Читај ми!

Вучић са начелником Генералштаба оружаних снага Француске

Председник Александар Вучић састао се са начелником Генералштаба оружаних снага Републике Француске генералом армије Франсоa Лекоантром, са којим је констатовао да су билатерални односи двеју земаља у успону, укључујући и сарадњу у области одбране.

Председник Вучић и генерал Лекоантр су разговарали и o јачању војноекономске и војнотехничке сарадње, као и о унапређењу сарадње у области заједничке обуке, укључујући и операције под окриљем Европске уније. Саговорници су посебно размотрили унапређење војнообразовне сарадње на бази реципроцитета, наводи се у саопштењу.

"Србија у Француској види поузданог партнера у области војнотехничке и војноекономске сарадње, што потврђује и кроз бројне уговоре који су закључени у протеклом периоду", рекао је Вучић и нагласио да је партнерство и сарадња и у овој области од стратешког интереса за обе земље.

Саговорници су размотрили и актуелну ситуацији у борби против пандемије ковида 19 и истакли да једино заједничком акцијом на глобалном нивоу можемо да превазиђемо изузетно тешке последице које је ова болест нанела свим аспектима живота.

Вучић је посебно истакао да пуноправно чланство Србије у ЕУ остаје један од кључних спољнополитичких приоритета наше земље и додао да Србија улаже велике напоре у процесу евроинтеграција.

"Подршка Француске на нашем европском путу је од великог значаја и ми на ту подршку рачунамо", рекао је Вучић и додао да је Србија прихватила нову методологију у приступним преговорима, те да очекује да се постигнути резултати адекватно и валоризују кроз отварање нових поглавља у преговорима

Генерал Лекоaнтр је разговарао и са министром одбране Небојшом Стефановићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем.

Током сусрета двојице генерала, било је речи о актуелној безбедносној ситуацији у региону и могућностима за унапређење билатералне војне сарадње.

Оцењено је да би се најконкретнији резултати, када је реч о војно-војној сарадњи, могли постићи заједничким ангажовањем у мултинационалном окружењу и заједничким активностима у области обуке и вежби.

Досадашња билатерална војна сарадња је окарактерисана као садржајна уз постојање услова за њено квантитативно и квалитативно унапређење.

Истакнуто је да заједничке активности дају посебан квалитет сарадњи, јер доприносе развоју поверења и унапређењу односа и утичу на достизање интероперабилности и подизање нивоа оперативних способности оружаних снага обеју страна.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи