Читај ми!

Смена на челу Централне изборне комисије у Приштини

Председница косовске Централне изборне комисије Ваљдете Дака разрешена је данас те дужности, одлуком Вјосе Османи, а за новог председника именован је судија Апелационог суда Крешник Радонићи.

Дака је разрешена са образложењем да председавајући ЦИК-а мора да буде непристрасна личност, из високог нивоа правосуђа, са изворним мандатом у Апелационом или Врховном суду.

У одлуци се наводи да би председавајући ЦИК-а требало да подлеже принципу непристрасности, као процедурална и суштинска гаранција да његов положај у управљању консултацијама и доношењем одлука о ЦИК-у не крши објективни интегритет изборног система.

Османијева је у одлуци навела да је Ваљдете Дака својим деловањем, посебно током превремених избора 14. фебруара, нарушила независност и интегритет ЦИК-а.

У одлуци се још додаје да су поступци председавајуће Даке умањили поверење у ЦИК и такође били у супротности са уставом.

"Ослањајући се на чињеницу да се ускоро очекују локални избори 2021, председник ЦИК-а ни на који начин не сме да буде узрок губитка поверења грађана у ову институцију", навела је Вјоса Османи у одлуци.

Ваљдети Дака то је други мандат не челу ЦИК-а. За председницу ЦИК-а у трајању од седам година, именовао ју је Хашим Тачи 2018 године.

Приштински медији су раније данас известили да је Османијева затражила од Даке да поднесе оставку, што је она одбила.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво