела је Брнабићева и оценила да то привреду Србије чини отпорнијом.

Када је реч о образовању, навела је да је посвећена образовању за будућност и додала да је потребно научити следеће генерације како да размишљају.

Брнабићева је у разговору за Форбс навела да види шансу у одласку младих, пошто на тај начин стичу нове могућности и стичу нова знања. 

"Људи који одлазе из Србије нису толики проблем. Људи који се не враћају су проблем. Оно што као земља треба да урадимо јесте да то претворимо у кружну миграцију", оценила је председница Владе.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи