Читај ми!

Полиција око Храма Христа Спаса, реакције из Приштине и Београда

Неколико припадника полиције виђено је данас око недовршеног Храма Христа Спаса у центру Приштине, након што је епископ рашко-призренски Теодосије са свештенством и верницима служио литургију поводом Спасовдана, прву након 1998. године.

Из полиције није било информације којим су поводом њени припадници дошли у двориште храма Српске православне цркве.

Реаговао је косовски министар културе, омладине и спорта Хајрулах Ћеку који је изјавио да "влада више неће дозволити активности" као што је служење литургије у недовршеном храму Христа Спаса у Приштини.

"Током данашњег дана били смо обавештени о активности Српске православне цркве на Косову у недовршеној структури која је изграђена на имању Универзитета у Приштини током репресивног српског режима над Косовом. Косовска полиција није унапред обавештена о одржавању ове активности и ово представља кршење правила јавне безбедности на Косову", навео је Чеку на свом Фејсбук профилу.

Огласио се и  Даут Харадинај, кандидат за градоначелника Приштине из Алијансе за будућност Косова, рекавши да литургија "представља кршење достојанства републике и увреда њеним грађанима".

Вршилац дужности председника опозиционе Демократске партије Енвер Хоџај пак тврди да је литургија у цркви у Приштини одржана "уз дозволу и пуно знање владе Косова". 

"Долазак владике Теодосија и српских ходочасника никада није могао да се омогући без дозволе, обезбеђења сигурности и политичке подршке владе. Због тога је данас, нажалост, угрожен карактер државе Косово и отворене су нове теме у дијалогу са Србијом које ће бити потврђени на састанку Куртија и Вучића 15. јуна", написао је Хоџај.

Из владе у Приштини још није било реакција на служење литургије у центру Приштине.

Приштински одбор за заштиту људских права и слобода оценио је служење литургије "политичком провокацијом" уочи наставка дијалога.

Председник Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић је рекао да је данашњи упад косовске полиције на црквени посед Храма Христа Спаса у Приштини "брутална демонстрација силе и верске нетрпељивости која долази из Приштине".

"Након што се у храму сакупила неколицина верника да обележи славу уз поруке мира и толеранције владике Теодосија, уследила је срамна реакција Приштине, као недвосмислена порука Србима, верницима Српске православне цркве. Присуство полиције испред цркве очигледна је претња верницима шта ће им се догодити уколико поново дођу у ову светињу у граду, из кога је након 1999. године протерано 40.000 Срба са њихових огњишта", наводи Петковић у саопштењу.

Реаговао је и потпредседник Српске листе Далибор Јевтић.

"Литургија, молитва, позив на мир и суживот јутрос у Приштини од стране владике Теодосија. Нити једна политичка изјава од стране било кога. Након ускршње 'честитке', нула вакцина за Србе на Косову и кршења права Срба одговор власти – слање полиције и увиђај око Храма Христа Спаса", написао је Јевтић на Твитеру тим поводом.

Епископ рашко-призренски Теодосије служио је литургију у недовршеном Храму Христа Спаса у центру Приштине, први пут од 1998. године.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво