Читај ми!

Дрецун: Осим Кфора, ниједна војна формација не би смела да буде на КиМ

Јачање косовских безбедносних снага и намера Приштине да формира војску представља велики безбедносни ризик за Србе са Косова и Метохије, рекао је за РТС председник Одбора за КиМ Милован Дрецун.

Иза затворених врата, у Скупштини Србије је одржана седница Одбора за Kосово и Метохију, на којој се разговарало о безбедносној ситуацији у јужној покрајини у тренутку када се косовске безбедносне снаге додатно наоружавају и повећавају бројност униформисаних лица.

"Пре неколико дана смо разматрали информације наших служби безбедности о трансформацији структура цивилне заштите у војску. План Приштине је да до 2027. опреми војску, а да она до 2029. буде потпуно оперативна. Ту трансформацију највише помажу САД, Немачка и Турска", рекао је гостујући у Дневнику РТС-а Милован Дрецун.

Истовремено, како каже, смањује се присуство припадника Кфора, па је тако 2010. године било око 12.000 војника, а сада их има око 3.000, док је пројекција да буде умањена на фазу минималног присуства од 2.500 војника.

"Косовске безбедносне снаге тренутно имају 3.517 активних припадника где има и око 10 одсто мањина, нажалост, ту има и Срба. Оно што забрињава је што је 2019. године формиран главни штаб и четири команде, што је све структура праве војске", нагласио председник скупштинског Одбора за КиМ.

Стара амбиција је да се формира хеликоптерска јединица, која за сада постоји само на папиру, међутим, у Турској су школовани пилоти, додаје Дрецун.

"До сада је формирана само командна структура, али је неколико официра одшколовано у иностранству. Оперативна способност хеликоптерског одељења треба да буде постигнута 2023. године, вероватно уз помоћ САД куповином половних хеликоптера", објаснио је Дрецун.

Међутим, наглашава Дрецун, већи проблем представља намера да се уведе војни рок који би био обавезан и за Србе, као и постојање копнених пукова који могу да делују на терену.

"Са овим капацитетима могу да крену на голоруки српски народ и ставе их под контролу. Ниједна војна формација, осим Кфора, не би смела да буде присутна на КиМ, а они јачају специјалне јединице, праве нову базу у Ђаковици и врше све већи притисак на Србе да уђу у безбедносне снаге", рекао је за РТС Милован Дрецун.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво