Читај ми!

Шта Србија може да очекује од међувладине конференције ЕУ

Судећи према најновијим информацијама из Брисела, Србија ни овог јуна неће отворити ниједно поглавље, односно кластер, у преговорима са Европском унијом. Изостало је зелено светло чланица, па после годину и по настављамо да тапкамо у месту. Ипак, у Влади кажу да је међувладина конференција, која ће бити одржана 22. јуна, политички сигнал да не могу да се игноришу резултати које Србија има.

За годину и по – ниједно отворено поглавље. Тако ће и остати, јер партнере у Бриселу не успевамо да убедимо да заслужујемо да откоче преговоре.

Јадранка Јоксимовић, министарка за европске интеграције, истиче да је важније то што ће политичка међувладина конференција бити одржана 22. јуна на једном високом политичком нивоу, највероватније министарском.

"То је добро, јер је то, између осталог, политички сигнал да није прошло невидљиво све што смо радили и да не могу да се игноришу резултати које Србија има", сматра министарка.

Очекивало се да ће бити воље да, од укупно шест кластера, отворимо два - из области економије, и други о зеленој агенди и екологији. Услов за то, према новој методологији, јесте да испунимо прелазна мерила за поглавља 23 и 24 о владавини права, чак деведесет осам.

"Најконкретније мерило јесте измена Устава која треба да доведе до коначне независности правосуђа у Србији заједно са низом доказа да је та независност у пракси заиста остварена. Kренули смо прекасно", рекла је Наташа Драгојловић, координаторка Националног конвента о ЕУ.

У Националном конвенту не споре да се у последња три месеца појачано радило, и да су преговарачке позиције за кластер три послате у Брисел, али знало се, кажу, да то није довољно, јер су пред Србијом велики изазови.

"Овде пре свега мислимо на изазове који постоје у реформи правосуђа, у борби против корупције, у раду независних институција у раду парламента. Такође у области слободних и независних медија. Дакле, пуно посла пред овом државом и пуно изгубљеног времена. Морамо бити свесни да се конкретни кораци морају направити, иначе нова методологија ће још више укочити процес европских интеграција", истакао је Владимир Павловић из Београдске отворене школе.

Од међувладине конференције – главно очекивање – да Брисел разјасни нејасноће. Србија мора да зна прецизно како се отвара кластер, која су мерила и како ће се користити новац из инвестиционих фондова, што је такође новина.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво