Читај ми!

Смена на челу Централне изборне комисије у Приштини

Председница косовске Централне изборне комисије Ваљдете Дака разрешена је данас те дужности, одлуком Вјосе Османи, а за новог председника именован је судија Апелационог суда Крешник Радонићи.

Дака је разрешена са образложењем да председавајући ЦИК-а мора да буде непристрасна личност, из високог нивоа правосуђа, са изворним мандатом у Апелационом или Врховном суду.

У одлуци се наводи да би председавајући ЦИК-а требало да подлеже принципу непристрасности, као процедурална и суштинска гаранција да његов положај у управљању консултацијама и доношењем одлука о ЦИК-у не крши објективни интегритет изборног система.

Османијева је у одлуци навела да је Ваљдете Дака својим деловањем, посебно током превремених избора 14. фебруара, нарушила независност и интегритет ЦИК-а.

У одлуци се још додаје да су поступци председавајуће Даке умањили поверење у ЦИК и такође били у супротности са уставом.

"Ослањајући се на чињеницу да се ускоро очекују локални избори 2021, председник ЦИК-а ни на који начин не сме да буде узрок губитка поверења грађана у ову институцију", навела је Вјоса Османи у одлуци.

Ваљдети Дака то је други мандат не челу ЦИК-а. За председницу ЦИК-а у трајању од седам година, именовао ју је Хашим Тачи 2018 године.

Приштински медији су раније данас известили да је Османијева затражила од Даке да поднесе оставку, што је она одбила.