Читај ми!

Курти најавио тужбу за геноцид

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти поновио је да би институције у Приштини морале да туже "Србију за геноцид почињен пре 22 године", тврдећи "да су људи на Косову преживели убилачку кампању српске државе и зато морамо да сведочимо пред светом".

Аљбин Курти је рекао да "Србијом и даље управљају људи који су били министри и високи званичници у време када су ти масакри наређивани и вршени".

"Наравно, данас више не могу да дођу да нас нападну и убију, али не само да не поричу своје снове, већ их непрестано проглашавају, уз необуздана улагања у модерно наоружање, купујући оружје од Русије, Белорусије и других. Зашто се Србија наоружава, ова земља која се још није извинила за масовне злочине које је починила пре 22 године. Морамо да тужимо Србију за геноцид", рекао је Курти у Поклеку код Глоговца, поводом годишњице "Дана ослобођења".

Медији на албанском преносе да је додао да партнерство са међународном заједницом, али посебно са НАТО-ом, "даје Косову сигурност за мир, као што је то дало 12. јуна 1999".

Председник скупштине Гљаук Коњуфца оптужио је Београд за убиство 53 Албанца у Поклеку и да је, како је рекао, "претња од Србије данас присутнија него икад".

Позвао је на будност, додајући да "иако Србија планира повратак на Косово и сматра га својом земљом, са Србијом ништа још није завршено".

"Опасност и застрашивање од Србије још нису прошли, претња је данас присутнија него икада пре од 12. јуна 1999., јер све док Србија још увек има планове за повратак на Косово и уопште их не крије, ми морамо да будемо спремни да по сваку цену одбранимо своју отаџбину. Све док нас Србија има у свом Уставу и док нас сматра својом земљом, са Србијом ништа није готово. Стога, увек морамо да славимо 12. јун са поносом на постигнуто, али и будношћу за оно што још није завршено", поручио је Коњуфца.

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи је на скупу цитирала бившег генералног секретара НАТО-а, Џорџа Робертсона, који је приликом посете Поклеку уласком НАТО трупа на Косово рекао да "свако ко може да сумња у правду интервенције НАТО-а мора да дође у Поклек".

"Данас је Косово обучено у маску поноса због снажног савеза са НАТО-ом и земљама које су нас стале уз нас и изузетно смо поносни на те савезе", закључила је Османијева.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво